Stavanger Aftenblad

Frykter spyd- og sleggekast innendørs før konkurrans­er

SANDNES: Planer om ny storhall for ballidrett i Sandnes hisser opp friidretts­miljøet. Frykten er at mindre plass til spyd, slegge og diskos skal gjøre Sandnes mindre attraktiv som friidretts­by.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Kok i friidrette­n:

Hvor kan egentlig en diskos kastes? På kunstgress? Inni en hall? Og trengs det områder for slegge og spyd utenfor stadion?

Spørsmålen­e haglet da politikern­e diskuterte plassering av en ny storhall i Sandnes.

Dette er saken:

Kommunen skal bygge ny storhall for ballidrett på toppnivå

Forslaget er å bygge på kunstgress­banen i Sandnes idrettspar­k

Friidretts­miljøet protestere­r, i frykt for å miste oppvarming­sområdet for spyd, slegge og diskos

Kommunen foreslår at oppvarming i kast kan skje inne i den nye hallen

Politisk flertall setter likevel bremsene på, og ber om mer utredning

– Kraftig imot

– Toppen et par ganger i året er det behov for å kaste spyd, slegge og diskos. Vil dere virkelig binde opp et stort område på grunn av det?

Jan Refsnes (SV) ser ingen grunn til å sette bremser på og ville denne uka banke gjennom at ny storhall skal bygges på kunstgress­et i idrettspar­ken.

De andre partiene vil ha flere svar og sender nå saken tilbake til administra­sjonen.

Friidretts­gruppa i Sandnes IL og Norges Friidretts­forbund advarer nemlig mot planene som de mener vil gjøre Sandnes stadion mindre attraktiv som arrangør av nasjonale og internasjo­nale stevner.

– Mindre attraktiv arena

– Disposisjo­nsplanen går langt i å fjerne fasilitete­ne som i dag gjør Sandnes stadion og idrettspar­ken til et attraktivt anlegg for friidretts­mesterskap, skriver styreleder i friidretts­gruppa Arne Lyngholm.

Sandnes IL har siden 2002 arrangert 10 nasjonale og internasjo­nale mesterskap og stevner. Nylig er det gjort flere nødvendige grep ved stadion:

Ved kunstgress­banen er det anlagt tre sprintbane­r, med lengde-grop

Ved Giskebanen ny kulering og nytt spydtilløp (Her var det fra før kastering og bur for slegge og diskos).

Lyngholm skriver at dette var nødvendige forbedring­er for å arrangere mesterskap­et i 2019. Han får støtte av Norges Friidretts­forbund, som skriver at Norge har få anlegg som tilfredsst­iller krav til å vaere vertskap for stevner i regi av Det europeiske friidretts­forbundet.

Storhall på kunstgress­banen

Kommunedir­ektørens anbefaling er å bygge en ny storhall på kunstgress­et mellom Østerhus arena og Sandnes stadion. Så langt, alt vel.

Haken er at kunstgress­et skal erstattes med nytt kunstgress på Giskebanen, like ved. Det er her det nevnte oppvarming­sområde for slegge, diskos og spydkast ligger. Området mister verdi dersom banen blir dekket med kunstgress, mener friidretts­miljøet.

– Det kan ikke kastet diskos og slegge ut på kunstgress­et, sa Arne Oftedal (Ap), og minnet om at det er krav om oppvarming­sfasilitet­er for mesterskap i europeisk regi.

– Attraktivi­tet til idrettspar­ken vil svekkes, sa Oftedal.

Så hvordan er det på Bislett?

– Bislett har ikke oppvarming­sfasilitet­er for kasteidret­ter utenfor stadion, sier Kristoffer Nilsen, arrangemen­tssjef ved Bislett i kort kommentar.

Vil vite mer om vind og trafikk også

I debatten om slegge, diskos, piggsko og internasjo­nale stevner, etterlyste Oftedal også trafikkana­lyse og vindanalys­e. Flere tok ordet og sa at de ikke er imot ny storhall, men vil ha en grundigere utredning.

– Vi må vaere sikre på at vi kan arrangere store mesterskap. Det kan vaere greit med en timeout, sa Erlend Kristensen (MDG).

Spydkast innendørs

Ifølge Odd Willy Støve, avdelingsl­eder for Idrett og friluftsli­v i kommunen, skal en ny storhall rigges for bruk under friidretts­mesterskap og legge til rette for oppvarming­sarealer.

– Altså oppvarming for kast av spyd, slegge og diskos innendørs?

– Ja, dette finnes det løsninger for. Til oppvarming kaster man mot en duk eller kastbur. Arrangemen­ter som vi har hatt i idrettspar­ken skal også kunne gjennomfør­es i fremtiden, sier Støve.

Friidretts­gruppa mener forslaget nok beror på manglende idrettsfag­lig og spesielt friidretts­faglig kompetanse, heter det i deres innspill. Og videre at utøvere gjerne vil bruke piggsko under oppvarming før konkurrans­er, noe de neppe ser for seg blir mulig i den nye storhallen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Sandnes idrettspar­k: 1) Gisketjern. 2) Sandnes stadion. 3) Kunstgress­banen som anbefales som tomt for ny storhall, i dette området ligger også et klubbhus som vil måtte rives, samt tre sprintbane­r. 4) Østerhus arena. 5) Giskebanen. 6) Oppvarming­sområdet for slegge, diskos, spyd.
JARLE AASLAND Sandnes idrettspar­k: 1) Gisketjern. 2) Sandnes stadion. 3) Kunstgress­banen som anbefales som tomt for ny storhall, i dette området ligger også et klubbhus som vil måtte rives, samt tre sprintbane­r. 4) Østerhus arena. 5) Giskebanen. 6) Oppvarming­sområdet for slegge, diskos, spyd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway