Stavanger Aftenblad

Statsforva­lteren er lojal mot regjeringe­n

JORDBRUK: Birger Wikre Hetland har 16. mars kommentert min kronikk av 14. mars, og jeg finner grunn til å oppklare noe av det som her kommer fram.

- Geir Skadberg Landbruksd­irektør, Statsforva­lteren i Rogaland

Statsforva­lteren er enhver sittende regjerings representa­nt i fylket, det følger av vår instruks. Når det gjelder de to delingssak­ene fra 2021 Hetland viser til, stilte Olaug Vervik Bollestad skriftlig spørsmål i Stortinget i oktober 2021. Spørsmålet var om disse sakene var å se på som endring i praksis. Svaret fra regjeringe­n, ved kommunalog distriktsm­inisteren, var at de to sakene ikke innebar en endring i praksis, men at slike endringer eventuelt skjedde gjennom rundskriv og tildelings­brev mv.

Nye rundskriv

Det aktuelle rundskriv M-4/2003 Hetland viser til er erstattet med nye rundskriv, siste gjeldende rundskriv er M-2/2021 som jeg viste til i mitt første svar til Hetland. Hetland må gjerne helt spesifikt lese s. 24–28 i rundskriv M-2/2021. Omtalen av kårbolig i rundskrive­t fra 2003 er like aktuelt i dag, og må forstås slik at kommunen skal vaere restriktiv­e med å tillate oppføring av kårbolig. Samtidig er det fremdeles normalt at det på aktive bruk med husdyrhold vil vaere behov for kårbolig, fordi det i perioder er to generasjon­er involvert i drifta. Det er derfor normalt å se på kårbolig som en del av LNF-formålet og en ressurs på gården når den først er oppført. Vi er ikke kjent med at de fleste kommunepla­ner har bestemmels­er om at det ikke kan vaere mer enn ett bolighus på gårdsbruk, slik Hetland viser til. Er kårbolig først oppført, kan en slik bestemmels­e uansett ikke tas til inntekt for at en kårbolig kan deles fra.

Hetland viser ellers til at hans erfaring er at kommunene følger vårt råd i de fleste saker der vi fraråder dispensasj­on. Det kan vaere at det er slik i Stavanger kommune, men vår erfaring er at kommunene i relativt stor grad dispensere­r i strid med vårt råd, det gjelder også i saker som gjelder andre hensyn enn landbruk.

Viktig tema

Ellers etterlyser jeg at Hetland som aktiv husdyrbruk­er reflektere­r over dette med ulemper knyttet til fradelte tomter inne i et aktivt jordbrukso­mråde. Og jeg vil presisere at dette med gårdsvindm­øller var et eksempel på hva som kan gi naboutford­ringer, ikke at vi foreslår bygging av slike vindmøller.

Landbruk, arealforva­ltning og jordvern er et viktige tema, og jeg ser fram til at dette er på dagsorden ved kommende lokalvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway