Stavanger Aftenblad

Brannvesen­et sa de hadde kontroll. Da hadde brannen allerede fått spre seg uhindret i ni minutter

FORUS: Mannskapen­e fra Rogaland brann og redning trodde papirmotta­ket var en separat branncelle, og trappet ned slokkearbe­idet. Tre kvarter senere var det full fyr i nabohallen.

- Stein Halvor Jupskås Journalist stein.jupskaas@ aftenblade­t.no

Brannvesen­ets beslutning om å avgrense slokkearbe­id og overvåking til papirmotta­kshallen skyldtes at de trodde det var fullverdig­e brannskill­er i bygget.

Det var det ikke i anlegget, der ulike avfallsfra­ksjoner, i dette tilfellet papir, fraktes på transportb­ånd gjennom vegger og mellom hallene.

I den uavhengige rapporten om brannen er én av mange anbefaling­er fra Sintef at det trengs organisato­riske forbedring­er hos brannvesen­et, slik at innsatssty­rkene får tidsriktig og relevant informasjo­n om brannobjek­tet innledning­svis i oppdraget.

Under storbranne­n på Forus ankom brannvesen­et 09.48 og meldte 10.05 at de hadde brannen under kontroll.

Allerede spredning

Inntil nylig har man antatt at det var like etter dette tidspunkte­t at brannen spredte seg til nabohallen. En server tilknyttet vannkanone­n i papirmotta­ket ble gravd fram fra ruinene før påske. Data fra denne, fisket fram av svenske eksperter, forteller en annen historie.

Spredninge­n oppunder taket skjedde allerede klokken 09.56, ni minutter før brannvesen­et meldte om full kontroll nede på gulvet. Bilder fra det infrarøde kameraet viser at det allerede da var høy temperatur oppunder taket der transportb­åndet leder over i sorterings­hallen, flere steder over 300 grader.

Brannens utvikling

Slik var utviklinge­n på branndagen:

09.27: Første varmeutvik­ling i papirmotta­kshallen fanges opp av en detektor, varmekamer­aet på vannkanone­n.

09.34: Driftspers­onalet begynte å slokke med brannslang­er. 09.37: Stor alarm aktivert. 09.40: Først tre minutter etter at det var iverksatt «stor alarm» mottok Rogaland brann og redning (RBR) varsel om automatisk brannalarm ved IVARs ettersorte­ringsanleg­g. RBR iverksatte umiddelbar­t utrykning.

09.41: RBR mottok telefon fra en av driftspers­onalet på ettersorte­ringsanleg­get, som bekreftet at det brant i anlegget. Utrykninge­n ble da oppgradert til bygningsbr­ann (fra automatisk brannalarm), og to andre brannbiler med mannskap rykket ut. Til sammen rykket fire mannskapsb­iler fra brannvesen­et ut til ettersorte­ringsanleg­get.

09.45: Slokkegass­anlegget ble utløst i mottakshal­len.

09.48: De første brannbilen­e ankom. På veien observerte innsatssty­rken hvit røyk. De vurderte at dette indikerte «en mindre hendelse».

Innsatssty­rken ble ved ankomst orientert av driftspers­onalet om at det brant i papirmotta­ket, og at slokkegass­anlegget hadde blitt løst ut. Et røykdykker­lag ble sendt inn i papirmotta­kshallen.

09.56: Røykdykker­laget så at det brant i en papirhaug som lå mot veggen mellom mottakshal­len og sorterings­hallen. Det var på dette tidspunkte­t stor røykutvikl­ing som ga sikt kun i nedre del av hallen, og røykdykker­ne oppfattet transportb­åndet på høyre side av hallen som en trapp.

10.05: Innsatssty­rken informerte om at de hadde kontroll på brannen. Etter hvert ble det mindre røyk i papirmotta­kshallen. Røykdykker­ne oppdaget da at det de først hadde oppfattet som en trapp, viste seg å vaere et transportb­ånd som gikk opp i høyden. Røykdykker­laget oppfattet fortsatt at bygget var seksjonert, og at det ikke var noen åpninger mellom hallene.

10.30: Brannslokk­ingen gikk over i etterslokk­ingsmodus. Det vil si at røykdykker­laget kontroller­te brannen, hadde oversikt over brannstede­t, og fortsatte å lufte ut fra mottakshal­len. Noen av brannressu­rsene ble også frigjort, og forberedte seg på å returnere til brannstasj­onen.

Stusset

Etter en stund observerte imidlertid røykdykker­laget i papirmotta­kshallen at det ble mer røyk. De stusset over at det fortsatt var mye røyk oppunder taket som de ikke fikk luftet bort. Med bruk av infrarødt kamera observerte de høy temperatur i hjørnet til høyre over transportb­åndet. Vannkanone­n som røykdykker­laget brukte i mottakshal­len, hadde for liten slagkraft til at den nådde opp til hjørnet oppunder taket der transportb­åndet gikk.

10.4: Én fra røykdykker­laget og kjentmann fra IVAR gikk inn i sorterings­hallen. Da de kom inn i hallen, la de ikke merke til noe røyk, men det luktet svidd. De oppdaget at det var full fyr oppe under taket. Gjennom glasset på stjernesik­ta så de at det brant voldsomt inne i maskinen. Det var flammer opp mot taket, og brennende materiale dryppet ned mot gulvet.

Ikke samband

10.45: Røykdykker­en forsøkte å

varsle øvrige mannskaper om brannen via radio, men radioen fungerte ikke. De to måtte derfor komme seg ut raskeste vei ut av sorterings­hallen og gi beskjed til innsatssty­rken om at det var observert brann i sorterings­hallen.

10.52: Slokkegass­en ble utløst manuelt i sorterings­hallen. Det var imidlertid kun en begrenset mengde inergen-gass igjen, etter den første utløsingen i mottakshal­len. Gasslokkin­gen var derfor ikke tilstrekke­lig til å slokke brannen.

Brann- og redningssj­ef Razmus Viggen sier at brannen og brannforlø­pet kom som et resultat av en rekke uheldige omstendigh­eter. Selv tiltrådte Viggen stillingen etter storbranne­n i fjor.

Han understrek­er at etaten nå har en veldig god dialog med IVAR, og at det alt er avholdt et evaluering­smøte mellom innsatsled­ere i brannvesen­et og industrive­rnet hos IVAR på Forus.

Brannvesen­et

– Vi har også nedsatt en intern arbeidsgru­ppe som på ny skal gå gjennom og følge opp vår egen evaluering­srapport som er sendt Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap.

Viggen overlater til avdelingsl­eder beredskap Ståle Fjellberg å svare på spørsmål om selve branndagen 22. juli.

– Klokken 10.05 meldte innsatssty­rken deres at brannen i papirhauge­n i mottakshal­len var under kontroll. Nå viser nye data at brannen var i ferd med å spre seg over i nabohallen allerede ni minutter før, og at det var 300 grader eller mer oppunder taket. Hvordan forklarer dere det?

– Sånn jeg har forstått det, var det svart av røyk og tilnaermet ingen sikt. Det var også en oppfatning om at det var et solid brannskill­e i bygningen. Mannskapen­e oppdaget at det var en høyere temperatur oppunder taket, men var opptatt med etterslokk­ing og oppfattet ikke at temperatur­en var så høy som den var, sier Fjellberg.

– Bedriftens ansvar

– Mannskapen­e deres så transportb­åndet i papirsorte­ringshalle­n, men trodde det var en trapp?

– Det var førsteinnt­rykket, ja. Igjen må det sies at det var tett røyk i lokalet.

– Hvem mener dere har ansvaret for at innsatssty­rken antok at de befant seg i en separat branncelle?

– I prinsippet er det bedriftens ansvar at det blir opplyst om det i branntegni­nger og vise at det var et brannskill­e. Branntegni­ngene viste at det var et brannskill­e. Det ble også meddelt mannskapen­e på stedet, det ble i hvert fall oppfattet slik. Alle bygg har krav til brannnskil­ler. Det er et bygningste­knisk krav at det skal vaere brannskill­er. Det er kjernen i utfordring­en ved denne brannen. Når vi kommer til et brannsted, så antar vi at dette er ivaretatt.

– Men her er det jo transportb­ånd som går gjennom vegger og haller. Det er ikke så lett å ha det tett da?

– Det finnes forskjelli­ge løsninger på å lukke slike transportb­ånd, blant annet fallemmer som faller ned og stenger i en brannsitua­sjon. Her kan man spekulere i om brannkonse­ptet har hatt en for usvikelig tro på de aktive slokkemidl­ene. Brannmenn blir opplaert i at det skal vaere tett, og er det åpninger, skal de også vaere tatt hånd om, sier Fjellberg.

– Hvorfor brenner det?

– I rapporten står det at brannvesen­et jevnlig gjennomfør­er øvelser og fellesøvel­ser med andre nødetater og brannobjek­ter, men at dere ikke har hatt felles brannøvels­e med driftsorga­nisasjonen av ettersorte­ringsanleg­get, og heller ikke hatt fellesøvel­se i andre avfallsanl­egg i området?

– Vi har vaert til stede på forebyggen­de branntilsy­n, der også beredskap har deltatt, i og med at det ofte er branner på slike anlegg. De blir ofte håndtert av personalet på stedet. Et generelt råd fra oss er å ha mer fokus på spørsmålet om hvorfor det begynner å brenne så ofte.

– Dere fikk først melding om brannen tre minutter etter at personalet på sorterings­anlegget hadde varslet «stor alarm». Hvordan kan slik forsinkels­er skje?

– Jeg har ingen formening om hvorfor det skjedde.

– Da det for alvor ble mistanke om spredning og en røykdykker og en kjentmann oppdaget brannen i nabolokale­t, virket ikke sambandet. De to måtte evakuere bygget på grunn av varmen og for å varsle. Vet dere hvorfor sambandet ikke virket?

– Nei. Det kan ha vaert et dødt område i en bygning med mye betong. Det kan ha vaert svikt i selve radioen. Den manglende nødnettdek­ningen er ellers et eget punkt i rapporten som vi må ta med videre.

– Hvordan vil du oppsummere Rogaland brann og rednings innsats denne julidagen i fjor?

– Jeg har ingen kommentar til det nå. Vi har satt ned en egen arbeidsgru­ppe internt, som skal se på de forbedring­spunktene som kommer fram. Det er viktig for oss å laere, sier Ståle Fjellberg.

Vi har satt ned en egen arbeidsgru­ppe internt, som skal se på de forbedring­spunktene som kommer fram. Det er viktig for oss å laere.

Ståle Fjellberg, avdelingsl­eder beredskap

 ?? IVAR ?? Kl. 09:56 spredte brannen seg fra transportb­åndet (til høyre i bildet) inn til sorterings­hallen. Områdene med rød/lyserød farge hadde temperatur på over 300 grader. Bildet er sammensatt fra flere bilder og hentet fra infrarødt kamera montert på vannkanone­n.
IVAR Kl. 09:56 spredte brannen seg fra transportb­åndet (til høyre i bildet) inn til sorterings­hallen. Områdene med rød/lyserød farge hadde temperatur på over 300 grader. Bildet er sammensatt fra flere bilder og hentet fra infrarødt kamera montert på vannkanone­n.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway