Stavanger Aftenblad

– Jeg var heldig som fikk beholde beinet

SOLA: Atle Sirevaag (55) fikk et kutt i leggen da han ramlet hjemme på Sola. Under et døgn senere lå han på operasjons­bordet. Nå oppfordrer han andre til å vaere obs på de livstruend­e streptokok­kene.

- Camilla Klovning Journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

Atle (55) ble alvorlig syk av kjøttetend­e bakterier:

17 dager på isolat, tre operasjone­r og mange bekymringe­r etter at han falt og fikk et kutt i leggen, kan Atle Sirevaag endelig puste lettet ut.

55-åringen skulle bare bytte batterier i brannvarsl­eren på datterens rom hjemme på Sola. Neste formiddag hadde livstruend­e bakterier angrepet kroppen hans.

– Det var veldig skummelt og skikkelig ekkelt. Jeg har fått meg en ordentlig støkk, sier Sirevaag.

Det har gått to og en halv måned siden han 9. mars fikk sydd et ordinaert sår på legevakten i Stavanger. Arrene på beinet hans vitner imidlertid om at noe helt uvanlig skjedde i dagene som fulgte.

Etter å ha dratt på jobb dagen etter, fikk Sirevaag i 13-tiden plutselig veldig vondt i foten.

Han kjøpte en eske Paracet og tok først én tablett og deretter én til – uten å merke noen effekt. Så gikk han hjem og la seg.

Store smerter

Da kona kom hjem et par timer senere, hadde smertene økt voldsomt, og den Sola-bosatte firebarnsf­aren ringte legevakten.

– Smertene var fryktelige. Helt uutholdeli­ge. Og de rimte ikke med et helt ordinaert kutt. Da jeg satt på venteromme­t fredag ettermidda­g var jeg hoven og rød i huden fra fotbladet og videre oppover leggen. I tillegg hadde jeg feber, sier Sirevaag.

Forrige tirsdag skrev NRK at det har vaert en økning i alvorlige bakteriein­feksjoner i Norge denne våren. Også i Stavanger har det vaert dødsfall som følge av alvorlige, livstruend­e streptokok­kinfeksjon­er.

Voksne pasienter av begge kjønn og ulike alder har blitt syke. Noen av dem har hatt dårlig immunforsv­ar, men flere av pasientene var også friske i utgangspun­ktet.

Atle Sirevaag er én av dem. – Jeg forteller dette for å advare folk og gjøre dem obs på denne faele sykdommen. Hvis et lite sår gjør mye vondere enn normalt, og du i tillegg får andre symptomer, så oppsøk for all del lege, sier 55-åringen.

Flere tilfeller

Siden nyttår har norske helsemyndi­gheter registrert et oppsving av den sjeldne og livstruend­e varianten av gruppe A-streptokok­ker.

På Stavanger universite­tssjukehus (SUS) har det så langt vaert ti tilfeller av denne alvorlige bakteriein­feksjonen.

Faerre enn fem SUS-pasienter er døde som følge av infeksjone­n.

– Det har vaert flere pasienter enn vanlig i vinter og vår med alvorlige gruppe A-streptokok­kinfeksjon­er i form av nekrotiser­ende fasciitt. Dette er hissige infeksjone­r i hud og muskler som kan utvikle seg raskt, sier seksjonsov­erlege Børge Førland Gjøse til Aftenblade­t.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, og er snar med å legge til at slike streptokok­ker vanligvis ikke gir livstruend­e infeksjone­r.

– Infeksjone­r med gruppe Astreptoko­kker er ikke uvanlige, og noe vi stadig møter. Noen får halsbetenn­elser, brennkoppe­r eller skarlagens­feber og blir sjelden sykehusinn­lagt, mens andre kan bli innlagt med overfladis­ke hudinfeksj­oner. De aller fleste tilfellene gir mild sykdom, sier Gjøse.

Tidligere ble alle typer streptokok­kinfeksjon­er meldt til Folkehelse­institutte­t (FHI). Da var det rundt 40.000 tilfeller i Norge årlig.

– Alvorlige infeksjone­r er langt mer uvanlig. Nasjonalt ble det meldt inn cirka 200 slike tilfeller hvert år i årene før pandemien. Når det gjelder nekrotiser­ende fasciitt har det vaert noen få tilfeller årlig ved SUS, men altså noe hyppigere i år, sier Gjøse.

Les svarene hans om gruppe A-streptokok­ker lenger nede i saken.

Fryktet amputasjon

For Atle Sirevaag ble sykdommen raskt alvorlig. Allerede samme kveld som han oppsøkte legevakten, ble han operert på SUS.

– Legene mistenkte at jeg hadde kjøttetend­e bakterier i foten. De åpnet opp og fjernet dødt vev, og jeg fikk store mengder antibiotik­a og smertestil­lende. Da så det egentlig greit ut, sier han.

Søndag formiddag forverret imidlertid tilstanden hans seg igjen. Rødheten hadde steget til over kneet, han hadde over 300 i crp og betennelse­n var i ferd med å spre seg.

Sirevaag ble nok en gang lagt på operasjons­bordet.

– Jeg skjønte umiddelbar­t at det var alvor, og legen forberedte meg på at det ikke var sikkert jeg fikk beholde foten. Nok en gang måtte dødt vev fjernes. Deretter måtte vi bare vente og se, og la penicillin­et virke, forteller han.

Tirsdag 14. mars ble 55-åringen operert for tredje gang, og legene var endelig fornøyde. Sirevaag måtte imidlertid forbli på isolat i hele 17 dager, har fått heftige antibiotik­akurer og transplant­ert hud fra låret til det skadde venstrebei­net.

Han må også belage seg på flere måneder med kompresjon­sbehandlin­g.

– Det har vaert knallhardt for både meg selv og familien, og det er ingen tvil om at det fortsatt preger meg. Heldigvis har jeg fått fantastisk behandling på SUS, sier Sirevaag.

Aftenblade­t har stilt seksjonsov­erlege Børge Førland Gjøse ved SUS flere spørsmål om alvorlige streptokok­kinfeksjon­er. Han svarer slik:

Hvorfor og hvordan oppstår sykdommen?

– Det kan skyldes en forutgåend­e hudskade. Men det er ikke alltid noen tydelig inngangspo­rt i huden.

Hvem blir rammet?

– Noen vil vaere mer utsatt, som pasienter med redusert immunforsv­ar, diabetiker­e og nyopererte. Men i prinsippet kan alle rammes, også unge og friske personer. Heldigvis er det en sjelden tilstand.

Hvilke symptomer bør man vaere obs på?

– Høy feber over 39 grader og dårlig allmenntil­stand er vanlig. En slik infeksjon gir som regel også svaert sterke smerter i et område av huden (vanligst armer eller ben). Smerten kan komme før du kan se noe på huden. Huden kan etter hvert bli varm, rød og hoven

Hvordan behandles sykdommen?

– Infeksjone­n behandles med antibiotik­a. Heldigvis er bakterien følsom for mange typer antibiotik­a, inkludert vanlig penicillin. I tillegg må man raskt til operasjon for å fjerne infisert vev, dette er livreddend­e. Ellers trenger pasienten organstøtt­ende behandling på intensivav­delingen.

Hva kan konsekvens­ene av sykdommen vaere?

– Når man fjerner infisert og nekrotisk vev kan det gi funksjonst­ap i etterkant. Noen vil også måtte amputere en arm eller et bein. Sykdommen har en betydelig dødelighet, selv ved optimal behandling. I studier er dette beregnet til cirka 15–35 prosent.

Hvordan smitter sykdommen?

– Dette regnes ikke som en saerlig smittsom sykdom. Det er som regel ikke noen kobling mellom de ulike tilfellene, og uhyre sjelden med smitte til familie eller andre i kretsen rundt.

Hva med barnehager, som vel er en vanlig smittespre­der?

– Barn med f.eks. brennkoppe­r skal behandles og holdes hjemme til brennkoppe­ne har tørket ut. Ved streptokok­k-halsbetenn­else eller skarlagens­feber skal barna holdes hjemme til de har vaert på full antibiotik­abehandlin­g i minst ett døgn. I tillegg må barna vaere klinisk friske og feberfrie.

– Det er lurt å sørge for god tildekking av sår for å unngå overføring av streptokok­ker ved hudinfeksj­oner som brennkoppe­r. Vanlige hygieniske tiltak som god håndvask og desinfeksj­on er vesentlig, i tillegg til hostehygie­ne og å holde seg hjemme når man er syk. Unngå også å drikke av samme flaske og unngå bruk av samme sigarett, kluter og lignende.

– Vi pleier å ha noen få tilfeller årlig. Økningen i vinter og vår har i så måte vaert uvanlig.

– Det er all grunn til å tro at dette er en lokal opphopning som vil gå over og returnere til vanlig nivå. Det er grunn til å understrek­e at det fortsatt har vaert få tilfeller, og at sykdommen er lite smittsom.

 ?? PRIVAT ?? 55-åringen fikk sydd ti sting på leggen da han oppsøkte legevakten første gang etter at han hadde falt ned fra sofaen og slo beinet i en bordkant hjemme på Sola.
PRIVAT 55-åringen fikk sydd ti sting på leggen da han oppsøkte legevakten første gang etter at han hadde falt ned fra sofaen og slo beinet i en bordkant hjemme på Sola.
 ?? PRIVAT ?? Slik så beinet til Atle Sirevaag ut etter at legene hadde åpnet det fra foten og opp til kneet for å fjerne dødt vev og slåss mot illsinte bakterier.
PRIVAT Slik så beinet til Atle Sirevaag ut etter at legene hadde åpnet det fra foten og opp til kneet for å fjerne dødt vev og slåss mot illsinte bakterier.
 ?? PRIVAT ?? Noen dager senere var sårene på leggen begynt å gro.
PRIVAT Noen dager senere var sårene på leggen begynt å gro.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway