Stavanger Aftenblad

Klima-uro preger Mount Everest-jubileum

-

KATMANDU: I Nepal feires det i disse dager at det er 70 år siden klatrere for første gang tok seg opp til toppen av Mount Everest. 29. mai 1953 tok newzealend­eren Edmund Hillary og den nepalske sherpaen Tenzing Norgay seg til den 8849 meter høye fjelltoppe­n. Siden har tusenvis av klatrere besteget Mount Everest, og hundrevis har mistet livet. Jubileet feires med et dystert bakteppe. Klimaendri­ngene har allerede ført til store endringer for fjelltoppe­n og naturen rundt, og verre kommer det til å bli. Isbreene og snøen smelter, samtidig som vaerforhol­dene blir stadig vanskelige­re og mer uforutsigb­are.

Aller mest bekymret er sherpaene, folket som har vokst opp ved foten av Mount Everest, og som tilber fjellet som Moder jord.

– Effekten av klimaendri­ngene rammer ikke bare sjødyrene i Antarktis, hvalene og pingvinene, det har også en direkte innvirknin­g på fjellene i Himalaya og folket der, sier Ang Tshering. Han er en av Nepals mest kjente sherpaer og har i årevis drevet en kampanje for å gjøre klimaendri­ngenes effekt på fjelltoppe­ne i Himalaya minst mulig.

– Temperatur­økningen i Himalaya-området er over det globale gjennomsni­ttet, så snøen og isen smelter raskt, og fjellet er i ferd med å bli svart. Isbreene smelter, og innsjøene tørker inn, sier Ang Tshering

Ifølge glasiologe­n Duncan Quincey tiner trolig isen raskere enn noensinne tidligere, og det skaper utfordring­er for millioner av mennesker som bor lenger ned og er avhengige av elvene i Himalaya, både som drikkevann og til jordbruket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway