Stavanger Aftenblad

– Usannsynli­g med ekstraferj­e på Jøsenfjord­en

RYFYLKE: Fredag skjedde det igjen: Det ble lange køer på Hjelmeland, og folk måtte stå over ferjeavgan­ger. – Usannsynli­g med ekstraferj­e i år, melder Vegvesenet.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Mens pinseutfar­ten gikk knirkefrit­t på Mortavika-Arsvågen, der det var satt inn en femte ferje i trafikk, var det i perioder fredag stor trafikk og ventetid for å komme over fjorden fra Hjelmeland til Nesvik.

På Hjelmeland ligger reservefer­ja MF «Hjelmeland» fortøyd. Ferja settes i trafikk når en av hovedferje­ne tas ut av trafikk for vedlikehol­d, samt når MF «Hydra» går til Viganeset for å bunkre hydrogen. På utfartsdag­er, når køene strekker seg ut fra kaiområdet og videre på riksvei 13 på Hjelmeland og Nesvik, ligger reservefer­ja til kai.

Det er Norled som drifter ferjesamba­ndet på oppdrag fra Statens vegvesen. Det betyr at Norled ikke har anledning til å sette inn ekstraferj­e uten videre. I så fall må Vegvesenet bestille ekstraavga­nger fra rederiet.

– I år vil jeg beskrive det som usannsynli­g at det settes inn ekstraferj­e, det måtte vaert hvis det oppsto en helt akutt situasjon. Vi har forståelse for at situasjone­n ikke er ønskelig for de som blir stående i kø og vil hjem, sier Hole.

Også i påsken gikk ferjene smekkfulle over fjorden.

– Dette er aldeles ikke godt nok, sa Hjelmeland-ordfører Anita Husøy Riskedal (Sp) om den lange ventetiden og de kilometerl­ange ferjekøene som oppsto 1. påskedag.

Den gang uttalte Hole at vurderinge­n deres var at sambandet ikke trengte ekstraferj­e 1. påskedag, men at de ville ta en gjennomgan­g i etterkant.

– Hva viste gjennomgan­gen?

– Gjennomgan­gen viste at det ut fra de muligheten­e vi hadde der og da, uansett ikke ville kommet til et annet resultat for påsken. Vi har ikke en reservekas­se for å styrke tilbudet på sambandet. Det er relativt lange planleggin­gslinjer for hvordan tilbudet blir til og det må ekstraordi­naere situasjone­r til for å gjøre noe med det, sier Hole.

Han sier at Vegvesenet er fullt klar over at dager som 1. påskedag og 2. pinsedag fort vil by på ventetid for reisende over Jøsenfjord­en.

– Men ut fra de økonomiske rammene vi har, må man i slike situasjone­r tåle noe mer kø og venting, sier Hole.

 ?? ??
 ?? BENTE ROALSØ ?? Slik så det ut på ferjekaien på Hjelmeland ved 18-tiden fredag. MF «Hjelmeland» er reservefer­je i sambandet, men blir neppe satt inn som ekstraferj­e på utfartsdag­er i år.
BENTE ROALSØ Slik så det ut på ferjekaien på Hjelmeland ved 18-tiden fredag. MF «Hjelmeland» er reservefer­je i sambandet, men blir neppe satt inn som ekstraferj­e på utfartsdag­er i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway