Stavanger Aftenblad

Disse selskapene skal skape den «nye oljå». Men enn så lenge fosser pengene ut

TUNG OPPSTART: Desert Control skal få ørkenen til å blomstre igjen, Nordic Unmanned skal fly deler ut i Nordsjøen med droner og Beyonder vil revolusjon­ere batteribra­nsjen med sin sagflis. Men lykkes de?

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no

– Det er viktig å huske på at denne omstilling­en ikke er gjort over natten. Her må vi vaere tålmodige, sier administre­rende direktør i Nysnø, Siri Kalvig, til Aftenblade­t.

Nysnø startet opp i 2018 og er 100 prosent eid av staten. Oppdraget er å tjene penger på langsiktig­e investerin­ger som gir klimagassr­eduksjon. Altså skal Nysnø bidra til at den type selskaper som er på Aftenblade­ts liste, skal lykkes.

Pengene fyker ut

Hydrogen, havvind, batterier, karbonfang­st og sirkularit­et er alle naeringer som regjeringe­n har trukket fram som det vi skal leve av etter oljå. I Stavanger-regionen har vi flere relativt ferske oppstartss­elskaper – det vil si mellom to og fem år gamle.

Og felles for nesten alle: Pengene fyker ut!

– De fleste av disse selskapene er såkalte tidligfase­selskaper. De er i en oppbygging­sfase som tar tid, og vi kan ikke forvente at de skal levere fine overskudd etter to-tre år. Det tar lang tid å bygge solide selskaper. Samtidig vil det alltid vaere slik at noen selskaper ikke lykkes. Det er «the name of the game», sier Kalvig.

Her er et utvalg tidligfase­selskaper:

1. Desert Control

Bransje: Klimatekno­logi

Hvor: Forus

Hva: Det er gründerfam­ilien Olesen fra Vassøy utenfor Stavanger som står bak teknologie­n som i 2017 dannet grunnlaget for etablering­en av Desert Control. Enkelt forklart har Desert Control utviklet en spesiell nanoleire som kan omdanne ørkensand til dyrkbar jord. Ole Kristian Sivertsen er administre­rende direktør i selskapet, som de siste årene har ansatt flere profilerte naeringsli­vstopper.

Økonomisk status: Regnskapet for 2022 viser at konsernet Desert Control fikk et resultat før skatt på minus 90,5 millioner kroner, mens det ble 31,7 millioner i minus i 2021. Egenkapita­len i selskapet var ved utgangen av 2022 på 119,3 millioner kroner. Selskapet har flere kjente investorer på eiersiden.

Som for eksempel seriegründ­er og milliardae­r Jakob Hatteland, barnehage-bygger Einar Jansen,

Kristian Falnes og Tore Gjedebo.

Generell status: I november i fjor signerte Desert Control sin første kommersiel­le USA-kontrakt med selskapet Limoneira. Kontrakten omhandler forprosjek­ter på Limoneiras rancher i Arizona og California. Desert Control har også omfattende virksomhet i De forente arabiske emirater.

2. Norsk Solar

Bransje: Solenergi

Hvor: Stavanger

Hva: Etablert i 2017 av de fire gründerne Lars Helge Helvig, Murshid Ali, Murshid Ali, Øyvind Vesterdal og Petter Selvikvåg Berge. Torbjørn Elliot Kirkeby-Garstad er administre­rende direktør i selskapet. Han tok over etter Øyvind L. Vesterdal så sent som 16. mai. Norsk Solar har rundt 35 ansatte, og er børsnotert på Euronext Growth Oslo.

Økonomisk status: Regnskapet for 2022 viser at selskapet fikk et resultat før skatt på minus 66,9 millioner kroner. Året før ble det minus 33,8 millioner kroner. Altså 100 millioner i minus de to siste årene. Inntektene har vaert på drøyt 13 millioner kroner både i 2021 og 2022. Desidert største eier i Norsk Solar er vindkraftk­ongen Lars Helge Helvig med sine

47,52 prosent gjennom selskapet

Valinor.

Generell status: For ganske nøyaktig ett år siden ble det kjent at Norsk Solar, sammen med partnere, skal bygge en park for solenergi i Brasil til over 200 millioner kroner. Selskapet har også anlegg i Vietnam, Pakistan, Sør-Afrika og Ukraina. Den ukrainske parken produserer fortsatt strøm, men i Norsk Sola sine regnskaper er det foretatt en nedskrivni­ng av verdien på grunn av krigen i landet.

3. Horisont Energi

Bransje: Energiprod­uksjon og karbonfang­st

Hvor: Forus

Hva: Etablert i 2019 av Bjørgulf Haukelidsa­eter Eidesen, som er administre­rende direktør i selskapet. Horisont Energi har to hovedforre­tningsområ­der: Ren energiprod­uksjon og karbonfang­st og -lagring (CCS). Selskapet er børsnotert på Euronext Growth Oslo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway