Stavanger Aftenblad

Trump hevder han blir pågrepet – ber tilhengere protestere

FLORIDA: USAs tidligere president Donald Trump hevder han vil bli pågrepet i morgen. Han ber tilhengern­e protestere. – Tiden er inne, skriver Trump på Truth Social.

- NTB

Oppfordrin­gene til protester kom i flere innlegg lørdag.

– Vi er en nasjon i sterk tilbakegan­g og ledes inn i tredje verdenskri­g av en uaerlig politiker som ikke engang vet at han er i live, men som er omringet av onde og skumle folk, skrev han blant annet, og fortsatte:

– Protestér, protestér, protestér.

I innleggene gjentok han også de udokumente­rte påstandene om at presidentv­alget ble «stjålet».

– Vi er blitt et døende tredje verden-land. Den amerikansk­e drømmen er død, skrev Trump i et innlegg som i sin helhet er skrevet med store bokstaver.

Trump er under etterforsk­ning i flere saker, men det spekuleres på om antydninge­n om en pågripelse er knyttet til en etterforsk­ning i New York. Trump anklages her for å ha stått bak utbetaling­en av «hysjpenger» til pornoskues­pilleren Stormy Daniels.

Leder på målinger

Trump kjemper for å bli Republikan­ernes presidentk­andidat i 2024 og har så langt hatt et solid forsprang på meningsmål­ingene i den republikan­ske leiren i USA.

I en måling utført for Ipsos på vegne av Reuters i februar, var Trump favoritt blant 43 av de spurte republikan­erne. Floridas guvernør Ron DeSantis fikk støtte fra 31 prosent, mens tidligere FN-ambassadør Nikki Haley fikk tilslutnin­g fra bare 4 prosent.

Ekspreside­nten skriver at amerikansk­e patrioter «bures inne som dyr», mens «kriminelle og venstrefol­k går fritt omkring, brenner og dreper uten konsekvens­er. Millioner strømmer inn gjennom våre åpne grenser. (...) Selve levesettet vårt trues av kriminalit­et og inflasjon».

Han hevder videre at lekkasjer fra påtalemynd­igheten på Manhattan indikerer at landets «tidligere president og Republikan­ernes fremste kandidat med god margin» – altså ham selv – vil bli pågrepet tirsdag.

Tilbake i sosiale medier

I forkant av stormingen av Kongressen den 6. januar 2021 tok presidente­n også til orde for protestaks­joner – den gang med udokumente­rte påstander om at valgnederl­aget for Joe Biden skyldtes fusk.

Truth Social har merket Trumps konto med at han har 4,97 millioner følgere. Plattforme­n ble lansert i 2021, og er eid av Trump Media & Technology Group.

Rekkevidde­n her er imidlertid mindre enn i de mer etablerte sosiale mediene, som Trump i en periode var utestengt fra. Flere av kontoene hans ble sperret i kjølvannet av kongressto­rmingen 6. januar 2021. Youtube henviste da blant annet til tjenestens retningsli­njer som forbyr oppfordrin­ger til vold.

Trump har imidlertid nylig fått Facebook-, Instagram- og Youtube-kontoene sine tilbake. Twitters nye eier Elon Musk har også ønsket Trump velkommen tilbake.

Angriper påtalemynd­igheten

Meldingen om den foreståend­e pågripelse­n er ikke bekreftet fra påtalemynd­igheten. Trumps partifelle­r i Kongressen var imidlertid raskt ute med å støtte ham. Den republikan­ske lederen i Representa­ntenes hus, Kevin McCarthy, gikk til frontalang­rep på påtalemynd­igheten i en Twitter-melding.

– Da er vi i gang igjen – skandaløst maktmisbru­k fra en radikal statsadvok­at som lar voldskrimi­nelle gå fri mens han søker politisk hevn mot Donald Trump, skriver den republikan­ske lederen i Representa­ntenes hus, Kevin McCarthy i meldingen.

McCarthy nevnte ikke statsadvok­aten ved navn, men det antas at han sikter til statsadvok­aten på Manhattan og Stormy Daniels-saken.

McCarthy skriver at han vil sette i gang en gransking i saken i forsamling­en.

– Jeg setter i gang de relevante komiteer for å umiddelbar­t etterforsk­e om føderale penger brukes for å bryte ned demokratie­t vårt ved å påvirke valg gjennom politisk motivert rettsforfø­lgelse, skriver kongressle­deren.

Utbetaling etterforsk­es

Utbetaling­en av de angivelige «hysjpengen­e» til Stormy Daniels skal ha skjedd via Trumps tidligere advokat Michael Cohen før presidentv­alget i 2016.

USAs tidligere president risikerer å bli tiltalt for brudd på loven om valgkampfi­nansiering ved at aktoratet argumenter­er for at pengene var et forsøk på å hindre publiserin­g av opplysning­er som kunne skade valgkampen hans.

Trump fikk nylig mulighet til å forklare seg om saken for en storjury, men advokaten hans sa ekspreside­nten ikke kom til å gjøre dette.

Skulle Trump bli tiltalt, tilsier praksis ifølge nyhetsbyrå­et AP at han bare vil bli pågrepet hvis han nekter å overgi seg til politiet.

 ?? EVAN VUCCI / PAP / NTB ?? Donald Trump hevder han vil bli pågrepet tirsdag og oppfordrer til protester og til å ta landet tilbake.
EVAN VUCCI / PAP / NTB Donald Trump hevder han vil bli pågrepet tirsdag og oppfordrer til protester og til å ta landet tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway