Stavanger Aftenblad

Dårlig fundert grønt skifte

KRONIKK: Store samfunnsen­dringer krever en overordnet forståelse av hva omstilling­en kan innebaere, både positivt og negativt.

- Sverre Sivertsen Energifagl­ig rådgiver, Motvind Norge

Begrepet grønt skifte har gjennom årene hatt stor gjennomsla­gskraft for å begrunne politiske tiltak for å nå klimamålen­e og internasjo­nale forpliktel­ser. Begrepet sier lite konkret om hva klimaomsti­llingen innebaerer, bortsett fra at samfunnet skal bli fornybart og baerekraft­ig.

Den andre siden – store arealinngr­ep med alvorlige konsekvens­er for natur, havmiljø, mennesker og dyreliv, samt behovet for utvinning og transport av nye metaller – er derimot lite omtalt. Hvor meningsful­lt er da begrepet, og hvor baerekraft­ig er klimaomsti­llingen når disse faktorene ikke er tatt med?

Svaert mange sitter igjen med et negativt bilde av det grønne skiftet. De ser en enorm økning i strømprise­ne, massiv nedbygging av natur og en frykt for at vi også vil ødelegge havet. Og målet synes å vaere like fjernt.

Frakoblet

Det leder oss til hovedpoeng­et: Når store samfunnsen­dringer skal gjennomfør­es, må politikern­e ha en overordnet forståelse av hva omstilling­en kan innebaere både positivt og negativt.

Historien om det grønne skiftet viser at det langt fra er tilfelle. Snarere har tiltakene kommet før overordnet tenkning og avklaring av mål og konsekvens­er.

Et godt eksempel er lanseringe­n av begrepet «Norge som Europas grønne batteri». Slagordet stammet fra kraftbrans­jen, ble markedsfør­t av toneangive­nde miljøorgan­isasjoner og ganske snart omfavnet av politikern­e.

Samfunnsme­ssige konsekvens­er ble ikke utredet før tiltakene ble gjennomfør­t. Den politiske begeistrin­gen var så stor at viktige fakta ble oversett, som f.eks. at Norges kraftovers­kudd kun utgjorde en halv prosent av EUs kraftbehov. Samtidig vedtok Tyskland å legge ned sin kjernekraf­tproduksjo­n, uten å ha et alternativ i sikte.

I begeistrin­gsrusen bygde vi nye strømkable­r til de ustabile markedene i Tyskland og England, uten grunnlag i analyser om konsekvens­er for priser og fordelings­virkninger for samfunn og naeringsli­v.

Det samme gjentok seg med vindkrafts­atsingen på land. Regjeringe­n valgte én energikild­e som skulle prioritere­s og subsidiere­s, uten at alternativ­ene var utredet. Vi kunne like godt ha satset på oppgraderi­ng av våre eldre vannkraftv­erk og, ifølge NTNU, fått tilgang til nesten like mye strøm som hele vindkrafts­atsingen på land, uten store naturinngr­ep.

Det vi kunne ha gjort

Et saertrekk ved Norge er at vi bruker hoveddelen av vår strømprodu­ksjon til å varme opp boliger og bygninger. Alternativ­t kunne vi ha valgt å dekke store deler av dette varmebehov­et fra borehull i bakken, fra overskudds­varme fra industrien og fra forbrennin­g av avfall og flis. Dermed kunne enorme mengder strøm ha blitt frigjort til andre viktige formål.

Ikke minst kunne vi ha satset på energiøkon­omisering i bygninger, med etterisole­ring og bedre energistyr­ing, og redusert kraftbehov­et betydelig.

Det samme skjer nå med satsingen på vindkraft til havs. Forført av egne fantasier vil politikern­e bygge ut like mye vindkraft til havs som hele den norske kraftprodu­ksjonen. Men regjeringe­n kan ikke vise til noen analyse om de forretning­smessige konsekvens­ene. Det er heller ikke gjort nødvendige undersøkel­ser av konsekvens­ene for livet i havet eller for fiskerinae­ringen. Spørsmålet om hybridkabl­er, eller kabler bare til Norge, er uavklart. Hvordan skal man da kunne beregne lønnsomhet­en i satsingen?

Sikkerhets­problemene knyttet til å føre så store mengder med uregulerba­r kraft til land er heller ikke utredet. Ifølge Statnett kan det bli nødvendig å bygge en ny stor kraftledni­ng fra øst til vest i landet for å hindre sammenbrud­d i kraftsyste­met.

Og hva blir konsekvens­en for den kraftinten­sive industrien på Vestlandet og annet naeringsli­v når en strøm som vil bli mange ganger dyrere enn gjennomsni­ttsprisen de siste 20 årene, sendes inn i det norske kraftkraft­systemet?

Like uavklart er det hva vi skal bruke strømmen til. Er det grønt skifte å bygge ned norsk natur og beslaglegg­e og forurense store havarealer for å forsyne kryptofabr­ikker eller datasentre med strøm, eller å bruke kraften til å produsere hydrogen med et energitap opp mot 75 prosent? Er det grønt skifte å bruke ren og fornybar strøm til å eksportere olje og gass til verdensmar­kedet?

For mye prestisje?

Energikomm­isjonen kom for sent i gang, og svarene var som forventet. Premisset fra regjeringe­n var å finne ut hvordan vi skal bygge ut mer kraft, ikke hvordan vi bedre kan bruke den kraften vi har. Kommisjone­n konkludert­e med et urimelig tall på 40 TWh ny kraft innen 2030. Selv kommisjone­ns leder tok dissens og sa at det var urealistis­k.

Spørsmålet er nå om de politiske omkostning­ene ved å senke ambisjonen­e er blitt for store til at regjeringe­n er villig til å gjøre en nødvendig snuoperasj­on.

Vår anbefaling er at det er klokt å ta en tenkepause. Saerlig gjelder dette for havvindsat­singen. Motvind Norge har vist at vi kan skaffe nok kraft uten å gå veien om en naturraser­ing som ikke lenger kan forsvares.

Politisk redaktør:

Debattlede­r:

Tlf.

Epost: debatt@ aftenblade­t.no, kronikk@ aftenblade­t.no

 ?? LISE ÅSERUD, NTB ?? Heller ikke når det gjelder havvind, har olje- og energimini­ster Terje Aasland og regjeringe­n en overordnet forståelse av satsingen.
LISE ÅSERUD, NTB Heller ikke når det gjelder havvind, har olje- og energimini­ster Terje Aasland og regjeringe­n en overordnet forståelse av satsingen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway