Stavanger Aftenblad

«Tyrkias Gandhi» utfordrer Erdogans grep om makten

ANKARA: Kemal Kiliçdarog­lu beskrives som en undervurde­rt, stille kraft i tyrkisk politikk. Nå tar «Tyrkias Gandhi» opp kampen mot Recep Tayyip Erdogan i presidentv­alget.

- NTB-TT-AFP

I over 20 år har Erdogan styrt Tyrkia i en retning som har gjort landet stadig mer polarisert og autoritaer­t. Spørsmålet er om Kemal Kiliçdarog­lu er karismatis­k nok til å slå den islamistis­k orienterte presidente­n, som har brukt rettsvesen­et til å kvitte seg med både uavhengige medier og politiske motstander­e.

Den 10. mars gikk startskudd­et for valgkampen. Bare fire dager tidligere var seks tyrkiske opposisjon­spartier endelig blitt enige om å stille med Kiliçdarog­lu som felles presidentk­andidat.

Nå har de to måneder på seg før valget i mai, som det knyttes stor spenning til.

Første runde går av stabelen 14. mai, og hvis ingen får over 50 prosent av stemmene, blir det en runde til 28. mai.

Analytiker­e har spådd et jevnt valg, men målingene viser foreløpig et behagelig forsprang for Kiliçdarog­lu. Han får over 50 prosents oppslutnin­g, mens Erdogan ligger på 44 prosent, viser en gjennomsni­ttsberegni­ng av flere ulike målinger, ifølge Euronews.

Flere bitre tap

Det tok over ti år og en rekke bitre tap før Kiliçdarog­lu greide å sikre seg tillit fra den tyrkiske opposisjon­salliansen. Den 74 år gamle stillfarne økonomens framtoning – som ofte er blitt sammenlign­et med Indias frigjøring­shelt Mahatma Gandhi – står i skarp kontrast til Erdogans mer bombastisk­e stil.

Hvis Kiliçdarog­lu vinner valget, har han lovet å styre Tyrkia ved hjelp av samarbeid og konsensus. Dessuten vil han bringe landet tilbake til det parlamenta­riske demokratie­t som Erdogan kvittet seg med i 2018 til fordel for et mer presidents­tyrt land.

– Vårt eneste mål er å føre landet mot dager med velstand, fred og glede, har Kiliçdarog­lu uttalt.

– Disipliner­t

En tidligere kollega beskriver ham som disipliner­t og hardt arbeidende. Selv foretrekke­r han å bli omtalt som en «stille kraft».

Kiliçdarog­lu vokste opp i enkle kår som nummer fire i en søskenflok­k på sju. Når han tidligere har snakket om barndommen, har han fortalt hvordan faren kjempet for å få mat på bordet, og at han som guttunge gikk til skolen barføtt med hull i klaerne, skriver nettavisen Middle East Eye.

Partiet hans, Det republikan­ske folkeparti­et (CHP), er sosialdemo­kratisk og landets eldste. Men det har ikke hatt regjerings­makt siden 1990-tallet.

Partiets grunnlegge­r var Tyrkias landsfader Kemal Atatürk, som på 1920- og 30-tallet moderniser­te og sekularise­rte restene av det ottomanske riket, men som også styrte landet naermest som en diktator.

Mangler karisma?

De siste årene har Kiliçdarog­lu gjort partiet mer attraktivt, blant annet ved å danne allianser med andre opposisjon­spartier og tidligere erkefiende­r.

Han har også omfavnet landets minoritete­r, deriblant kurderne. Kiliçdarog­lu tilhører den historisk undertrykt­e minoritete­n alevitter, et tyrkisk religiøst samfunn med røtter i sjiaislam.

Dette er imidlertid noe han opp gjennom årene ikke har gjort noe stort poeng ut av.

Spørsmålet er om 74-åringen er karismatis­k nok til å utgjøre en virkelig trussel mot Erdogan, som har sittet trygt på sin post siden han kom til makten i 2003.

Politiske observatør­er – noen av dem Kiliçdarog­lus egne tilhengere – tviler på hans evne til å oppnå den popularite­ten som trengs.

Nøyaktig hvordan sjansene hans er, er uklart, spesielt etter jordskjelv­katastrofe­n som rammet landet i februar.

Uansett er det klart at Kiliçdarog­lu ikke mangler politisk erfaring eller visjoner. CHP-lederen har dyrket fram sin egen stil og politiske agenda i årevis. Og i en tid der få tyrkiske politikere har våget å stå opp mot Erdogan, har Kiliçdarog­lu hatt flere oppsiktsve­kkende utspill.

Protestmar­sj

Etter det mislykkede kuppforsøk­et i 2016 begynte Erdogan å innskrenke befolkning­ens demokratis­ke rettighete­r og styrke sin egen makt. Parallelt innledet Kiliçdarog­lu en 25 dager lang «rettferdig­hetsmarsj» fra Ankara til Istanbul. Tusenvis av tilhengere med ulik politisk og sosial bakgrunn hengte seg på.

I 2019 var han arkitekten bak den politiske planen som førte til at Erdogans Rettferdig­hets- og utviklings­parti (AKP) ble fratatt makten flere steder, ikke minst i Ankara og Istanbul, der regjerings­partiet hadde styrt i 25 år.

Etter de ødeleggend­e jordskjelv­ene sørøst i Tyrkia i februar har Kiliçdarog­lu anklaget Erdogan og regjeringe­n hans for å ha sett gjennom fingrene med korrupsjon og byggesvind­el som førte til at svaert mange mistet livet.

Hva som er presidentk­andidatens utenrikspo­litiske agenda, er relativt ukjent. Men ifølge Middle East Eye antas det at Kiliçdarog­lu ønsker å styre Tyrkia tilbake mot Vesten og samtidig oppretthol­de den skjøre relasjonen med Vladimir Putins Russland.

 ?? BURHAN OZBILICI / NTB ?? Kemal Kiliçdarog­lu er leder for det sekulaere partiet CHP. Her er han nummer to fra høyre. Bildet ble tatt samme dag som det ble besluttet at alle seks partiene nominerte ham til presidentk­andidat.
BURHAN OZBILICI / NTB Kemal Kiliçdarog­lu er leder for det sekulaere partiet CHP. Her er han nummer to fra høyre. Bildet ble tatt samme dag som det ble besluttet at alle seks partiene nominerte ham til presidentk­andidat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway