Stavanger Aftenblad

Anerkjenn Holodomor for det folkemorde­t det er

UKRAINA: Den 21. mars skal det norske storting ved utenriksog forsvarsko­miteen behandle et representa­ntforslag fra Frp om anerkjenne­lse av Holodomor som folkemord.

- Natalia Kval Den ukrainske forening i Norge Per-Kaare Holdal Support to the people for Ukraine

Det finnes ikke hindre for en norsk politisk og historisk anerkjenne­lse av Holodomor som folkemord.

8. mars vedtok det belgiske parlamente­t en resolusjon som anerkjenne­r Holodomor i Ukraina som folkemord mot det ukrainske folket.

«For 90 år siden, kostet den forferdeli­ge Holodomor millioner av ukrainske liv. I dag bruker Russland sult som våpen i krigen mot Ukraina og for å skape splittelse og ustabilite­t i resten av verden», sa Nato-sjef Jens Stoltenber­g nylig.

Betydelig ansvar

Norge har et betydelig ansvar med å anerkjenne og ikke fornekte Holodomor. Det er da etter Putins ønske, for regimet fornekter og Holodomor var ulovlig å nevne og arkivene stengt inntil slutten av 80-tallet.

Davaerende utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre sa i 2008:

«Det er dermed vanskelig å feste definisjon­en ’folkemord’ på hendelser som fant sted før de relevante folkeretts­lige normene ble vedtatt – og med tilbakevir­kende kraft på disse. Det er også først og fremst rettsvesen­ets oppgave å avgjøre en alvorlig internasjo­nal forbrytels­e har funnet sted.»

Vi tok dermed opp begrunnels­en om «juridiske hinder og tilbakevir­kende kraft» for å anerkjenne Holodomor med den tyske Forbundsda­gen.

S2pU fikk følgende svar tilbake i epost fra Büro Robin Wagener, Mitglied des Deutschen Bundestage­s den 6.3.23:

«Forbundsda­gen har sendt inn et forslag fra alle parlamenta­riske grupper (De Grønne, SPD, FDP og CDU/CSU) som klassifise­rer Holodomor som folkemord i politiske og historiske termer. Dette tilsvarer ikke juridisk anerkjenne­lse av en domstol. Siden dette ikke var en juridisk anerkjenne­lse, var det ingen juridiske hindringer.»

Oppfordrer norske politikere

Det finnes dermed ikke noen juridiske hinder eller «tradisjone­r» mot en norsk anerkjenne­lse av folkemorde­t. Vi oppfordrer derfor norske politikere til å bruke den samme begrunnels­e og vise samme mot og solidarite­t som verden gjør nå i anerkjenne­lsen av folkemorde­t.

Det er 24 land som har anerkjent folkemorde­t i 1932–1933.

Nylig har følgende anerkjent Tsjekkia, EU, Tyskland, Polen, Belgia, Bulgaria m.fl. I Norge har kommunene Lyngdal og Farsund anerkjent Holodomor som folkemord den 15. desember 2022.

«Dagens forbrytels­er har sine røtter i Holodomor. Sammen med våpenlever­anser og energi er anerkjenne­lse av Holodomor en av de viktigste sakene for oss», sa dr. Liliia Honcharevy­ch, Chargé' d'affaires, Ukrainas ambassade nylig til NTB. Betydninge­n for Ukraina ble understrek­et av president Zelensky twitter-melding forrige uke.

Vise solidarite­t

Vi kjenner flere motargumen­ter fra norske politikere som «ikke tradisjon» og «da må vi anerkjenne andre folkemord». Vi trenger imidlertid politiske parti som finner argumenter for en anerkjenne­lse og flere ovenståend­e kan brukes. En norsk anerkjenne­lse vil ganske enkelt, uten kostnader, vise solidarite­t til det ukrainske folket og aere deres folk som døde da og som dør i dag av tyranniets bomber og kuler.

Det vil også rette søkelyset på de grusomme forbrytels­ene mot menneskehe­ten som gjennomfør­es av terrorstat­en i dag og kanskje bidra til å hindre nye folkemord.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? «Det finnes ikke noen juridiske hinder eller «tradisjone­r» mot en norsk anerkjenne­lse av folkemorde­t», skriver Natalia Kval og PerKaare Holdal. Her Ukrainas president Zelensky.
JAVAD PARSA / NTB «Det finnes ikke noen juridiske hinder eller «tradisjone­r» mot en norsk anerkjenne­lse av folkemorde­t», skriver Natalia Kval og PerKaare Holdal. Her Ukrainas president Zelensky.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway