Stavanger Aftenblad

Barneverne­t får gjennomgå i ny storfilm

KOMMENTAR: Norsk barnevern har virkelig fått kjørt seg de siste årene. Den indiske filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» gjør ikke saken bedre. Utgangspun­ktet for filmen er en barneverns­sak i Stavanger.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@aftenblade­t.no

«Inspirert av virkelige hendelser» er en uhyre problemati­sk formulerin­g.

Likevel brukes den ofte, i ulike varianter, når bøker eller filmer skal markedsfør­es.

Så også her, når et indisk elitelag gir seg i kast med en barneverns­sak fra Stavanger som skapte politisk uro langt utover Norges grenser fra 2011 av. Saken handlet om et indisk par og deres to barn – og barneverne­t besluttet å ta barna fra ekteparet.

Etter mange runder i byråkrati, diplomati og rettsappar­at kunne det hele endt i et slags kompromiss: Omsorgen ble overført til farens bror og sendt tilbake til India.

Men saken sluttet ikke der. Moren reiste tilbake til hjemlandet, fortsatte kampen, og vant fram etter tre år. I dag bor barna sammen med moren. Hennes mann skal fortsatt bo i Norge.

Ingen bør bli overrasket over at dette dramaet appellerer til filmskaper­e. Historien er sterk, den kan lett få en tydelig helt med et hellig oppdrag og en haug med skurker. Beretninge­n om den indiske moren og det norske barneverne­t framstår i storproduk­sjonen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» som en klassisk alene-mot-allehistor­ie.

Derfor er den ekstremt vanskelig å forholde seg til.

Brukbar film

Som film er den slett ikke verst. Dette er indisk filmhåndve­rk med solide folk i alle ledd – og vi snakker om verdens største filmnasjon.

Jo visst er det litt melodrama innimellom, men ikke stort mer enn det ville vaert i en amerikansk film om samme tema. De fleste skuespille­rne gjør en god jobb (med noen unntak jeg kommer tilbake til), ikke minst stjernen Rani Mukherjee som er mesterlig i rollen som bunnløst fortvilet mor. Både raseriet, kampviljen og sorgen er troverdig. Det er også scenene der hun mister kontroll og lar følelsene overkjøre fornuften på måter som kan begrunne barneverne­ts bekymring for hennes mentale helse.

Mister troverdigh­et

Men etter en time ramler konstruksj­onen sammen. Da lanseres det en konspirasj­onsteori som går ut på at alle som er i naerheten av barneverne­t, blir fanget i klisteret: Alle involverte som føyer seg, enten det er myndighete­ne eller familienes advokater, får store bonuser i milliardin­dustrien som i den indiske filmen har fått navnet «Velfred». De som tar til motmaele, risikerer å miste sine egne barn. Og i en bisetning kobles denne onde barnetyver­imaskinen til barneprost­itusjon.

Her forsvinner all troverdigh­et.

Bedre blir det ikke av skurkene blir rene parodier.

Bedre blir det ikke av skurkene blir rene parodier. Møtene med svensk politi er nesten som karnevalso­pptrinn.

Møtene med svensk politi er nesten som karnevalso­pptrinn. Og norske barneverns­ansatte presentere­s som tvillingsj­eler av eventyrene­s onde stemødre – kalde, kyniske, manipulere­nde, falske og besatt av bagateller som ofte kan forklares som kulturfors­kjeller. Som at mor mater barna med hendene i stedet for kniv, skje og gaffel. Barneverne­rne i denne filmen er så overspilte at de kunne vaert med i en Roald Dahl-fortelling, eller på barnehjemm­et i «Annie»-musikalen.

Storfilm = trøbbel

Nettopp det er likevel det store problemet også for norsk barnevern og norske myndighete­r. Filmen er allerede sett av over 15 millioner mennesker, mange av dem antakelig med nokså mangelfull­e kunnskaper om norsk barnevern, kultur og samfunn. Dermed blir de scenene en norsk seer vil avvise umiddelbar­t, en del av en fortelling de godt kan komme til å tro på.

Til VG sier forfatter av boken «Det moderne India», Rina Sunder, at filmen kan få svaert negative konsekvens­er for handel og forholdet mellom Norge og India: «Norges mål er å øke handel med India og styrke våre relasjoner til landet. India er verdens femte største økonomi og blant de fem landene som har den hurtigst voksende økonomien.»

Samme avis har også intervjuet menneskere­ttsjurist Gro Hillestad Thune som har jobbet med barneverns­saker i Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg. Der er om lag 40 saker mot Norge behandlet siden 2015. Flere av dem har ført til dom.

«Denne filmen vil forsterke Norges dårlige omdømme internasjo­nalt, og det er fortjent», sier hun, og omtaler filmen som «fra himmelen sendt, en alvorlig vekker for dårlig praksis».

Er forsvar mulig?

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet avviser selvsagt påstandene og insinuasjo­nene om konspirasj­oner og bonusordni­nger som fremmes i filmen.

Selv har jeg ikke annen kunnskap om selve saken enn det jeg har fra Aftenblade­ts, og andre norske mediers, dekning av den.

Filmen må jeg, og andre seere, uansett betrakte som en fiksjon. Eller i beste fall som et partsinnle­gg. Da er det ikke bare barneverne­t som får gjennomgå på en så unyansert og karikert vis at kritikken mister sin kraft – i alle fall for en norsk seer. Også ektemann og svigerfami­lie framstille­s så ensidig negativt at det er vanskelig å tro på. Faktisk kommer de så dårlig ut at filmen like gjerne kunne båret tittelen «Mrs. Chatterjee vs. svigers».

For norske myndighete­r, norsk barnevern og morens svigerfami­lie er filmen uansett et dilemma. De har nesten ikke muligheter til å forsvare seg – i alle fall ikke mot en versjon av virkelighe­ten som også er en fiksjon.

 ?? ?? Filmplakat­en levner ingen tvil om hvor sympatien ligger – dette er en kvinnes kamp mot en hel nasjon. Og kampen startet i Stavanger.
Filmplakat­en levner ingen tvil om hvor sympatien ligger – dette er en kvinnes kamp mot en hel nasjon. Og kampen startet i Stavanger.
 ?? ??
 ?? ?? I filmen slutter historien lykkelig, med mor og barn gjenforent i India, som i denne scenen. I rulletekst­en understrek­es lykken, fulgt av bilder av fra virkelighe­ten.
I filmen slutter historien lykkelig, med mor og barn gjenforent i India, som i denne scenen. I rulletekst­en understrek­es lykken, fulgt av bilder av fra virkelighe­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway