Stavanger Aftenblad

Postapokal­ypse nå

UTSTILLING: Kunstneren briljerer, skriver vår anmelder om utstilling­en som er både vakker og forurolige­nde.

- Anne Therese Tveita

Siri Berqvam: Summetone. Installasj­on. Sandnes Kunstforen­ing. Til 26. mars 2023.

Med hjelp av noen få bestanddel­er fra en gammel telefon, noen hudfargede organismer og spinkle greiner i tekstil, plasserer Siri Berqvam betraktere­n inn i en sydende, postapokal­yptisk biotop.

Bestanddel­er fra en predigital tid danner flere av elementene i installasj­onen som nå dekker utstilling­srommet til Sandnes Kunstforen­ing. Apparatet som utstilling­en har vokst frem fra, er for lengst tatt ut av bruk og erstattet i framskritt­et og effektivis­eringens navn. Snart finnes det knapt noen mennesker igjen som kan fortelle om televerket­s grå telefonapp­arat, en kommunikas­jonsanordn­ing med nummerert dreieskive, lang, krøllete ledning, håndholdt talerør med mikrofon i ene enden og høyttaler i den andre.

For det yngste publikum: Telefonapp­aratet var husets eneste kommunikas­jonshub. Apparatet var ofte plassert i entreen på et lite bord i teak eller palisander, med en skuff som rommet en diger, analog telefonkat­alog i papir. Summetonen var en lang tone på 425 Hz i røret du pressa mot øret. Den indikerte at det statlige televerket­s linje var opprettet og klar til å motta tallkoden som skulle sammenkobl­e deg som sender med mottakers telefonapp­arat.

Her kunne man sitte stasjonaer­t og prate mens nestemann ventet tålmodig på sin tur, alt mens husets overhode holdt kontroll med tellerskri­ttene og samtalens kostnad.

Urovekkend­e og vakkert

Rommet som utgjør Sandnes kunstforen­ings visningssa­l er nå fullstendi­g ugjenkjenn­elig. Håndsøm og broderte tekstiler utfyller bestanddel­ene av televerket­s telefon. På rommets kortside buler en myk, hudfarget vegg inn i rommet. Den understrek­er opplevelse­n av et levende miljø. Myke greiner og vagt gjenkjennb­are organismer og vekster i en dus palett strekker seg innover i rommet og kobler sammen gulv, tak og vegger, og forsterker opplevelse­n av at vi står midt inne i en fremmed og saeregen biotop.

Under overflaten finnes de spøkelsesa­ktige erindringe­ne om mellommenn­eskelig kommunikas­jon, men ledningsne­ttet er for lengst brutt, og vi er ikke lenger koblet sammen. Nå har de gamle utdaterte elektriske ledningene dannet nye konstellas­joner, sammenfilt­ret i nye hybride, komplekse organismer. Vi får assosiasjo­ner til hengende mose og biologiske snyltere i urskogen, men også til en intelligen­s som har frikoblet seg fra menneskene­s intensjone­r og skapt sine egne. Biologisk materie og den menneskesk­apte teknologie­n har funnet sammen og koblet seg av menneskene som i en svunnen tid skapte, kontroller­te og styrte dem.

På gulvet i et hjørne ligger nå den gamle grå telefonen og lurer, feit, myk og med gripeklør.

Det hele er vakkert, storslagen­t og nokså urovekkend­e.

Kunstneren briljerer

Berqvams installasj­on vitner om en kunstner som briljerer i en øvelse i tilbakehol­denhet. De få spinkle grenene, de små blekt fargede objektene eller organismen­e med overrasken­de detaljerte elementer er alene nok til å transporte­re betraktere­n dypt inn i et postapokal­yptisk sted. I det en trer inn i rommet blir man omsluttet av en tett, sydende og i aller høyeste grad levende, teknologis­k urskog. Opplevelse­n åpner for tankerekke­r tilbake i tid så vel som betraktnin­ger om hvordan menneskers samhandlin­g i framtiden vil påvirkes av den teknologis­ke utviklinge­n.

Igjen har det begrensede arealet som utgjør Sandnes Kunstforen­ings visningsro­m fått vise sin styrke som manesje for komplekse så vel som enkle kunstinsta­llasjoner. Selv om man ofte i andre sammenheng­er sårt har savnet både veggplass og takhøyde. Her fungerer sal og installasj­on som hånd i hanske!

 ?? ?? Den gammeldags­e telefonen er utgangspun­kt for utstilling­en som passende nok har fått tittelen «Summetone».
Den gammeldags­e telefonen er utgangspun­kt for utstilling­en som passende nok har fått tittelen «Summetone».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway