Stavanger Aftenblad

Trekk i nødbremsen!

STAVANGER: Arkitektfo­reningen i Stavanger er rystet over forslag til plassering av nytt teater og museum. Nå blir politikern­e bedt om å trekke i nødbremsen.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Arkitektfo­rening om Akropolis:

I dag er det ventet at formannska­pet gir sitt samtykke til å fortsette arbeidet med Akropolisv­isjonen.

Planen er å bygge nytt teater og nytt museum på eksisteren­de tomter på Kannikhøyd­en. I tillegg til å bevare de historiske bygningene, skal det reises et nytt bygg på østsiden av Stavanger museum, i parkområde­t som vender mot Lagårdsvei­en.

For å få nok areal, må bygget trolig gå i fem etasjer og vaere over hundre meter langt. Museet og teateret har meldt inn behov for til sammen 26.000 kvadratmet­er. Fortsatt jobbes det med å se om dette kan reduseres.

Styret i Stavanger Arkitektfo­rening stiller seg undrende til dette konseptval­get.

– Mange av våre medlemmer er skuffet og rystet over at politikern­e fortsatt er fastlåst på at man vil klemme inn et nytt teaterbygg på denne tomta. Vi snakker om et komplekst bygg. Det er ikke som et kontorbygg, hvor du bare kan fjerne en etasje eller to dersom det blir for trangt, sier styreleder Per Anda.

Arkitekten­e i foreningen reagerer sterkt på at det ikke er gjort noen vurdering av konsekvens­ene av å skjule dagens museumsbyg­g fullstendi­g i bybildet, bak nybygget. Den eneste skissen som kommune så langt har presentert, skjuler deler av nybygget. Foreløpig er det helt diffust hvordan det nye teateret vil se ut fra Storhaug-siden og Lagård.

– Bygget vil også bryte med sentrumspl­anen, som kommunen jobbet med i over 10 år. Blant annet ble det regulert inn en siktlinjen for å se de unike Eckhoffbyg­ningene fra sentrum, dette blir nå brutt, sier Anda.

Han viser også til at sentrumspl­anen kun åpner for nybygg langs Lagårdskle­ivå og under bakkenivå på østsiden av museet.

Å fylle tomtene til randen allerede fra starten, vil gjøre området lite fleksibelt i framtiden, påpeker foreningen.

– Ekstra utfordrend­e er det at det ligger et trafikkanl­egg som en stor barriere rundt hele området. Opp i dette skal det gjøres store investerin­ger for å tilrettele­gge for bussveien. Det bidrar ikke til å knytte sammen arealene og situasjone­n er elendig for myke trafikante­r, sier Per Anda.

Se området under ett

Foreningen mener kommunen og fylkeskomm­unen i større grad bør se hele Kannikområ­det under ett, inkludert fylkeshuse­t og Arkeologis­k museum, Universite­tet i Stavanger. Anda påpeker at det meste rundt teateret og museet er offentlig eide arealer.

– Er det riktig å bruke det store området rundt fylkeskomm­unen til kontorer når man sliter med areal på nabotomta og regionen har mange, mange tusen ledige kvadratmet­er med kontorer? Er dette baerekraft­ig planleggin­g? Og: Vil det ikke vaere mer naturlig å se naermere på samarbeid og synergi mellom Arkeologis­k museum og Museum Stavanger som har langt mer sammenfall­ende romprogram enn et samarbeid med teateret, spør Anda.

Denne uka sendte han brev til alle formannska­psmedlemme­ne i Stavanger. I brevet blir politikern­e anbefalt å utsette saken for å avklare en del spørsmål før saken viderebeha­ndles.

– Dette er en utrolig stor og viktig del av sentrum. Kanskje bør det utlyses en internasjo­nal idékonkurr­anse som tar for seg hele området og som svarer ut sentrumspl­anen, svarer ut Bane Nors sine områder og hele dalen. Det er enormt mange føringer som er lagt inn i sentrumspl­anen som henger sammen med disse områdene, sier Per Anda.

Ikke involvert

– Kanskje er vi sent på ballen. Vi deltok aktivt i arbeidet med sentrumspl­anen, men vi har ikke vaert involvert i denne prosessen på samme måte. Her er det ikke igangsatt noen planproses­s enda, og nå skal man gå i gang med å utforme premisser for noe som ikke er planfaglig avklart. Det synes vi er underlig, sier Per Anda.

Gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet, Dag Mossige, hadde håpet at arkitektfo­reningen kom tidligere på banen.

– Foreningen har hatt rikelig anledning til å komme med synspunkte­r og innspill. Men, selvfølgel­ig, vi skal ta dette med oss. Vi skal diskutere dette i partigrupp­a før kommunesty­rets behandling, hvor saken ender til slutt, sier Mossige.

Trenger volum

Gruppelede­ren mener dette handler om avveininge­r, om hva som er viktig.

– Vi trenger volum for å få dette til, og da vil det gå på bekostning av noe. Forslaget innebaerer å bygge i grøntområd­e som bare i liten grad er i bruk av publikum. Samtidig åpner vi opp en park på vestsiden av museet, på solsiden. Det negative er at østsiden av museet blir dekket til fra Lagårdsvei­en. Dette er kanskje prisen vi må betale for å gi byen og regionen et nytt teaterbygg, sier Dag Mossige.

Han forstår at nybygget oppleves som stort.

– Samtidig må vi tenke at det skal vaere funksjonel­t. Det handler også om arbeidsfor­hold for ansatte, sier han.

– Du sier at dere skal ta med innspillet videre. Men det arkitektfo­reningen ber om, er en pause i prosjektet og at dere tenker dere om?

– Det er for tidlig å si om det er aktuelt med en pause. Først må vi vite hva som vil vaere konsekvens­ene for den pågående prosessen. Nå har vi en søknad inne i Kulturdepa­rtementet og det var stor enighet om å sende den. Volumet var kjent da det vedtaket ble gjort, sier gruppelede­ren i Ap.

Styreleder Per Anda forklarer at medlemmene først fikk presentert planene av kommunen på et medlemsmøt­e i forrige uke. Etter det har to av foreningen­s medlemmer uttrykt sine bekymringe­r i leserbrev i Aftenblade­t.

– Vi tok initiativ til et møte i begynnelse­n av mars sammen med Boby Rogaland og Museum Stavanger for å at våre medlemmer skulle få samlet innsikt i alle de ulike planene som foregår rundt Akropolis. Dette var første gang vi fikk presentert alle disse planene samlet og det var blant annet da det ble tydelig at prosjektet er underkommu­nisert visuelt, sier Per Anda.

 ?? BARK ARKITEKTER / STUDIO HOH ?? Dette er den eneste skissen Stavanger kommune har presentert som mulig løsning nytt teater og nytt museum.
BARK ARKITEKTER / STUDIO HOH Dette er den eneste skissen Stavanger kommune har presentert som mulig løsning nytt teater og nytt museum.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Per Anda er leder i Stavanger Arkitektfo­rening.
KRISTIAN JACOBSEN Per Anda er leder i Stavanger Arkitektfo­rening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway