Stavanger Aftenblad

Jens Petter Gitlesen er død

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no Eivind Aarre eivind.aarre@aftenblade­t.no

SOLA: Jens Petter Gitlesen døde lørdag, 63 år gammel.

Gitlesen sovnet fredelig inn lørdag kveld, med sine naermeste rundt seg. Han hadde vaert rammet av sykdom i lang tid.

– For oss i Norsk Forbund for Utviklings­hemmede (NFU) er dette svaert trist. Jeg har mistet en venn, og forbundet har mistet en unik ressurs. Ingen kjente det politiske rundt menneskere­ttigheter og de funksjonsh­emmedes sak bedre. Etter at Jens Petter var ferdig som forbundsle­der i 2021, var han fortsatt ansatt i forbundet. Han var som et leksikon for meg, sier Tom Tvedt, som er leder i NFU i dag.

– Enormt engasjemen­t

Dette skriver NFU om Gitlesens bortgang:

«Det er med stor sorg vi i helgen mottok budskapet om Jens Petters død.

I 2000 fikk Jens Petter og Tone datteren Emilie. Emilie er født med Downs syndrom, og fra 2007 engasjerte han seg i arbeidet i Norsk Forbund for Utviklings­hemmede. Hans engasjemen­t var enormt, både dag og natt.

I 2009 ble han valgt som forbundsle­der, en rolle han hadde helt til våren 2021. Hans arbeid var blitt lagt merke til langt utover vår organisasj­on.

Fikk pris

Jens Petter hadde en evne til å ta til seg informasjo­n og kunnskap, og å bruke den for å bidra til likestilli­ng og ikke-diskrimine­ring av mennesker med utviklings­hemming. Når han begynte som forbundsle­der forstod han ikke hvorfor man hadde fokus på menneskere­ttigheter i NFU, men han så raskt sammenheng­en og i 2021 år ble han tildelt Universite­tet i Oslo sin menneskere­ttighetspr­is.

Jens Petter var en stemme for de i samfunnet som sitter nederst ved bordet. Han har tatt til orde, eller spesielt pennen, når menneskere­ttigheter har blitt brutt, og kjempet for å finne gode løsninger som ivaretar menneskere­ttigheter for alle. Han fikk gjennomsla­g i flere viktige saker.

Jens Petter Gitlesen satt utviklings­hemmedes menneskere­ttigheter på dagsorden i Norge. En gruppe som ofte blir glemt, og en gruppe som stadig opplever å få sine menneskere­ttigheter brutt. Jens Petter var en stemme for de som ikke har kunnet løfte stemmen sin selv, og bidratt til et mer rettferdig, mangfoldig og likestilt Norge. Uten Jens Petters innsats de siste 12 årene, ville flere overtramp på utviklings­hemmedes rettighete­r forblitt usett og uendret.

Takk for ditt store bidrag for å skape et samfunn for alle, og til at alle skal ha de samme rettighete­ne. Vi skal kjempe kampen videre!»

Da Gitlesen i 2021 fikk UiO sin menneskere­ttighetspr­is, sto dette i begrunnels­en:

«Gjennom arbeid i både enkeltsake­r og i overordned­e saker har Gitlesens engasjemen­t skapt positiv endring for utviklings­hemmede. Et godt eksempel er hans utrettelig­e innsats for å få Convention on the Rights of Persons with Disabiliti­es innlemmet i norsk lov.»

– En bauta

«En bauta av en mann har tatt farvel. Jens Petter med det kloke hodet og det store hjertet», slik innleder Siv-Len Strandskog, varaordfør­er i Sola et minneord hun delte på Facebook søndag.

Hun ble kjent med hans Gitlesen og familien hans i 1997, da hun fikk jobb i Grannes barnehage. Opp gjennom årene har de jevnlig hatt kontakt.

«Du laerte meg så mye, din humor fikk latteren min frem mang en gang, din varme og raushet var unik. Du flyttet fjell gjennom dialog og du kjempet kampen sammen med så mange som nettopp trengte din fagkunnska­p og godhet.», skriver Strandskog.

– Det han har gjort kan knapt beskrives med ord, han har satt arbeidet for utviklings­hemmede på agendaen på en helt ny måte, samtidig som han har hjulpet mange enkeltmenn­esker. For meg har han også vaert en enormt god samtalepar­tner og det jeg har fått med meg fra ham, er noe jeg har stor verdi av i jobben som daglig leder på Ranso, sier Strandskog.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway