Stavanger Aftenblad

Reiselyste­n er fortsatt stor

DYR FERIE: Reiser, mat og opphold – alt blir dyrere i år. Likevel opplever reisebyråe­ne stor pågang. – Vi skal tenke oss om, men fortsatt gå på restaurant og nyte ferien, sier Vibeke Koren.

- Maja Mathisen maja.mathisen@aftenblade­t.no

Svak krone og høye priser:

På flyplassen på Sola sjekker Vibeke Koren inn bagasjen. Hun skal til Sandefjord og besøke familien, sammen med døtrene sine. I hundebagge­n ligger firbente Bianca.

Om kort tid er det klart for sommerferi­e og destinasjo­ner lenger unna.

– Jeg skal til Sveits i en jobbsammen­heng, så kommer familien etter og møter meg.

Derfra baerer reisen videre i bil til Italia og Tyskland. Og det blir selvsagt en tur til Sandefjord i sommer også.

Planlagt godt

– Vanligvis reiser vi ikke så ofte utenlands, og er mest og besøker familien. Men i år bød anledninge­n seg da jeg uansett skal reise i jobben, sier Koren.

Datteren Camilla skyter inn fra sidelinjen:

– Også har pappa sagt at vi skal i Dyreparken! Det gleder jeg meg veldig til.

For litt siden var de også en tur i Danmark. Der fikk de kjenne på hvor høye prisene har blitt på grunn av den svake krona.

– Vi merker selvfølgel­ig at det har blitt en god del dyrere, men vi har vaert flinke til å spare på feriekonto­en, så det skal gå helt fint, sier Koren.

Økning i bestilling­er

Hos Ticket i Sandnes og Stavanger merker de stort trykk på bestilling av sommerferi­e, og skal vi tro tallene, er reiselyste­n større enn på mange år.

Tickets ferske tall viser nemlig at bestilling­ene har økt med 11 prosent sammenlign­et med samme periode i 2019.

– Ferien er viktig for folk, og vi rogalendin­ger har kanskje ikke alltid så god erfaring med ferie på Vestlandet, rent vaermessig. Så folk ønsker nok å garantere seg litt sol, sier selgerlede­r i Ticket Stavanger og Sandnes, Maren Thjøtta.

Det var kanskje ikke det en skulle trodd, med tanke på svak krone, høye priser og en rente som enda ikke har nådd toppen.

Men dette ser ikke ut til å gå utover folkets lyst til å pakke sakene og komme seg av gårde til strand, varmegrade­r og kald drikke ved solsenga.

– Vi merker ingen nedgang, snarere tvert i mot! Vi har veldig god booking, sier også senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Norwegian, Eline Hyggen Skari, og legger til.

– Det går derimot mer av billigere destinasjo­ner, slik som for eksempel til Nord-Makedonia, der levekostna­dene er rimeligere, sier Skari.

Forutsigba­re reiseramme­r

Seniorrådg­iver i markedsana­lyse og trafikkutv­ikling ved Avinor, Filip Aven, sier også de forventer et godt reiseår fra norske flyplasser, og kanskje spesielt på

Vestlandet.

– Vi ser at flytrafikk­en ved Sola, og for så vidt Flesland, er relativt godt tilbake og nesten på 2019nivået denne våren. Det ser ut til at trafikken på Sola og Flesland kommer noe raskere tilbake enn mange andre lufthavner i Norge.

På tross av svak krone og dyrere tider, tror Aven at reiselyste­n har mye med forutsigba­rheten å gjøre.

– Flyvninger og reiser oppleves forutsigba­rt igjen etter korona-årene. Koronapass er blant annet helt borte, og rammevilkå­rene er tilbake. Det kan trigge at folk booker mer ferie igjen i år.

Vil bruke rekordhøye summer på ferie

To år med pandemi og ett år med flystreik har kanskje satt fyr på lysten til en normal sommerferi­e, til tross for dyrtid og rentehopp.

Aftenblade­t skrev tidligere om at vi aldri har planlagt å bruke så mye på sommerferi­en, som i år.

Tall fra Sparebank 1 Utvikling viser nemlig at gjennomsni­ttet for feriebudsj­ettet i 2022 lå på 18.282 kroner. I år er det derimot planlagt å bruke over 600 kroner mer enn i fjor.

– Skal kose oss når vi først er på ferie

På Sola er Koren og døtrene klare til å komme seg gjennom sikkerhets­kontrollen. De gleder seg til feriene de har fremfor seg, og planlegger å ha en så normal tur som mulig.

– Er vi først på ferie så kommer vi til å gjøre det vi kan for å kose oss. Vi vil nok vaere mer bevisst på å velge hotell som er billigere, men vi vil fortsatt gå på restaurant og nyte ferien, sier Koren.

Hun peker på at de vil tenke seg om og ikke svi av hele budsjettet. I tillegg vaere mer bevisst på valg av spisestede­r og hvor mye de skal shoppe.

Men i år blir det en innholdsri­k ferie på familien, slik som det også ser ut til at det blir for mange andre nordmenn.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Familien Koren merker at det har blitt dyrere med ferie, men har planlagt godt i forveien.
FREDRIK REFVEM Familien Koren merker at det har blitt dyrere med ferie, men har planlagt godt i forveien.
 ?? ?? Eline Hyggen Skari, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Norwegian
Eline Hyggen Skari, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Norwegian
 ?? ?? Selgerlede­r i Ticket Stavanger og Sandnes, Maren Thjøtta
Selgerlede­r i Ticket Stavanger og Sandnes, Maren Thjøtta
 ?? ?? Filip Aven, seniorrådg­iver i Trafikkutv­ikling og markedsana­lyse ved Avinor.
Filip Aven, seniorrådg­iver i Trafikkutv­ikling og markedsana­lyse ved Avinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway