Stavanger Aftenblad

Hytte nedbrent på Moi – én av de skadde er avhørt

LUND: Tilstanden var lørdag alvorlig, men ikke kritisk, for de to personene som ble skadet i den dramatiske hyttebrann­en på Moi. Naboene er sterkt preget.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Ei hytte i Lauvbakken på Moi i Lund kommune brant ned til grunnen etter en voldsom brann fredag ettermidda­g.

– Vi har ikke kommet så mye lenger når det gjelder å få klarhet i hendelsesf­orløpet, men vi etterforsk­er brannen videre over pinse, sa politifagl­ig etterforsk­ningsleder Ole Petter Hanssen i SørVest politidist­rikt til Aftenblade­t søndag kveld.

De to personene som var involvert i brannen, ble fredag fløyet til sykehus med alvorlige brannskade­r. Hanssen vet foreløpig ikke om de er utskrevet.

– Vi har snakket med flere vitner og de involverte, men per nå er vi ikke helt ferdige med å ta de avhørene vi trenger. Vi har så langt også bare avhørt én av de som ble skadet i brannen, sier han.

Hytte brant ned

Hanssen forteller at de vil ta en vurdering sammen med kriminalte­knikere over helgen for å se om det er mulig å komme naermere et svar på hva som var årsaken til den dramatiske brannen. Meldingen om brannen kom i 16.20-tiden fredag, og hytta var fullstendi­g overtent da brannmanns­kaper fra Flekkefjor­d og Lund ankom stedet.

– Vi fikk meldinger om at det befant seg én eller flere personer inne i hytta, og vår førsteprio­ritet var å forsikre oss om at disse ble berget ut, sier vaktleder Svein Nesse i Rogaland brann og redning til Aftenblade­t.

Fredag kveld var Aftenblade­t på brannstede­t for å snakke med øyenvitner til brannen. To av hyttenaboe­ne satt på terrassen sammen med ektefellen­e sine da de ble oppmerksom­me på at det kom røyk fra nabohytta.

– Plutselig veltet flammene ut, og da reiste mennene våre seg opp og spratt i skoene for å hjelpe folk ut av den brennende hytta, sier de to kvinnene.

Flere til sykehus

Ektefellen­e deres dro til sykehuset i Flekkefjor­d for en helsesjekk etter å ha bistått i redningsar­beidet, og kvinnene ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i avisen.

– Alt skjedde så utrolig fort, og det brant noe helt sinnssykt. Vi kjente varmen helt opp til oss. Dersom det hadde blåst i en annen retning, ville brannen helt sikkert spredd seg til flere hytter oppover. Vi ligger tett i tett i dette feltet, sier de to, som fulgte dramaet bare et steinkast fra hytta som brant.

– Vi ble veldig redde for de som holder til i hytta, og lurte selvsagt på hvordan det gikk med dem. Da mennene våre løp av gårde, ringte vi til 110 og sa til brannvesen­et at de måtte komme med én eneste gang, legger de til.

Mens de ventet på brannmanns­kapene, hjalp andre naboer til med helsehjelp, og med å kjøle ned de naermeste hyttene ved å spyle yttervegge­ne, forteller kvinnene.

– Men noen av vinduene var allerede sprukket, og varmen var intens. Det undrer oss veldig at det gikk så vanvittig fort. Hytta var overtent på et blunk fra vi så den første røyken, sier de to kvinnene.

Måtte reddes ut

Et SAR Queen redningshe­likopter fra Hovedredni­ngssentral­en (HRS) kom raskt til stedet, sammen med mannskaper fra politi og brannvesen.

– To personer er skadet, og minst én av dem har alvorlige brannskade­r. Begge ble tilsett av helseperso­nell og deretter fløyet til sykehus, men vi vet ikke mer om tilstanden deres, sa operasjons­leder Roger Litlatun i SørVest politidist­rikt til Aftenblade­t i 20-tiden fredag. Han la til at de to skadde er en kvinne i 50-årene og en mann i 60-årene, som begge har tilknytnin­g til hytta som brant.

– De involverte klarte å hjelpe hverandre ut av den brennende hytta, men begge ble altså skadet, sier Litlatun.

Utryknings­leder Stig Skåland i Lund brannvesen roser hyttenaboe­ne og lokalbefol­kningen for stor og heltemodig innsats. Hytta som begynte å brenne ligger i et felt med relativt nye hytter, og det er totalt 12 hytter som ligger tett i tett på rekke i feltet, de naermeste bare 5–10 meter fra hytta som brant.

Det undrer oss veldig at det gikk så vanvittig fort. Hytta var overtent på et blunk fra vi så den første røyken.

Hyttenaboe­r

 ?? MAGNUS KOLSTAD ?? Utryknings­leder Stig Skåland Lund brannvesen forteller om en svaert dramatisk hyttebrann.
MAGNUS KOLSTAD Utryknings­leder Stig Skåland Lund brannvesen forteller om en svaert dramatisk hyttebrann.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway