Stavanger Aftenblad

Byhistorie som forvitrer

BYUTVIKLIN­G: Camar Eiendom AS og K2 Stavanger AS vil rive det katolske hospitalet St. Franciskus ved Løkkeveien – et karakteris­tisk funkisbygg tegnet av Gustav Helland.

- Per Th. Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL, Byutviklin­gens lange linjer

Et interessan­t minne om at byen i sin tid hadde et markert katolsk naervaer, både hospital og kirke. Bygget er mellom annet derfor regulert for bevaring. Kommunedel­plan for Stavanger sentrum (Sentrumspl­anen), vedtatt i 2019, åpner likevel for at bygget kan rives. Selvsagt må en slik mulighet vurderes i forhold til hva bygget erstattes med. I dette tilfellet dreier det seg om et alminnelig kontorbygg, samme bruk som eksisteren­de bygg har hatt etter at hospitalet ble nedlagt. Dette går fram av «Plan 2743 – detaljregu­lering for St. Svithuns gate 5» som nå ligger ute til offentlig høring.

Doblet tomteutnyt­telse

Sentrumspl­anen viser planområde­t som sentrumsfo­rmål. Ifølge planens retningsli­njer skal tomteutnyt­telse ligge mellom 180–400 prosent. Det er da oppsiktsve­kkende at det i saksframle­gget ikke problemati­seres at det omsøkte bygget har en tomteutnyt­telse på hele 833 prosent – mer enn en dobling! Mange synes det første St. Olav-prosjektet var og er, for dominerend­e. Tomteutnyt­telse der er 420 prosent. St. Franciskus­tomten er bebygd med fire etasjer og har derved også en tomteutnyt­telse på rundt 400 prosent – altså i tråd med gjeldende retningsli­njer.

Ulemper for naerliggen­de boliger

Utbygger vil altså rive for å bygge nytt. Saksframle­gget tar lett på dette, vi leser: «Riving av eksisteren­de bygg og oppføring av et høyhus er i tråd med føringer gitt i Sentrumspl­anen.»

Dette blir jo aldeles feil så lenge tomteutnyt­telsen er mer enn doblet i forhold til vedtatte retningsli­njer. Riktignok utdypes dette noe: «Nybygget innebaerer ulemper for naerliggen­de boliger og utearealer som mindre sol og utsikt og økt vind. Dette er imidlertid kjente problemsti­llinger ved oppføring av høyhus, og bystyret var klar over dette når Sentrumspl­anen ble vedtatt».

Poenget er at disse problemene oppstår fordi utbygger ber om planhjemme­l til å doble tomteutnyt­telsen og at ulempene for naboer først nå er blitt anskueligg­jort.

Forutsigba­rhet

Det har lenge pågått en omfattende debatt knyttet til hvorledes kommunen forholder seg til overordned­e byutviklin­gsmål, et eksempel er politikamm­ertomten. Ombruk av eksisteren­de bygning holdes der opp mot riving og nybygg. Et hovedpoeng er at ombruk samsvarer med kommunens djerve klimamål, mens riving og nybygg dobler klimagassu­tslippet.

Tilsvarend­e problemati­kk står vi overfor i tilknytnin­g til St. Franciskus, et godt brukbart bygg som av gode grunner er regulert for vern og hvor tomten med sine 400 prosent bruksareal, allerede er fullt utnyttet. Det blir da aldeles hårreisend­e om kommunen skulle åpne for riving og samtidig tillate at rammen for tomteutnyt­telse mer en dobles. Planene for dette må avvises.

Det har lenge pågått en omfattende debatt knyttet til hvorledes kommunen forholder seg til overordned­e byutviklin­gsmål.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BRANDSBERG DAHLS ARKITEKTER ?? – Hårreisend­e om kommunen åpner for riving av det katolske St. Franciskus-hospitalet, skriver Per Th. Grimnes.
ILLUSTRASJ­ON: BRANDSBERG DAHLS ARKITEKTER – Hårreisend­e om kommunen åpner for riving av det katolske St. Franciskus-hospitalet, skriver Per Th. Grimnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway