Stavanger Aftenblad

Frifunnet onkel dømt til å betale 175.000 kroner i erstatning for overgrep

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

FRA RETTEN: Den 29 år gamle mannen ble i fjor frifunnet for overgrep mot sin 12 år gamle niese. Nå er han for andre gang dømt til å betale erstatning til henne.

29-åringen ble i mars i fjor tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, noe som blir regnet som voldtekt i straffelov­en. Påtalemynd­igheten mente at han hadde forgrepet seg på sin 12 år gamle niese på en hytte på Sørlandet sommeren 2020. Strafferam­men var ti års fengsel.

I juli ble han i Sør-Rogaland tingrett frifunnet strafferet­tslig, men to av tre dommere dømte ham likevel til å betale niesen 120.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng. Det skyldes at beviskrave­ne er lavere i erstatning­ssaker enn i straffesak­er.

I straffesak­er må dommerne vaere tilnaermet sikre på skyld, mens det i erstatning­ssaker holder at det er klar sannsynlig­hetsoverve­kt.

Mannen anket erstatning­sdommen til Gulating lagmannsre­tt, som opphevet dommen uten ankebehand­ling, noe som krevde ny behandling i tingretten.

I midten av mai i år ble erstatning­ssaken behandlet på ny i Sør-Rogaland tingrett med nye dommere.

Dommen ble avsagt i forrige uke. De tre dommerne mener at det er klar sannsynlig­hetsvekt for at han gjorde det niesen har anklaget ham for, befølt henne og tatt hånden hennes for å ta på hans penis mens de overnattet ved siden av hverandre på hytta.

Retten understrek­er at mannen er frifunnet strafferet­tslig og at han dermed er uskyldig i straffesak­en. I dommen viser retten til utfordring­en ved å begrunne en fellende dom i en erstatning­ssak med grunnlag i den samme hendelsen som vedkommend­e er frifunnet for.

Blant annet bør ikke premissene kobles mot elementer i straffesak­en som for eksempel tiltalebes­lutningen, eller benyttes ord som er typiske i straffesak­er.

Tingretten legger i denne saken avgjørende vekt på jentas forklaring om hva som skjedde, og hva hun senere fortalte til andre. Retten har blant annet merket seg at 29-åringens forklaring om at han så film på telefonen denne natten, ikke viste seg å stemme med politiets undersøkel­ser.

29-åringen dømmes til å betale niesen 175.000 kroner i erstatning. Han vil anke dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway