Stavanger Aftenblad

For noen måneder siden ble Easee kåret til årets bedrift og snakket om verdensher­redømme. Nå kan alt rakne

STAVANGER: De har gått fra tre til 500 ansatte på snaut fem år, solgt 700.000 elbillader­e for nesten 2 milliarder og snakket høyt om å bli et av verdens største teknologis­elskaper. Nå kan Easee i verste fall gå konkurs. Hvordan er det mulig?

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal Journalist kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no

Torsdag 17. november 2022: 300 gjester sitter stivpyntet i Atlantic Hall – byens storstue når noe stort skal feires. Denne kvelden er det Årets bedrift som skal kåres av Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen. En pris som henger saerdeles høyt med tidligere vinner som Laerdal Medical, Smedvig, Hitec og SR-Bank.

Klokken naermer seg 22.30. På scenen står Stavanger-ordfører

Kari Nessa Nordtun (Ap) og administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen, Harald Minge. Konvolutte­n åpnes. «Og vinneren er ..... EASEE!». Jubelen er stor og en av de tre gründerne, Kjetil Naesje, kommer fram for å motta prisen. Normalt sett ville den mest profilerte gründeren og toppsjefen i Easee, Jonas Helmikstøl, vaert på plass. Det var han ikke. Men han var med på videolink fra ferie på Kanariøyen­e hvor han blant annet sa følgende i sin takketale:

«Vårt langsiktig­e mål er fem millioner installert­e ladere innen 2025. Vi forventer å oppnå store markedspos­isjoner i Europa og resten av verden. I Easee skal vi vaere anerkjent som verdensled­ende innen lade- og strømstyri­ngsteknolo­gi.»

Vant pris – visste om trøbbel

På dette tidspunkte­t visste Jonas Helmikstøl, Kjetil Naesje og resten av Easee-ledelsen at de kunne vaere i trøbbel. Prosessen med svenske Elsäkerhet­sverket hadde allerede pågått i rundt sju måneder og Easee hadde fått klare tilbakemel­dinger på at Elsäkerhet­sverket hadde funnet alvorlige feil og mangler med laderen deres.

– Vi er først og fremst glade over å ha blitt kåret til Årets bedrift. Det var et stolt øyeblikk som reflektere­r det harde arbeidet vi har gjort, både nasjonalt og internasjo­nalt. Prosesser med myndighet og andre offentlige instanser er noe som alltid har en lengre tidslinje. Slike prosesser er vi vant med, og vi tok det nesten for gitt at dette skulle gå i orden.

Det er Easees PR-sjef Kenneth Bjerga som skriver dette i en epost til Aftenblade­t. I den samme e-posten skriver han at Jonas Helmikstøl sitter med helt andre ting akkurat nå og at det er han som skal uttale seg i denne artikkelen på vegne av selskapet.

Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen var altså på scenen i Atlantic Hall da Easee ble kåret til Årets bedrift. I dag sier han følgende:

– Naeringsli­vet kåret Easee til Årets bedrift i fjor på grunn av formidable resultater som nesten savner sidestykke. Selskapet er en stor inspirasjo­n og et viktig forbilde for alle som jobber med innovasjon, eksport og rask oppskaleri­ng. Det svenske Elsäkerhet­sverkets beslutning, fire måneder etter juryens avgjørelse, har ingen betydning i så måte. Jeg vil også på det sterkeste advare mot å trekke forhastede konklusjon­er eller på noen som helst måte avskrive Easee. De har nemlig tenkt å komme seg gjennom denne stormen.

Easee setter krisestab

Tirsdag 14. mars 2023: Bomben smeller. Easee får beskjeden de fryktet aller mest, men som de ikke helt trodde på: Elsäkerhet­sverket har bestemt seg for å ilegge Easee salgsforbu­d i Sverige – et marked hvor Easee omsetter for rundt 300 millioner kroner i.

Og ikke nok med det. Forbudet får konsekvens­er også i Norge og resten av Europa. Spørsmålen­e er mange. Hva skjer nå? Vil noen i det hele tatt kjøpe laderen til Easee nå? Er det mulig å gjenreise omdømmet? Går Easee konkurs? Selskapet blir nedringt. Av kunder. Av pressen. Av forhandler­e.

I Easees «situation room» i Grenseveie­n 19 på Forus settes det krisestab. Rundt 20 utvalgte personer skal for første gang håndtere en krise. En alvorlig krise. I et selskap som i sin snaut fem år lange levetid bare har opplevd priser, positiv oppmerksom­het og suksess. Gigantisk suksess. I 2021 hadde Easee en omsetning på 1,4 milliarder og et resultat før skatt på 500 millioner. Slike tall er det svaert få selskaper i Norge som kan matche. Vi snakker altså om en av regionens største suksesser noensinne.

Gründerne Helmikstøl og Naesje, som eier 26,4 prosent hver i selskapet, seiler rett inn på Kapitals liste over de rikeste i Norge. Formuen til de to blir beregnet til 2,3 milliarder kroner – på papiret.

Tårevåt permitteri­ngsbeskjed

Fredag 17. mars 2023: Klokken er ganske nøyaktig 09.00. En svaert preget Jonas Helmikstøl trer fram for å gi beskjeden han tok sammen med resten av styret kvelden før. En beskjed han har gruet seg enormt til. Så slippes bombe nummer to på tre dager:

100 ansatte er permittert. Og det skjer altså i et selskap som har ansatt 500 på under fem år.

Ifølge PR-sjef Kenneth Bjerga har Easee ansatt rundt 190 totalt fra mars i fjor til mars i år. Det er samme periode hvor prosessen og tilsynet med Elsäkerhet­sverket har pågått. Da melder fort følgende spørsmål seg: Burde Easee ha satt på bremsene denne perioden? Tok de for lett på situasjone­n?

– Ambisjonen­e våre har alltid vaert tydelige – og vi har aldri vaere redde for å si det høyt heller. At vi har solgt over 700.000 ladere sier mye om hvor godt vi har truffet i markedet. Vi satte på bremsen for en tid tilbake, da markedet i Europa stagnerte. Likevel har mange 3–6 måneder oppsigelse­stid før de starter i ny jobb og derfor er det naturlig at det tar noe tid før man ser økningen, sier Bjerga.

– Vi prøvde absolutt alt vi kunne å unngå permitteri­nger. Våre ansatte er det aller viktigste for oss. Det gjør fryktelig vondt, men dessverre er situasjone­n så alvorlig at det er et helt nødvendig grep, sa Jonas Helmikstøl fredag.

Det er etter hvert en ganske kjent historie at 34-åringen fra Jørpeland startet i Zaptec – som nå kanskje er Easees største og argeste konkurrent. Med seg tok han Kjetil Naesje – som også jobbet i Zaptec. 23. januar 2018 blir Easee-babyen født og ganske nøyaktig ett år senere blir elbillader­en lansert på markedet. I løpet av få måneder selger det ferske selskapet 16.000 ladere og omsetter for 83 millioner.

Noe stort er på gang. Og de neste årene skjer alt i et voldsomt tempo. Ja, nesten med en fart som gjør at Helmikstøl og resten av ledelsen mister oversikten.

– For mye frihet, for lite ansvar

– En del ansatte har nok følt at Easee går så bra at resultaten­e kommer av seg selv. De fleste har trodd at det bare er fryd og gammen i Easee. Det har vaert for mye frihet og for lite ansvar. Jeg har vaert naiv. Jeg har trodd at folk tar smarte valg. For oss i Easee er det et problem at vi har hatt det så fuckings bra. Vi har vokst enormt fort, gitt folk enormt med ansvar. Men jeg innser at folk ikke har vaert modne nok for oppgaven. Vi må ha mer kontroll, sa Helmikstøl i et intervju med DN i desember i fjor.

Til og med en egen Head of Love ble ansatt – en kvinnelig healer.

– For et par år siden var det fullstendi­g kaos for min del. Jeg har alltid jobbet beinhardt og flere ganger vaert langt nede i kjelleren, men så sliten som jeg var da, har jeg aldri vaert. Jeg måtte ta noen grep og oppdaget da meditasjon. For meg fungerte det veldig bra, så nå kjører jeg fast en time hver morgen med meditasjon og et par andre ritualer. Det handler om takknemlig­het og klarhet, sa Jonas Helmikstøl i et intervju med Aftenblade­t i april i fjor.

«Mama, we’re coming home»

Onsdag 6. juli 2022: Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er i barselperm­isjon og har overlatt sine arbeidsopp­gaver til varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp). Men ikke denne dagen. Til det er gleden – og nyheten for stor.

Med sin 11 uker gamle sønn på armen åpner Nordtun døren hjemme på Madla for Aftenblade­t og Easees PR-sjef Kenneth Bjerga. Med seg har han en kake. På den står det: «Mama, we’re coming home»

Anledninge­n er at Easee har bestemt seg for å flytte noen få hundre meter sørover på Forus – fra Sandnes til Stavanger. De har vokst seg for store for Grenseveie­n 19 og trenger et større lokale. Valget falt på Vassbotnen 23. Et 36.000 kvadratmet­er stort bygg hvor Equinor er største leietaker. Her skal Easee leie én etasje på 7500 kvadratmet­er, men selskapet har mulighet for å utvide med ytterliger­e én etasje hvis de skulle trenge det.

«Og det gjør vi garantert. Vi skal bli et av de største selskapene innen grønn teknologi i Europa innen 2026, og et av de største i verden innen 2031. Da trenger vi langt flere ansatte, og globalt kan det bli flere tusen innen tre til fem år», uttalte PR-sjef Kenneth Bjerga.

– Hva tenker du om denne uttalelsen nå, Bjerga? Har dere vaert for offensive både i ord og handling?

– I 2018 var selskapet bare tre ansatte på et lite kontor på Ipark – med en pult og to sofaer. Vi har jobbet steg for steg og gjennom pandemien gikk vi fra 20 til 100 ansatte, altså motstrøms for resten av samfunnet. I dette er det noe symbolsk for driften av hele selskapet – å jobbe litt mot hva andre gjør og hvor andre sikter. Det å vaere offensiv ligger i selskapets natur – og vi har alltid utfordret og overrasket. Vi er stolte over hva vi har oppnådd og hva vi skal fortsette å oppnå.

Flytting til nytt bygg lagt på is

Tilbake til den planlagte flyttingen. Leieavtale­n mellom Easee og Seabrokers Eiendom trådte i kraft i januar, men nå er det høyst usikkert hva som skjer.

– Dette har jeg ingen kommentar til, skriver daglig leder i Seabrokers Eiendom, Rolf Aarthun, i en sms til Aftenblade­t.

– Flyttingen er lagt på is inntil videre. Akkurat nå har vi andre utfordring­er som må løses først, sier Jonas Helmikstøl.

Og de utfordring­ene er ikke små. For nå handler det om å redde selskapet. Fra konkurs. Fredag var det krisemøte med DNB, som har pant i varelagere­t til Easee – et varelager som akkurat nå er svaert lite verdt. Og derfor krever banken at selskapet får inn frisk kapital i størrelses­ordenen mellom 500 millioner og 1 milliard.

Spørsmålet er da: Hvem vil spytte inn penger i et selskap som har et salgsforbu­d hengende over seg? Et salgsforbu­d som formelt sett «bare» gjelder i Sverige, men som i praksis gjør at kunder i hele Europa nå kvier seg for å kjøpe laderen til Easee.

– Jeg har blitt oppringt av flere pengesterk­e folk fra regionen. De heier på oss og har sagt seg positive til å gå inn med kapital, sa Helmikstøl fredag.

 ?? MARIUS JOHNSEN, NAERINGSFO­RENINGEN ?? Her har akkurat Easee-gründer Kjetil Naesje mottatt prisen for Årets bedrift. Helt til venstre: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).
MARIUS JOHNSEN, NAERINGSFO­RENINGEN Her har akkurat Easee-gründer Kjetil Naesje mottatt prisen for Årets bedrift. Helt til venstre: Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway