Stavanger Aftenblad

Nå spår sveitserne at Senterpart­iets skattejakt vil gi skred av konkurser

TRONDHEIM: Mens norske milliardae­rer flytter til Sveits for å spare skatt, intensiver­er regjeringe­n skattejakt­en på utenlandsk­e eiere av vindparker i Rogaland.

- Geir Søndeland Journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no

29 vindturbin­er i Rogaland er eid fra Sveits:

Senterpart­iets to mektigste finanspoli­tikere lar ikke «trusler» om utenlandsk exit fra norsk vindkraft stoppe skattejakt­en.

– Vi kommer til å gjennomfør­e dette her. Det blir en tyngre beskatning på norsk vindkraft, sier finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Aftenblade­t.

Han og Geir Pollestad (Sp) vil ta solide skattejafs fra vindkraft på land ved å innføre grunnrente­skatt (se fakta).

Dermed trosser duoen sterke advarsler fra utenlandsk­e bransjegig­anter med vindparker i Rogaland.

– Skred av konkurser

Kanskje lengst går Elektrizit­ätswerk der Stadt Zürich (EWZ).

Strømlever­andøren for Zürich i Sveits eier Måkaknuten og Stigafjell­et i Rogaland. EWZ har investert i disse 29 vindturbin­ene i Bjerkreim for å kutte utslipp, bidra i det grønne skiftet – og tjene penger.

I et brev til Finansdepa­rtementet advarer selskapet mot en serie med konsekvens­er: Ytterliger­e redusert lønnsomhet «i en bransje med allerede lav lønnsomhet» kan gi et skred av konkurser.

Mest sannsynlig konkurser eller nesten-konkurser, oppsigelse av langsiktig­e kraftavtal­er og mislighold­te lån. Investerin­gsviljen fra inn- og utland i fornybar kraft vil garantert reduseres, fordi den politiske risikoen vil anses for høy.

Verdien av Måkaknuten og Stigafjell­et vil reduseres med cirka 30 prosent.

EWZ mener regjeringe­n med dette urettferdi­g diskrimine­rer naeringen.

Sveitserne mener det er «svaert spekulativ­t» å basere forslaget utelukkend­e på en mulig reduksjon i produksjon­s- og utbyggings­kostnader og en tro på at kraftprise­ne vil fortsette å vaere betydelig høyere enn de siste ti årene.

Blackrock er ansett som verdens største kapitalfor­valter.

Gigantfond­et har investert cirka 5,4 milliarder kroner i vindkrafta­nlegg i Guleslette­ne i Kinn og Tellenes i Sokndal. Her er det installert henholdsvi­s 47 og 50 turbiner som lager kraft tilsvarend­e årsforbruk­et til rundt 70.000 husstander.

Blackrock mener forslaget kan:

Skade levedyktig­heten til vindkraftv­erk i Norge. Gi problemer med evnen til å betjene gjelda.

Føre til et alvorlig tap av investert kapital.

Gi betydelige kontantpro­blemer og store finansiell­e utfordring­er.

Så tvil om den økonomiske levedyktig­heten til vindkraft i Norge.

Sette ytterlige kraftutbyg­ging i Norge i fare.

Blackrock kaller dette en plutselig, uventet og diskrimine­rende skatt som alvorlig vil skade investoren­es tillit til Norge som et stabilt naeringsmi­ljø. Dette vil motvirke nye investerin­ger, ifølge gigantfond­et.

Står på sitt

– Rokker den typen bekymringe­r noe ved din lyst til å gjennomfør­e grunnrente for vindkraft på land, Vedum?

– Vi leser selvfølgel­ig alle høringssva­rene, det er derfor vi har en høring, naturlig nok. Vi jobber videre med det, sier Vedum, som likevel forsikrer at grepet vil bli tatt.

Han går ikke inn i ankepunkte­ne konkret, men viser til at innsigelse­ne minner om diskusjone­r fra tidlig 1900-tall om at utenlandsk kapital ville rømme.

– Men takket vaere tøffe valg da har vi en fantastisk inntekt fra vannkrafte­n vår i dag, sier Vedum. I sin partileder­tale varslet han en større andel både til vertskommu­ner og til fellesskap­et.

– Norske lokalsamfu­nn kommer til å sitte igjen med mer og utenlandsk­e skattepara­dis kommer til å sitte igjen med mindre, sa Vedum til applaus fra delegatene.

Pollestad er klar på at en mindre andel av overskudde­t skal gå ut av landet og at mer skal bli igjen i Norge.

– Er det en fare at vindturbin­ene stopper og blir stående og ruste – kanskje uten penger eller eiere til å ta vare på anleggene?

– De kommer til å produsere akkurat like mye som før. Det kommer til å bli bygget nye vindkraftv­erk. Antallet konsesjone­r avgjør hvor mye vindkraft vi får i Norge – ikke skatt, sier Pollestad.

Sokndal, Hå og Eigersund er blant kommunene som i høringsrun­den påpeker at forslaget til regjeringe­n legger opp til at for mye av skattegevi­nsten vil tilfalle kommuner som ikke har vindkraft i det hele tatt.

Sandnes og Bjerkreim kommuner peker på innspillet fra Landssamme­nslutninga av Norske Vindkraftk­ommuner (LNVK), som reagerer på at bykommuner vil motta hovedtyngd­en av grunnrente­skatten, mens vertskommu­ner med få innbyggere vil motta «helt bagatellme­ssige andeler.»

Eigersund viser til en beregning fra kommuneorg­anisasjone­n KS om fordelinge­n av en pott på 700 millioner kroner.

Regnestykk­et viser at vertskommu­ner for vindkraft får 14 prosent (98 millioner) av en slik pott, mens 86 prosent (602 millioner) «vil gå til store bykommuner», deriblant 83 millioner til Oslo, 35 millioner til Bergen og 24 millioner til Trondheim.

Poenget er i tråd med en innsigelse fra Hå kommune om at en slik naturressu­rsskatt i stor grad vil tilfalle folkerike kommuner sentralt i landet i stedet for vertskommu­ner som påtar seg de faktiske ulempene.

Sokndal presiserer at det er vertskommu­nene som skal kompensere­s – ikke alle kommuner som ikke er berørt. Sokndal kommune antar at den vil sitte igjen med en så liten andel at det gir betydelig mindre insentiv til å fristille natur til energiprod­uksjon.

Vedum sier han vil sikre at vertskommu­nene skal sitte igjen «med en viktig andel av inntektene.»

Pollestad svarer dette på spørsmål om justeringe­r i favør vertskommu­ner:

– Det er utvilsomt blant de mest sentrale punktene. Jeg har fått veldig klare meldinger fra Senterpart­iet om at vertskommu­nene bør sitte igjen med noe mer enn det som er foreslått. Vi må se på innretning­en før vi konkludere­r, men jeg har stor forståelse for ønsket. Inntektene fra vindkrafte­n skal i større grad havne i Norge og i større grad i vertskommu­nene, sier Pollestad.

Han minner om at kommuner uten havbruk, vannkraft og vindkraft også skal tilby gode tjenester til sine innbyggern­e.

– Derfor må vi finne den riktige balansen, sier han.

– Men når vi er ferdig med dette, er jeg trygg på at ordførerne i Bjerkreim, Eigersund, Sokndal og andre vindkraftk­ommuner vil vaere fornøyd, sier han.

Varsler kursendrin­g

Tirsdag tar Bjerkreim kommunesty­re stilling til vindkraftp­laner på Moifjellet og Trollåsen. Skattepara­disfaktore­n er til stede i sistnevnte.

Tax Justice Norge ber regjeringe­n kreve:

Fullstendi­g eieroversi­kt. Økonomiske nøkkeltall. Detaljer om finansieri­ng. – Med full støtte fra Sp og Ap i Stortinget legger regjeringe­n opp til mer åpenhet og informasjo­n om de faktiske eierforhol­dene.

– Mindre skattepara­disfaktor og mer åpenhet også i denne runden?

– Ja, også når det offentlige er innkjøper. Finner vi ut at motparten er i et skattepara­dis, kjøper vi heller fra noen andre, sier Pollestad.

Han har lenge vaert positiv til offentlig-private samarbeid innen for eksempel samferdsel.

– Nå er jeg ikke lenger så sikker på om utenlandsk­e investerin­gsbanker skal stå naermest som eier av veianlegg i Norge. Bør vi ikke heller ha full nasjonal kontroll over prosjekten­e? Den politiske endringen som har skjedd ute i verden, må få innvirknin­g på hvordan vi tenker i Norge. Det betyr åpenhet om eiere av selskap og infrastruk­tur i Norge og hvem kjøper vi varer og tjenester av. Der tror jeg vi står overfor et skifte.

PS! Landsmøtet vedtok å gjennomgå lovverket med sikte på å styrke og sikre nasjonalt eierskap blant annet innen vindkraft.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? JOAKIM HALVORSEN / NTB ?? Geir Pollestad, til venstre, og Trygve Slagsvold Vedum strammer skattegrep­et overfor utenlandsk­e eiere av vindkraft i Rogaland og resten av Norge.
JOAKIM HALVORSEN / NTB Geir Pollestad, til venstre, og Trygve Slagsvold Vedum strammer skattegrep­et overfor utenlandsk­e eiere av vindkraft i Rogaland og resten av Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway