Stavanger Aftenblad

«Ishockeyen ble redningen i livet mitt»

ISHOCKEY: Tommy Kristianse­n var på vei feil sted. Da var det godt å ha ishockeyen. Nå naermer karrieren seg slutten for Oilers-gullgutten. Men først skal 33-åringen sende moderklubb­en Sparta ut på sommerferi­e og hente hjem nok en kongepokal.

- Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Vi får ta en avgjørelse hjemme om det blir ett eller to år til. Men dette er min siste kontrakt. Og mine siste skøyteskja­er tar jeg i Stavanger og Oilers. Jeg har gjort jobben min og kan vaere stolt av det jeg har fått til, sier Tommy Kristianse­n.

Aftenblade­t møter Oilers’ største profil like før semifinale­n mot Sparta droppes i gang. Han er i perlehumør. Kommentare­ne sitter løst, latteren likeså.

I dag klokken 16.00 starter alvoret i årets NM-sluttspill. Da spilles første kamp i semifinale­serien mellom Oilers og Sparta fra Kristianse­ns hjemby Sarpsborg.

En klubb Kristianse­ns hjerte banker litt ekstra for. Men det legges vekk når kampen om NMgull nummer ni for Oilers starter. Etter fire enkle kvartfinal­eseire mot Lillehamme­r, er det bånn gass fra nå av.

Minne for livet

Men før vi kommer dit. La oss skru tiden tilbake noen år. Til Sparta Amfi. April 2011. Finalekamp nummer fem i sluttspill­et. Sparta feier isen med motstander­en i finaleseri­en. Den da 21 år gamle Tommy Kristianse­n herjer i finalekamp­ene og jubler for sitt aller første NM-gull etter å ha slått nettopp Oilers 4–1 i kamper.

Avgjørelse­n kom i kamp fem i Sparta Amfi.

– Det er det største jeg har vaert med på som ishockeysp­iller. Det gullet betydde så mye. Vi hadde vaert naere på før. Og så var det 22 år siden Sparta hadde vunnet NM-gull sist. Byen var veldig klar for å vinne. Det var nok den lykkeligst­e dagen i livet mitt – bare det å bli pappa er større.

Tommy Kristianse­n debuterte for Spartas A-lag i 2005/2006sesong­en. 16 år gammel. Fem år senere løftet han sin første kongepokal.

– Det er slike minner du kommer til å ha resten av livet. Jeg tror jeg scoret sju ganger i de finalekamp­ene mot Oilers. Det var en utrolig sesong. Før finalene startet husker jeg vi fant ut at vi kunne avgjøre alt i kamp fem hjemme i Sarpsborg en lørdag. Så overlegne følte vi oss. Det var en syk følelse. Det er nok det kuleste året jeg har hatt som spiller, minnes han.

Tiårsjubil­eum

Rekkekamer­atene var Jonas

Djupvik Løvlie og Petter Witnes. Kjemien beskriver Tommy Kristianse­n som helt vill. Alt gikk. Alt stemte. Og gullfest ble det. En av mange, skulle det vise seg.

Etter NM-gullet i 2011 dro Tommy videre til svenske HV71. Sommeren 2013 vendte han hjem til Norge. Ikke til Sarpsborg. Men Stavanger. Han signerte for Oilers. Samme sesong tok han sitt første NMgull her. Det skulle etter planen bare bli med den ene sesongen i vest.

Men han ble vaerende helt til han i 2017 dro ut igjen. Til tyske Krefeld Pinguine. Men allerede samme høst avbrøt han kontrakten og dro hjem igjen. Denne gang til Sparta. Der spilte han i snaut to sesonger før han på nytt pakket sakene sine og flyttet til Stavanger.

Siden har det vaert Oilers. Seks NM-gull. Sesong nummer åtte.

Det er her han kommer til å avslutte karrieren. – Det er ti år siden jeg kom hit første gang. Hvor ble de årene av? Det føles som de bare har blåst forbi. Men det betyr vel bare at jeg har hatt og har det bra her. Jeg kom som en ung spiller uten kjaereste. Nå har jeg samboer og barn.

Fra ungkar til småbarnspa­ppa

– Det har vaert en viss utvikling kan vi vel si?

– Ha, ha. Ja, det har det. Den gang levde jeg ungkarsliv­et, kan du si. Nå er jeg knapt på byen. Det har skjedd mye.

– Hvilket av de to livene foretrekke­r du?

– Det siste. Jeg tør ikke si noe annet.

Kristianse­n bryter ut i latter igjen.

Som idrettsutø­ver går det mot slutten. Kroppen begynner å merke kjøret. Det er andre som

med klubben, alt. Jeg har nesten spilt her hele mitt voksne liv. Så det er klart Oilers betyr mye. Jeg kommer til å vaere Oilers-fan resten av livet. Dette har også blitt et slags hjem for meg. Det blir mange turer hit etter at jeg har lagt opp.

Han er ikke alltid veldig populaer hos motstander­ne. Ellers motstander­nes supportere. Men i Stavanger er Tommy Kristianse­n populaer. Det vet han selv også. Og setter stor pris på det.

– Her får jeg vaere Tommy 100 prosent. Jeg er blitt akseptert for den jeg er. Det gjør noe med deg.

Kjørte over lagkompise­ne

Tommy Kristianse­n er en tøffing. Han viker som regel ikke én tomme. Jo, da, eldre, smartere og ikke like het i toppen som han en gang var. Men du kødder ikke med Tommy Kristianse­n. Sånn har det vel egentlig alltid vaert.

– Det er et image som har fulgt meg. Som ung hadde jeg størrelsen, men kanskje ikke ferdighete­ne til å bli playmaker som alle ville bli. Jeg skjønte tidlig at jeg var god rundt motstander­ens mål. Jeg var fysisk, det tror jeg også var mye av grunnen til at jeg debuterte så tidlig på Spartas Alag.

Han skilte seg litt ut. Og var vel ikke akkurat det vi kan kalle en beskjeden unggutt.

– Mens de andre bare ville spille flipp-pass, så kom jeg opp på A-laget og kjørte over de beste spillerne på trening allerede den gangen. Det tror jeg trenerne likte litt. Jeg har alltid gitt 100 prosent og lagt mye stolthet i å gjøre jobben min hver eneste dag.

– Har du aldri blitt lei av å ha denne tøffe spillestil­en?

– Nei, aldri. Jeg trives godt med å stå foran mål. Det er kontoret mitt. Men det kanskje ikke alle som skjønner hvor mye som kreves og hvor vanskelig det er å jobbe der inne. Du får fryktelig mye juling.

På kontoret

Kristianse­ns oppgave når han tar plass på kontoret, er å begrense motstander­keeperens sikt og skape åpninger for lagkompise­ne. Spesielt viktig er det i overtallss­pillet.

– Motstander­ne gjør alt for å få deg vekk, mens du gjør alt du kan for å stå der. Det er noen kvelder – spesielt i sluttspill­et – der du er gul og blå over hele ryggen. Det er som hakkemat. Det dyttes og slås. Men heldigvis får du anerkjenne­lse fra lagkompise­ne for den jobben du gjør. Og så er det ekstra deilig å få litt juling hvis vi scorer. Akkurat den egenskapen har bidratt til at jeg har fått den karrieren jeg har.

– Og så har du vel etter hvert fått et rykte som løper litt foran deg når det gjelder den fysiske delen av spillet ditt?

– Ja, jeg merker det. Det er mange som har respekt. Nå kan det holde å si fra litt hardt, så roer de fleste seg ned. Men spillestil­en setter spor. Jeg begynner å merke på kroppen at jeg har spilt tøft og hardt over mange år. Noen dager er det ekstra vondt å stå opp om morgenen. Men jeg er ganske bra trent. Jeg har lagt om en del på kostholdet for å klare å henge med et par år til.

Kristianse­n anslår at han er ti kilo lettere i dag enn for noen år siden. Det måtte han for å tilpasse seg den moderne ishockeyen. Alt går fortere. Også med Kristianse­n.

– Men fortsatt har jeg tyngden jeg trenger for at det skal smelle litt ekstra, forsikrer han med et smil.

Her får jeg vaere Tommy 100 prosent. Jeg er blitt akseptert for den jeg er. Det gjør noe med deg.

Tommy Kristianse­n

Lei av hetsen

Den røffe spillestil­en har ført med seg andre ting enn blåmerker og smeller. Hets. På sosiale medier. Det er ikke like morsomt når det dukker opp tekstmeldi­nger og innboksmel­dinger i andre kanaler.

– Du blir et hatobjekt hos mange. Jeg tror ikke mange får så mye dritt på nettet som jeg får. Det gjør noe med deg. Det er ikke kult. Og det er noe av det jeg ser fram til å slippe når jeg gir meg. Men det er vel en del av det å vaere den spilleren jeg er.

Da er det godt å ha andre ting å tenke på enn bare ishockey. Etter kamp venter samboeren og datteren hjemme. Et smil fra datteren, og så er hardhausen myk og snill som et lam.

– Før kunne jeg gå rundt og vaere sur i to-tre dager hvis vi for eksempel tapte en hjemmekamp for Vålerenga. Sånn er det ikke lenger. Et smil fra hun lille så har hun meg rundt lillefinge­ren. Det gjør det litt lettere. Det er godt å ha andre ting å tenke på. Og ishockeyen er ikke like viktig som før vi fikk barn.

Men nå går straks Kristianse­n og lagkompise­ne i Oilers inn i den omtalte boblen. Det er kamper annenhver dag. Best av sju kamper. Vinn eller forsvinn.

– Disse kampene mot Sparta tror jeg blir et sirkus. Sparta er nok sugne på å ta oss. Spesielt med tanke på at det gikk til sju kamper i tilsvarend­e semifinale­serie i fjor. Men vi er også sugne. Og målet er å sende dem ut på sommerferi­e tidligere enn i fjor. Vi skal gi Sparta en ordentlig karamell her i første kamp og ta fra dem all selvtillit, sier Tommy Kristianse­n og gliser.

 ?? ?? Oilers-helten Tommy Kristianse­n tar Aftenblade­ts lesere med inn i minneboken når han forteller om ungdomstid­en i Sarpsborg, sitt første NM-gull i karrieren, det ubrytelige båndet til Stavanger og framtiden som ishockeysp­iller. Her med bildet av NM-gullet med Sparta i 2011 foran seg.
Oilers-helten Tommy Kristianse­n tar Aftenblade­ts lesere med inn i minneboken når han forteller om ungdomstid­en i Sarpsborg, sitt første NM-gull i karrieren, det ubrytelige båndet til Stavanger og framtiden som ishockeysp­iller. Her med bildet av NM-gullet med Sparta i 2011 foran seg.
 ?? LINN CATHRIN OLSEN / NTB ?? En 21 år gammel Tommy Kristianse­n feirer her sitt første NM-gull i 2011 med moderklubb­en Sparta.
LINN CATHRIN OLSEN / NTB En 21 år gammel Tommy Kristianse­n feirer her sitt første NM-gull i 2011 med moderklubb­en Sparta.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway