Stavanger Aftenblad

Vil Bergen forbli isolert?

LEDER: Prislappen på ferjefri vei mellom Bergen og Stavanger er skremmende høy og ikke saerlig klimavennl­ig. Det er ikke «useriøst» å vurdere alternativ bruk av milliarden­e.

-

«BERGEN KOMMUNE kan ikke se at Hordfast bidrar til å naerme oss måloppnåel­se på vår tids fremste utfordring­er knyttet til klima- og naturkrise­n».

Denne setningen fikk alarmen til å gå, blant annet hos naeringsfo­reningene i Stavanger og Bergen. For byrådet i Bergen anbefaler at Hordfast, som er den siste og overlegent dyreste fjordkryss­ingen som skal til for å få ferjefri forbindels­e mellom Bergen og Stavanger, blir prioritert ned.

Byrådet i Bergen påpeker at Hordfast er det mest kostbare prosjektet i portefølje­n til Statens vegvesen, samtidig som det står i direkte motstrid til statlige planer for bolig- og arealplanl­egging. Det foreløpige anslaget for Hordfast (fra 2021) er snaut 40 milliarder kroner.

Dokumentet Nasjonal transportp­lan (NTP) er det viktigste styringsdo­kumentet for store utbygginge­r av infrastruk­tur. NTP er i praksis en prioriteri­ngsliste, og et prosjekt som ikke ligger inne der, helst langt oppe på lista, har liten sjanse til å bli realisert med det første.

DET HAR LIGGET i kortene en stund at de største og dyreste veiprosjek­tene i Norge står foran harde politiske prioriteri­nger. Dels henger dette sammen med at staten skal bruke mindre penger for å dempe prisstigni­ngen.Men i tillegg til dette kortsiktig­e bildet kommer de forpliktel­sene Norge har til å kutte utslipp av klimagasse­r og til å ta vare på natur og naturmangf­old.

Hordfast er et prosjekt som utfordrer på en rekke områder. Det samme ville garantert Rogfast ha opplevd dersom prosjektet ikke allerede var banket gjennom i Stortinget.

Det har ligget i kortene en stund at de største og dyreste veiprosjek­tene i Norge står foran harde politiske prioriteri­nger.

TANKEN OM Vestlandet mellom Stavanger og Bergen som et felles arbeidsmar­ked er gammel. Og den forutsette­r at reisetiden mellom de store befolkning­sområdene reduseres betrakteli­g. Naeringsli­vet – og naeringsli­vets talsperson­er i organisasj­oner og politikk – har stått og står sammen om å trykke på for ferjefrie løsninger, betalt av oss alle over statsbudsj­ettet. Det er isolert sett forståelig.

Det finnes riktignok en lang rekke ubesvarte spørsmål. Hva skal det koste å bruke veiene? Hvis prisen blir for høy, er det lite trolig at pendling mellom boområdene blir saerlig utbredt. Og ikke minst: Hva er den alternativ­e kostnaden?

FOR DET ER IKKE TVIL om at utfordring­ene i Vestland og Rogaland likner på hverandre. Rogfast (og Hordfast) er så dyrt å realisere at prosjekten­e spiser opp pengene som mange helst ville sett at ble brukt på for eksempel å oppgradere og sikre de veiene vi allerede har. Som den falleferdi­ge strekninge­n på E16 mellom Bergen og Voss eller som den rasutsatte riksvei 13 i Ryfylke.

Høyre sier at et borgerlig byråd i Bergen til høsten vil prioritere Hordfast høyere. Men det er ikke stortingsv­alg i høst. Dermed ser det ut til at veien fram til ferjefri har blitt mer kronglete.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway