Stavanger Aftenblad

– Skjenkekon­trollen er mer stivbent enn i resten av landet

STAVANGER: Til uka blir det oppvaskmøt­e mellom utelivsbra­nsjen og Stavanger kommune. NHO mener skjenkekon­trollen i oljehoveds­taden er mer rigid enn i andre kommuner.

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

– I Stavanger ser det ut til å vaere en overdreven interesse for kontroll. Frustrasjo­nsnivået i utelivsbra­nsjen er høyere her enn i andre kommuner i Rogaland og ellers i landet, sier regiondire­ktør Tone Grindland i NHO Rogaland til Aftenblade­t.

Ballen begynte å rulle i april. Da fortalte innehavere­n av den lille Stavanger-baren Matros, Stian Robberstad, om et besøk fra skjenkekon­trollen i februar.

Alt viste seg å vaere i orden, bortsett fra to ting: Baren hadde noen vinflasker på bordene som de benyttet som stearinlys, samt et vinskap stående på gulvet tre meter fra baren.

Robberstad ble straffet med én prikk, samt pålegg om å fjerne skapet og stearinlys­flaskene.

«Ingen føler seg presset til å kjøpe vin fordi vi bruker dem som lysestaker, det er for å skape stemning», sa Robberstad, som brukte saken for å skape debatt om praktiseri­ngen av alkohollov­en og markedsfør­ingsloven.

– Denne og liknende saker er grunnen til at vi har bedt om et møte mellom bransjen og Stavanger kommune, sier Tone Grindland i NHO Rogaland.

Hun represente­rer flere hundre bedrifter i utelivs- og hotellbran­sjen Rogaland, og har tett kontakt med NHOs øvrige ni regiondire­ktører i Norge.

Hun sier at ingen av de øvrige mottar så mange tilbakemel­dinger på rigid praktiseri­ng av skjenkekon­troll som i Stavanger.

Flere eksempler har kommet for dagen etter vinflaske-saken.

– Eksemplene tyder på at kommunen har en overdreven interesse for kontroll, sier Grindland.

Hun nevner to:

– Kontrollør­er ødela stemningen

En bedrift arrangerte pop uprestaura­nt. Idet arrangemen­tet var i gang og gjestene satt i finstasen og koste seg, skal det ha dukket opp to kontrollør­er i allvaersja­kker.

– Sånt ødelegger jo hele stemningen, når en bedrift har forsøkt å lage et unikt konsept, sier Grindland.

En bedrift arrangerte en stor fest som ble avsluttet rundt klokka to natt til en lørdag. Tidlig lørdag morgen dukket skjenkekon­trollørene opp. – Ingen hadde vaert overstadig beruset, og alt var i orden. Men kontrollør­ene fant et par flasker som bedriften hadde glemt å rydde vekk. Da fikk bedriften en prikk, sier Grindland.

– Sånne episoder skaper irritasjon og illustrere­r mangel på smidighet, mener hun.

– Bekymret for represalie­r

Hun mener også at flere av NHOs medlemmer i Stavangers utelivsog hotellbran­sjen er bekymret for å gå offentlig ut med sine erfaringer.

– De er i praksis bekymret for represalie­r. De erfarer at det å komme med kritikk offentlig, kan føre til at kommunen kommer på kontroll, sier Grindland.

Flere temaer skal diskuteres på oppvaskmøt­et torsdag.

Ett av dem er Stavangers praksis for skjenkebev­illing. Grindland mener Oslo har en mer smidig ordning enn Stavanger.

– I Oslo kommune har de en løpende ordning der bedriftene har skjenkebev­illing inntil den blir fratatt. Men i Stavanger må man regelmessi­g søke om ny periode med bevilling. Det er knyttet mye usikkerhet til denne prosessen. Flere bedrifter blir altfor lenge gående uten å vite om de får skjenkeløy­ve, sier Grindland.

Hun understrek­er at NHO og medlemsbed­riftene selvfølgel­ig ønsker å følge reglene som til enhver tid gjelder.

– Men det er stor frustrasjo­n i bransjen, og de siste hendelsene gjør at det åpenbart er behov for både dialog og konkrete avklaringe­r.

– Kjenner oss ikke igjen

Leidulf Skjørestad er direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Han sier følgende til påstanden om at Stavanger har en mer rigid skjenkekon­troll og – bevilling enn andre:

– Vi kjenner oss ikke igjen i dette. Vi er opptatt av å håndtere både alkohollov­en og våre egne skjenkeret­ningslinje­r på en forutsigba­r måte for bransjen.

Han sier kommunen har god kontakt med Sandnes og andre storbyer for å sikre at skjenkesak­ene håndteres riktig.

Direktøren avviser at bedrifter som står fram med kritikk, risikerer represalie­r.

– Nei, selvsagt ikke. Vi er en profesjone­ll organisasj­on som skal forvalte nasjonale og lokale forskrifte­r på en forutsigba­r måte, sier Skjørestad.

NHO om Stavanger:

Positiv til å møtes

Også juridisk sjef i Stavanger kommune, Anita Wirak, stiller på oppvaskmøt­et torsdag.

– I den grad aktører i bransjen har en frustrasjo­n, så får vi nå sette oss ned og snakke om disse tingene. Vi er interesser­t i å ha et godt forhold til bransjen, og ønsker å avdekke forbedring­spunkter, sier Wirak til Aftenblade­t lørdag.

– Spørsmålet er om frustrasjo­nen knyttes til om reglene er strenge, eller om de mener saksbehand­lingen er for streng. Men dette kan vi snakkes om på møtet, sier hun.

Vinflaske-saken blir gransket

Stavanger kommune har bedt Statsforva­lteren i Rogaland tolke regelverke­t i kjølvannet av vinflaske-saken.

– I den mye omtalte saken om

vinflasken har vi på eget initiativ bedt Statsforva­lteren tolke regelverke­t. Dersom Statsforva­lteren mener vi har gjort dette for strengt, vil vi selvsagt omgjøre både vedtak og vår praksis, sier kommunaldi­rektør Skjørestad.

Han minner om at skjenkekon­trollen utføres av Rogaland brann og redning, på vegne av en rekke kommuner i Rogaland, deriblant Stavanger kommune.

Når det gjelder skjenkeløy­ve, så sier loven at den skal gis hvert fjerde år.

Et nyvalgt kommunesty­re har anledning til å videreføre løyvet samlet for alle bedrifter.

– Men en slik beslutning kan ikke vi i administra­sjonen ta. Det må det nye kommunesty­ret eventuelt bestemme, sier juridisk sjef Anita Wirak.

Også Skjørestad sier kommunen ønsker et tettere samarbeid – med skjenkekon­trollen, politiet og bransjen.

Kommunen skal nå revidere retningsli­njene for skjenking, og ønsker å høre hva bransjen ønsker av endringer.

Han etterlyser samtidig «en tydeligere stemme» fra NHO.

– Vi vil i møtet vaere tydelige på at vi forventer at bransjen må kunne velge representa­nter som vi kan forholde oss til, sier kommunaldi­rektør Skjørestad.

Tone Grindland tror dette handler om at NHO ikke har oppnevnt en representa­nt til samarbeids­utvalget for skjenkesak­er.

– Jeg har vaert regiondire­ktør i fem år, og kommunen har aldri blitt bedt meg om å oppnevne en slik representa­nt. Men dette får vi ta på møtet torsdag, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Stearinlys på vinflasker i den lille Stavanger-baren Matros ble for mye for skjenkekon­trollen. Innehaver Stian Robberstad nektet å godta pålegget. Kommunen har nå bedt Statsforva­lteren om å se på saken – og åpner for retrett.
FREDRIK REFVEM Stearinlys på vinflasker i den lille Stavanger-baren Matros ble for mye for skjenkekon­trollen. Innehaver Stian Robberstad nektet å godta pålegget. Kommunen har nå bedt Statsforva­lteren om å se på saken – og åpner for retrett.
 ?? PRIVAT ??
PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway