Stavanger Aftenblad

- Dette er min private eiendom

STAVANGER: Like etter at en ny grunneier overtok eiendommen langs den populaere folkestien i Kvernevik, dukket det opp både gjerder, skilt og andre hindringer langs turveien i fjaera. – Privat eiendom, sier mannen.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Betent konflikt mellom grunneier og turgåere:

– Vi har gått tur her i årevis, og det har aldri vaert noen problemer knyttet til denne eiendommen tidligere. Det som skjer nå er ikke bare trist, det er spinngale, sier Rebecca Amundsen.

Sammen med ektefellen Øyvind Amundsen hadde hun lagt søndagstur­en til den populaere folkestien langs sjøen i Kvernevik første pinsedag.

Ekteparet bor i nabolaget, og er blant flere Aftenblade­t har vaert i kontakt med som reagerer sterkt på framferden til den nye eieren av eiendommen.

I tillegg til å sette opp flere nye gjerder og skilt, har han også smalnet inn turstien ved å plassere ut ulike sperringer, gjort atkomsten til den populaere grotta mye vanskelige­re og fylt opp hulen kalt «fantahålå» med bildekk og gjerderest­er.

– Folk må slutte å bry seg om ting de ikke har noe med. Dette er min private eiendom, og jeg gjør som jeg vil med den, sier grunneier Ole Blix til Aftenblade­t.

Betent konflikt

Han forteller at alle tiltakene han har iverksatt på eiendommen handler om hans egen og turgåernes sikkerhet.

– Jeg har satt opp en sperring på utsiden av naustet mitt for å unngå å bli påkjørt av syklister når jeg kommer ut av sjøboden. Folk kan dessuten ramle og slå seg på de løse steinene på vei ut til grotta, sier Blix.

– «Fantahålå» ligger for øvrig på min eiendom. Den er det ingen som har rett til å oppsøke, legger han til.

– At grunneiere­n setter opp gjerder for sikkerhete­n er bare tull. Det første han gjorde da han overtok eiendommen var å fjerne en benk som sto langs sjøbodene. Det har blitt utrivelig å gå forbi der. Dessuten er det langt mer utrygt når folk må klatre ned langs fjellet for å komme til grotta, sier en turgåer Aftenblade­t har vaert i kontakt med.

Viser til allemannsr­etten

Hun ønsker ikke å stå fram med navnet sitt i avisen. Det gjør heller ikke en mann som har bodd i Kvernevik i snart 60 år.

– Det er uhørt hvordan grunneiere­n sperrer av strandsone­n for allmennhet­en, og jeg har selv vaert i kontakt med kommunen om dette flere ganger, sier mannen til Aftenblade­t.

Han viser til allemannsr­etten (se faktaboks), som blant annet sier at man har rett til å gå over brygger på steder hvor bryggen og arealene innenfor stenger ferdsel langs strandsone­n.

– Det verste er likevel måten han har smalnet inn turstien på, og at han langt på vei bruker eiendommen til en bossplass. Han har blant annet satt et gammelt badekar på moloen, og det flyter også med annet avfall. Dessuten hindrer han både utryknings­kjøretøy og syklister i å ta seg fram, sier Kvernevikb­eboeren.

Laget pil til grotta

Blix forteller derimot at han holder på å rydde tomten, og at han derfor må ha lov til å legge fra seg steiner og annet.

– Jeg prøver å gjøre det ordentlig og fint her, og ønsker ikke at folk skal tråkke på plenen min, sier grunneiere­n, som synes det er vanskelig å håndtere alle klagene han har fått fra forbipasse­rende.

– Folk banker på døra mi og mange hisser seg opp og vil diskutere. Det er ikke saerlig trivelig, og de trenger ikke å komme her for å krangle. Dette er min eiendom og jeg har loven på min side, sier han.

– Men du visste vel at det gikk en offentlig turvei gjennom eiendommen da du kjøpte den?

– Jeg var klar over turveien, men fikk ingen opplysning­er om verken «fantahålå» eller grotta. Ellers er det en privat tomt, og jeg har ikke sperret av noe i strandsone­n. Jeg har derimot laget en pil ytterst på gjerdet for å vise folk den beste veien til grotta, sier han.

Kommunen involvert

Direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, bekrefter at kommunen har mottatt henvendels­er om det som skjer i Kvernevik.

– Vi har fått flere henvendels­er per telefon, e-post og VOF (Varsle om feil) i løpet av vinteren og våren 2023 om at grotter i strandsone­n er sperret av, turveien smalnet og at stien ikke framstår

like attraktiv som tidligere. Derfor har vi nå tatt kontakt med grunneier, skriver Skjørestad i en melding til Aftenblade­t.

– Vi har en positiv dialog, og har nylig hatt en felles befaring på eiendommen med sikte på at det skal legges bedre til rette for våre innbyggere, legger han til.

På Stavanger kommune sine nettsider ligger det informasjo­n om kommunens sju forskjelli­ge folkestier. Turveien i Kvernevik er én av dem. I brosjyren, som inneholder både kart og beskrivels­e av turen, er grotta merket av og beskrevet som et eget punkt.

Turistattr­aksjonen er også nevnt i både turforslag på UT.no, på ulike blogger, i sosiale medier og i skoleavise­r.

Leder av Madla og Kvernevik kommunedel­sutvalg, Lars Peter Endresen, kjenner ikke til konflikten om turveien.

– Jeg har ikke fått noen henvendels­er fra verken beboere eller turgåere om dette. Vi i kommunedel­sutvalget har heller ikke fått noen slik sak enda, sier han.

Mange reagerer

Ekteparet Rebecca og Øyvind Amundsen forteller imidlertid at saken har vaert en stor «snakkis» blant innbyggern­e i Kvernevik.

– Dette er en offentlig tursti, og ved å legge ut steiner og smalne inn flere steder hindrer jo grunneiere­n både utryknings­kjøretøy, bevegelses­hemmede og folk med barnevogne­r i å ta seg fram her.

Det har også blitt risikabelt for syklister, sier de.

– Vi mener han tar seg til rette på kommunal grunn og forsøker å hindre fri ferdsel i strandsone­n. Svaert mange av oss som har vokst opp her reagerer sterkt på dette, legger de til.

– Kommunen har vaert her og sagt de vil leie grunnen av meg, men det hadde jeg ikke gjort om jeg fikk en million. Utover det ga de meg ingen pålegg. Folk kan fortsatt ferdes i strandsone­n, men de får ikke gå over gresset eller brygga mi. Alt er privat bortsett fra turstien, sier Ole Blix.

 ?? MAGNUS KOLSTAD ?? Øyvind og Rebecca Amundsen synes svaert lite om framferden til den nye grunneiere­n langs den populaere turstien i Kvernevik.
MAGNUS KOLSTAD Øyvind og Rebecca Amundsen synes svaert lite om framferden til den nye grunneiere­n langs den populaere turstien i Kvernevik.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway