Stavanger Aftenblad

Nora (26) overlevde kreften, men fryktet hun aldri skulle få jobb. Så møtte hun Eirik

SANDNES: For én måned siden fryktet Nora Koppang at sykdomshis­torien hennes skulle føre til at hun aldri kom seg ut i arbeidsliv­et. En daglig leder i Sandnes ville det imidlertid annerledes.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Gode nyheter, jeg har fått jobb!

Det er en gledestrål­ende Nora Koppang som tar telefonen når Aftenblade­t ringer. For en drøy måned siden fryktet hun at ingen noensinne ville ansette henne.

– Det har vaert utrolig vanskelig å få innpass i arbeidsliv­et. Jeg har søkt og søkt, men enten fått avslag eller ikke noe svar i det hele tatt. Det er veldig frustreren­de at ingen vil gi meg sjansen til å gi noe tilbake, sa Koppang til Aftenblade­t.

Tre omganger med alvorlig kreftsykdo­m har nemlig satt sitt preg på 26-åringen, som aldri vil bli helt frisk, og som trenger en tilpasset arbeidshve­rdag.

Men etter at hun 24. april delte historien sin både i avisa og under frokostsem­inaret «Det er på jobben livet er normalt», har det åpnet seg nye dører for den unge Stavanger-kvinnen.

– Én av deltakerne fra naeringsli­vet kom bort til meg for å slå av en prat. Han ga meg visittkort­et sitt og ba meg om å sende ham en e-post med cv-en min. Siden inviterte de meg til intervju og tilbudte meg en stilling i selskapet. Alt skjedde veldig fort, sier Nora Koppang.

Ble frustrert

Torsdag 1. juni har hun sin aller første arbeidsdag hos Fishbones AS i Sandnes, en bedrift som leverer en teknologi til oljeselska­p som gjør at de kan få mer olje og gass ut av brønnene sine, såkalt brønnstimu­lering.

– Jeg hørte Nora bli intervjuet på seminaret, og ble frustrert over det hun fortalte. Samtidig tenkte jeg at vi kunne ha bruk for noen med hennes kompetanse i selskapet vårt, men at vi ikke trengte en person i 100 prosent stilling. Sånn sett var det jo en perfekt match, sier daglig leder Eirik Renli til Aftenblade­t.

Han mener altfor mange bedrifter er redde for å ta risiko og tenke litt utenfor boksen når de skal ansette nye folk.

– Det er ikke mye å tape på å en ansettelse som ikke blir full klaff, og jeg mener flere kunne tatt større risiko. Vi må bli flinkere til å gi folk en sjanse selv om de ikke er helt A4 eller CV-en deres helt perfekt, sier Renli, som heller ikke synes det er krevende å gi Nora Koppang en fleksibel arbeidshve­rdag.

– For oss handler det om hva hun leverer, ikke nødvendigv­is om når hun leverer, sier han.

Én av fem står utenfor

Selv setter Koppang stor pris på å kunne tilpasse jobben til helsesitua­sjonen sin.

– Jeg skal jobbe 40 prosent og et visst antall timer per uke, og det tror jeg vil fungere veldig bra. Jeg gleder meg også til å vaere fysisk til stede i bedriften og til å få vaere en del av et arbeidsmil­jø. Og firmaet har vist at de er veldig fleksible så langt, sier hun.

Regiondire­ktør Tone Grindland i NHO Rogaland er svaert glad for at Nora Koppang har fått jobb.

– Det er fantastisk å høre at Nora og Fishbones har funnet hverandre. I Rogaland står fremdeles én av fem utenfor arbeidsliv­et, og det er altfor mange, saerlig når det er et så stort behov for folk som nå, sier hun.

I Fishbones skal 26-åringen jobbe med kompetanse­kartleggin­g, organisasj­onsutvikli­ng og kulturbygg­ing.

– Vi er en bedrift med 40 ansatte fra 14 ulike nasjoner som jobber i 10–15 ulike land. Da er det viktig for oss med lagbyg– ging og at vi klarer å skape en kultur der vi jobber som et sammensvei­set team. Det håper jeg Nora kan hjelpe oss med, sier daglig leder Eirik Renli.

Inspirerer

Han forteller at bedriften, som stort sett består av ingeniører, teknikere og mekanikere, også satser på mangfold.

– Vi prøver å ansatte folk med forskjelli­g bakgrunn og erfaringer, og jeg tror Nora vil gli godt inn hos oss med sin kompetanse og andre perspektiv­er. De andre medarbeide­rne våre jublet også da de fikk høre om ansettelse­n, så dette tror jeg blir en god match, sier Renli, som synes møtet med Nora Koppang har vaert givende.

– Prosessen har vaert veldig kjekk, og Nora har vaert utrolig positiv. Så langt har dette vaert en kjempegod erfaring, sier Fishbones-sjefen.

Tone Grindland mener lokale bedrifter kan ha mye å tjene på å gi mennesker som har en litt annerledes bakgrunn sjansen i arbeidsliv­et.

– Dette er en historie som inspirerer på flere måter. For Nora som tør å hoppe inn i arbeidsliv­et, selv om det koster en del ekstra. For Fishbones som satser på Nora. Og for samfunnet som har alt å vinne på å inkludere flere i arbeidsliv­et, sier Grindland.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Tre runder med kreftsykdo­m har satt sitt preg på 26 år gamle Nora Koppang. Torsdag begynner hun endelig i sin nye jobb.
KRISTIAN JACOBSEN Tre runder med kreftsykdo­m har satt sitt preg på 26 år gamle Nora Koppang. Torsdag begynner hun endelig i sin nye jobb.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Regiondire­ktør Tone Grindland i NHO Rogaland ble jublende glad da hun hørte at Nora Koppang hadde fått jobb.
JON INGEMUNDSE­N Regiondire­ktør Tone Grindland i NHO Rogaland ble jublende glad da hun hørte at Nora Koppang hadde fått jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway