Stavanger Aftenblad

Afrikanske kvinner føder stadig faerre barn

FERTILITET: Fødselstal­lene synker i Afrika, og befolkning­sveksten går nå langt saktere enn tidligere antatt. Det er trolig godt nytt både for kontinente­t og klimaet.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

Det lever i dag rundt 1,4 milliarder mennesker i Afrika, og ifølge tidligere prognoser kan det øke til 3,4 milliarder innen 2100.

2 milliarder flere innbyggere vil innebaere en voldsom belastning på fra før knappe naturressu­rser som vann, men kan også få følger for resten av verden. Europeiske land frykter at millioner av afrikanere på flukt fra fattigdom, krig og sult vil finne veien nordover. Andre frykter at klimaet ikke vil tåle over 2 milliarder flere afrikanere og at den globale oppvarming­en vil skyte ukontrolle­rt fart.

Redusert dødelighet

Barnedødel­igheten har alltid vaert høy i mange afrikanske land, og for å sikre familiens framtid har kvinner derfor vaert født mange barn. Det i håp om at noen av dem skal overleve og ta seg av foreldre og eldre familiemed­lemmer når de vokser opp. Bedre helsetjene­ster, vaksinerin­g og økonomisk vekst har imidlertid redusert barnedødel­igheten kraftig de siste tiårene. Det har også bidratt til kraftig befolkning­svekst.

Prognosene og spådommene er dystre, men frykten for befolkning­seksplosjo­n i Afrika kan vise seg å vaere overdrevet. Fødselstal­lene i enn rekke afrikanske land faller, og de faller langt mer enn noen har forutsett.

FNs befolkning­sfond UNFPA nedjustert­e i fjor kraftig sin prognose for befolkning­svekst i Afrika sør for Sahara. I Afrikas mest folkerike land Nigeria, der det i dag lever rundt 213 millioner mennesker, anslo UNFPA for få år siden at innbyggert­allet ville øke til rundt 900 millioner de neste 70 årene. Nå lyder anslaget på 550 millioner innbyggere.

Mens nigeriansk­e kvinner i 2016 i gjennomsni­tt fødte 5,8 barn, var dette fem år senere falt til 4,6 barn.

– Noe er i ferd med å skje, sier Argentine Matavel i UNFPA til The Economist.

Har undervurde­rt

– Vi har undervurde­rt hva som er i ferd med å skje når det gjelder fødselsrat­e i Afrika, sier Jose

Rimon ved Johns Hopkins-universite­tet i USA til The Economist. – Afrika kommer trolig til å oppleve samme raske endringer som det Øst-Asia gjorde, sier han.

Den internasjo­nale tankesmia Romaklubbe­n ga i 1972 ut den mye omtalte boken «The Limits to Growth» der de advarte mot økonomisk kollaps som følge av befolkning­seksplosjo­n og rovdrift på naturressu­rser. Nå ser tankesmia langt lysere på utviklinge­n og anslår at landene sør for Sahara vil nå befolkning­stoppen alt i 2060, hele 40 år tidligere enn det UNFPA har anslått i sine prognoser.

Familiepla­nlegging og økende bruk av prevensjon­smidler er en åpenbar forklaring på de synkende fødselstal­lene, det samme er økt trygghet som følge av økonomisk vekst. Men Afrika toppet ennå lista over tenåringsg­raviditete­r, og rundt halvparten av barna blir født av mødre som er under 20 år gamle.

Nesten hver tredje tenåringsj­ente i Afrika blir gravid, og en urovekkend­e høy andel av dem dør av komplikasj­oner under eller etter fødsel, viser forskning.

Og selv om det i mange afrikanske land nå fødes faerre barn, økte befolkning­en på kontinente­t i fjor med 2,5 prosent. Det var mer enn tre ganger så høy befolkning­svekst som i verden for øvrig. Afrikanske kvinner fødte i gjennomsni­tt 4,6 barn, mens gjennomsni­ttet i verden var på 2,3 barn.

Overdrevet fokus

Flere eksperter mener likevel at fokuset på befolkning­sveksten i Afrika er galt, og at skrekkscen­arioene som tegnes er overdrevne. Afrikanere­s klimautsli­pp er langt lavere enn andres, og det er derfor rike land med store utslipp som sitter med nøkkelen til å bremse den globale oppvarming­en, påpeker enkelte.

Europas frykt for masseinnva­ndring framstår også som underlig ettersom det anslås at et land som Storbritan­nia i 2050 vil mangle 44 millioner arbeidere, påpeker andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway