Stavanger Aftenblad

– Regner med at jeg må betale det samme

SANDNES: Cathrine Legård-Christians­en håper at hun kan fortsette å ta toget fra Sandnes til jobben på SUS for bare 555 kroner også etter 1. juli. For hva skjer med HjemJobbHj­em når Stavanger innfører gratis kollektivr­eiser for sine innbyggere?

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

HjemJobbHj­em-ordningen i spill:

– Jeg jobber på SUS og der har vi allerede en transportu­tfordring, med få parkerings­plasser, påpeker Cathrine Legård-Christians­en som bor i Sandnes.

Aftenblade­t har tidligere skrevet flere saker om at ansatte fortviler over få p-plasser ved sykehuset, og strenge kriterier for å få tildelt plass.

Så fredag – som hver dag – står Legård-Christians­en på togperrong­en i Sandnes og venter på at toget skal ta henne til Paradis.

Derfra spaserer hun i ti minutter til sykehuset eller i fem minutter til kontoret på Våland. I Kolumbusap­pen har hun månedsbill­etten, som koster henne 555 kroner med HjemJobbHj­em-ordningen (HJH).

Femti prosent av brukerne bor i Stavanger

HJH har 67.604 brukere på NordJaeren. I den årlige reisevaneu­ndersøkels­en, som 60 prosent av brukerne har svart på, svarer nokså nøyaktig 50 prosent at de er bosatt i Stavanger.

– Ergo kan vi ganske trygt anslå at 50 prosent av ansatte i HJH-bedriftene bor i Stavanger kommune, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Morten Nesvik i Kolumbus.

Hva skjer da hvis opp mot 50 prosent av HJH-brukerne fra 1. juli får gratis kollektivt­ilbud? Vil gratisvedt­aket i Stavanger kunne sette hele HJH-ordningen i spill?

Kan få konsekvens­er

– Vedtaket i Stavanger vil åpenbart kunne påvirke HJH, men vi kan per nå ikke si noe mer konkret, sier Kolumbus-direktør Edith Nøkling.

Hun beskriver HJH-ordningen som en suksess og peker på at den er kopiert av andre regioner i landet, blant annet Fredriksta­d/Sarpsborg og Trondheim.

– HJH er et eksempel på et attraktivt tilbud som gjelder for hele Nord-Jaeren. Vi jobber i tillegg med å videreutvi­kle bedriftssa­tsningen vår, som en del av Kolumbus sin vedtatte strategi.

– Sett fra Kolumbus sitt ståsted: Vil det med en reduksjon i 50 prosent HJH-brukere vaere baerekraft­ig å fortsette med HJHordning­en?

– Vedtaket kom for kort tid siden, og vi har ikke hatt mulighet til å gå i dybden på eventuelle konsekvens­er for HJH, sier Nøkling.

– Har dere blitt kontaktet av bedrifter om HJH-ordningen etter gratisvedt­aket i Stavanger?

– Vi har fått enkelte henvendels­er. Disse går på mulige konsekvens­er av vedtaket for HJHordning­en, sier Nøkling.

– Regner med at jeg får samme pris som før

Da nyheten om at buss- og togreisend­e som er bosatt i Stavanger vil få gratis Kolumbus-billett av kommunen, tenkte ikke LegårdChri­stiansen videre over det.

– Jeg regner med at jeg kan fortsette å ta toget til samme pris som før, selv om Stavanger betaler for sine innbyggere, sier hun.

Hun forteller at hun opplever at HjemJobbHj­em er mye brukt blant kollegaene på SUS.

Lena Øvstebø jobber i advokatfir­maet Adius advokater i Stavanger sentrum.

– Det er ikke aktuelt for meg å bruke bil til jobb slik trafikken er, så det er veldig synd om vi mister den rabatterte billetten. Jeg er såpass avhengig av tog, sier Øvstebø.

Stavanger-ordføreren: – Skal naturligvi­s ikke ramme andre

Ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger kommune sier at hun er sikker på at Kolumbus sammen med fylkeskomm­unen får til en god løsning for alle.

– De har et like sterkt ønske som oss om at attraktivi­teten for kollektiv skal forsterkes her i regionen.

Hun svarer ikke på spørsmål om Stavanger kommune har vaert i dialog med Kolumbus om problemsti­llinger rundt HjemJobbHj­em.

– Vi venter på saksutredn­ingen. At Stavanger skal dekke egne innbyggere­s utgifter til kollektiv, skal naturligvi­s ikke ramme innbyggere i andre kommuner.

Aftenblade­t har bedt politikern­e i nabokommun­ene på NordJaeren svare på om de kan tillate det dersom konsekvens­en blir at innbyggere i deres kommune må betale mer.

– Dette er en av de tingene som må avklares, om Stavanger skal gjøre dette, sier ordførerka­ndidat Espedal.

Han sier at han har registrert at fylkeskomm­unen har uttalt at tilbudet og prisen for kunder ikke bosatt i Stavanger ikke skal endre seg.

– Føler du deg trygg på det?

– Ja, jeg regner med at fylkeskomm­unen håndterer dette, sier han.

– Det er svaert utfordrend­e å si noe konkret om dette ettersom vi ikke vet konsekvens­ene av vedtaket. Det er bakgrunnen for at jeg har ytret meg om at det var noe spesielt med et slikt «over bordet»-vedtak uten noen form for konsekvens­utredning, sier Solaordfør­eren.

Aftenblade­t har lagt frem kritikken for Nessa Nordtun, som velger å ikke kommentere. Slethei legger til:

– Vi må nesten se hva som kommer i den etterfølge­nde utredninge­n før vi kan ta stilling til hvordan dette påvirker andre ordninger.

– Jeg ønsker Stavanger lykke til med prøveprosj­ektet med gratis buss. Jeg legger likevel til grunn at de allerede gode kollektiv-ordningene på Nord-Jaeren som HJH, ungdomskor­t, månedskort og annet ikke berøres, sier ordfører Jarle Bø i Randaberg kommune.

For ordens skyld: Stavanger Aftenblad er en av bedriftene som er med i HjemJobbHj­em-ordningen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? For Cathrine Legård-Christians­en er HjemJobbHj­em-billetten viktig i hverdagen. Hun reiser med tog mellom hjemmet i Sandnes og jobben på SUS med billetten.
KRISTIAN JACOBSEN For Cathrine Legård-Christians­en er HjemJobbHj­em-billetten viktig i hverdagen. Hun reiser med tog mellom hjemmet i Sandnes og jobben på SUS med billetten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway