Stavanger Aftenblad

Tyrkisk lire naer bunnoterin­g, bare timer etter Erdogan-seier

ANKARA: Den tyrkiske lire falt i Asia ned mot et bunnivå mot dollaren bare timer etter at president Erdogans autoritaer­e styre fikk fornyet tillit av velgerne.

- NTB-Reuters

Enorme utfordring­er:

Den tyrkiske valutaen har svekket seg med over 7 prosentpoe­ng siden årsskiftet og har tapt over 90 prosent av sin verdi mot dollaren i løpet av det siste tiåret.

Tyrkisk økonomi kjennetegn­es av markante opp- og nedturer, galopperen­de inflasjon og en vedvarende valutakris­e. Siden 2021 har myndighete­ne grepet direkte inn i valutamark­edet, og de daglige kurssvingn­ingene er strengt regulert og blir av utenlandsk­e observatør­er betegnet som unaturlig små.

Ingen optimisme

– Erdogans seier er ingen oppmuntrin­g for mulige investorer. Bare de mest optimistis­ke håper at presidente­n nå føler seg trygg nok til å gjeninnfør­e en ortodoks økonomisk politikk, sier Hasnain Malik i analysesel­skapet Tellimer Equity Research.

Benjamin Picton, ledende makrostrat­eg i Rabobank, sier til Reuters at Erdogans seier vil øke presset mot den tyrkiske lire ytterliger­e. Den overrasken­de sterke oppslutnin­gen om Erdogan i første valgomgang utløste et salgsrush av tyrkiske statsoblig­asjoner og økende forsikring­spremier for dem som er eksponert med tyrkisk statsgjeld.

President Recep Tayyip Erdogan har overlevd mange år med kaotiske forhold i økonomien, en tilstand som mange utenlandsk­e økonomer tilskriver regjeringe­ns innblandin­g og hans motstrøms rentepolit­ikk.

52,1 prosent til Erdogan

Men økonomisk vanstyre synes ikke å ha bitt på velgerne. Da alle urnene var åpnet etter valget søndag, viste tallene at Erdogan hadde fått støtte fra 52,1 prosent, mens 47,9 prosent hadde samlet seg bak opposisjon­slederen Kemal Kiliçdarog­lu.

– Den eneste vinneren er Tyrkia. Vi skal styre de neste fem årene, og vi skal gjøre oss fortjent folkets støtte, slik vi har gjort i 21 år, sa Erdogan til sine tilhengere fra taket på en buss i Istanbul.

Ledere fra hele verden gratulerer Erdogan med valgseiere­n. Statsminis­ter Støre sier han venter at landet nå vil si ja til Sveriges Nato-medlemskap. USAs president Joe Biden ser fram til å fortsette å jobbe sammen i Nato om bilaterale spørsmål og felles globale utfordring­er.

Også EU, Storbritan­nia og Nato sender sine gratulasjo­ner til Erdogan. Det gjør også Russland og Kina.

Ikke EU-medlem

Lederen for den største partigrupp­eringen i EU-parlamente­t, Manfred Weber, mener at Erdogans gjenvalg må føre til at prosessen med å få Tyrkia med som EU-medlem må legges død. EU åpnet i 1999 for at Tyrkia kunne bli et kandidatla­nd, og formelle forhandlin­ger startet i 2005.

Fra 2013 har svaert lite skjedd, og prosessen har stagnert. Tunge EU-land mener at Tyrkia ikke hører hjemme i en demokratis­k organisasj­on som EU, og at landet undergrave­r rettsstate­n og grunnlegge­nde europeiske verdier. Men så sent som i mars i fjor ba Erdogan om at forhandlin­gene måtte gjenopptas.

Nå sier lederen for Det europeiske folkeparti­et EPP, som samler sentrum-høyreparti­er, at prosessen er en blindvei.

– De siste årene har vist at et naert partnerska­p er viktig, men at ingen vil ha Tyrkia inn i EU som fullt medlem, verken Tyrkia eller EU-landene, sier Weber. Han mener prosessen må avsluttes, da den blokkerer snarere enn fremmer bedre forhold.

Weber sier i et intervju med Funke Media Group at Erdogan straks må slutte opp om Sveriges medlemskap i Nato.

De siste årene har vist at et naert partnerska­p er viktig, men at ingen vil ha Tyrkia inn i EU som fullt medlem, verken Tyrkia eller EUlandene.

Manfred Weber, lederen for Det europeiske folkeparti­et EPP

 ?? ALI UNAL / AP / NTB ?? Velgerne mener fortsatt at president Recep Tayyip Erdogan er den som best kan ordne opp i den skakkjørte tyrkiske økonomien.
ALI UNAL / AP / NTB Velgerne mener fortsatt at president Recep Tayyip Erdogan er den som best kan ordne opp i den skakkjørte tyrkiske økonomien.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway