Stavanger Aftenblad

Noen får opptil 30 grader denne uken. Det er absolutt ikke oss

VAERET: Pinsevaere­t ble variabelt, men nå legger det seg endelig et høytrykk over Rogaland. Sommervarm­e kan vi likevel bare drømme om.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Det er nok mange som er klare for sol og varme når den siste vårmåneden glir over i juni kommende uke.

Etter en kald vår lengter vi etter sommertemp­eraturer og shortsvaer i Rogaland. Dessverre blir det ikke vår tur helt enda.

– Tirsdag bygger det seg opp et skikkelig høytrykk over SørNorge, sier vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør til Aftenblade­t.

Vind fra nordvest

Hun forteller at vi tirsdag og onsdag får oppholdsva­er og lange perioder med sol, men at vinden skal kommer fra nordvest hele den kommende uka.

– Det blåser jo nesten alltid hos dere i Rogaland, men vinden skal heldigvis ikke vaere veldig sterk. Likevel blir det nok ganske kjølig, sier Skattør.

Tirsdag og onsdag blir det trolig et par grader varmere enn i pinsehelge­n, men fortsatt ikke mer enn 10–15 grader i fylket vårt.

– Jeg kan nok dessverre ikke love dere noen saerlig sommerlige temperatur­er enda. Høyest temperatur får Rogaland i dag og i morgen, men så blir det kjøligere inn mot helgen igjen. Det blir kaldere enn normalt på denne tiden av året, og ikke mer enn ti grader mot slutten av uka, sier meteorolog­en.

30 grader på Østlandet

Hun legger til at det kalde vaeret skyldes luftmasser som kommer nordfra, og som sørger for nordlig vind over hele landet.

– Er det sånn at vi blir vaertapere her på Vestlandet?

– Det spørs helt hvem dere sammenlign­er dere med. Sammenlign­et med østlandet og Agder trekker dere helt klart det korteste strået. Der blir det trolig 25 og kanskje bortimot 30 grader tirsdag og onsdag, så det er bare å komme seg øst- og sørover, sier Skattør, som trøster oss med at vi kommer seirende ut hvis vi bare sammenlign­er oss med Nord-Norge.

Statsmeteo­rologen fra Meteorolog­isk institutt i Oslo forstår godt at vi synes det er urettferdi­g at sør- og østlending­ene stikker av med all varmen.

Lover fint vaer

– Hvordan kan det ha seg at det er hele 15 grader i forskjell fra vest til øst?

– Det er faktisk litt rart, men det henger sammen luftmassen­e. Når det blåser fra nordvest har Vestlandet pålandsvin­d og derfor kald luft fra havet, mens Østlandet har fralandsvi­nd med den samme vindretnin­gen. Sola rekker dessuten å varme opp bakken, og vi kan få en føneffekt når vinden kommer over fjellene. I tillegg får Østlandet mindre skyer og mer hjelp fra sola, når det i tillegg blir flere dager på rad med sol. Da blir det også høyere temperatur­er, sier Skattør.

Det blir kaldere enn normalt på denne tiden av året, og ikke mer enn ti grader mot slutten av uka.

Vakthavend­e meteorolog Hanne Beate Skattør

 ?? JARLE AASLAND ?? 24. juni i fjor var det 29 grader og full sydenstemn­ing i Møllebukta innerst i Hafrsfjord. Så varmt er det bare Øst- og Sørlandet som får det denne uka.
JARLE AASLAND 24. juni i fjor var det 29 grader og full sydenstemn­ing i Møllebukta innerst i Hafrsfjord. Så varmt er det bare Øst- og Sørlandet som får det denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway