Stavanger Aftenblad

Kåkå-sjef om millionene som forsvant: – Dramatisk

STAVANGER: Bare i 2023 har kulturlive­t i Rogaland gått glipp av 6 millioner kroner. – Dette er dramatisk, sier Kåkå-sjef Cornelius Middelthon.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

ti år har Kåkå kverulantk­atedralen arrangert debatter og samtaler om ulike emner og siden 2017 har stiftelsen arrangert Nordens viktigste økonomifes­tival.

Kåkånomics er blitt svaert populaert. Flere og flere tilreisend­e kommer til festivalen og senest i fjor kom det henvendels­e fra Finansdepa­rtementet om å få kjøpe 12 ekstra festivalpa­ss, selv om alt var utsolgt.

Imidlertid er ikke interessen for å støtte festivalen økonomisk like stor fra statens side.

Siden starten har Kåkå omsatt for 53,5 millioner kroner.

Av dette har Kulturråde­t bidratt med 950.000 kroner. Det betyr at staten har bidratt med 1,7 prosent av inntektene. 98,3 prosent er finansiert av billettinn­tekter, private midler og som tilskudd fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une.

Det vil si: Det har også kommet penger via gaveforste­rkningsord­ningen. For hver hundrelapp som Kåkå mottok fra en privat giver, ga Kulturdepa­rtementet 25 kroner ekstra.

Ordningen ble innført av Solberg-regjeringe­n etter initiativ fra Venstre.

I løpet av årene fikk Kåkå om lag 3,6 millioner kroner fra gaveforste­rkningsord­ningen. Dermed utgjorde det statlige bidraget totalt 6–7 prosent av omsetninge­n.

– Det var ikke kjempemye det heller, men det var enormt viktige penger for oss, sier daglig leder Cornelius Middelthon.

Men dagens Ap/Sp-regjeringe­n avviklet ordningen. Begrunnels­e: Det er ikke private som skal styre hvem som skal få offentlig støtte i kulturlive­t.

– Det er nettopp det motsatte som nå skjer. Vi blir i enda større grad avhengig av at naeringsli­vet vil hjelpe oss, påpeker Middelthon.

– Dramatisk

Faktum nå er at Kåkå verken får penger fra gaveforste­rkningsord­ningen eller tilskudd fra Kulturråde­t. Begrunnels­en fra Kulturråde­t er at Kåkå ikke faller inn i noen av dagens tilskuddso­rdninger. Kåkå blir rett og slett ikke sett på som kulturaktø­r.

– Det er rart å lese avslaget fra Kulturråde­t. Det kan se ut for at vi driver en form for hybridvirk­somhet. På den ene siden er vi kultur, samtidig er vi ikke det. Vi er ikke musikkfest­ival eller litteratur­festival, som det finnes støtteordn­inger for, sier Cornelius Middelthon.

Han sier at dette er dramatisk for festivalar­rangøren.

– Regjeringe­ns valg gjør hele vår drift usikker. Det blir veldig lite forutsigba­rt. Nå blir vi i enda større grad avhengig av privat finansieri­ng, sier Middelthon.

Konsekvens­en er at dette tvinger Kåkå over i en mer kommersiel­l retning.

– I verste fall vil dette gjøre at vi mister vår posisjon som en nøytral aktør, noe som er vår største styrke i dag. Vi kan bli nødt til å selge produkter eller inngå samarbeids­avtaler med partnere som gjør at festivalen blir noe annet enn i dag, sier daglig leder.

– Vi sutrer ikke, men vi ber om muligheten til å søke om penger. Da gaveforste­rkningsord­ningen ble fjernet, mistet vi den eneste muligheten vi hadde for å få støtte fra staten, sier Middelthon.

Festivalsj­ef Jan Inger Reilstad sier dette i høyeste grad handler om kulturpoli­tikk.

– Jeg synes det er snålt om Kultur-Norge ikke kan romme festivaler som Kåkånomics. I så fall holder vi oss med et mangelfull­t kulturbegr­ep i Norge, sier Reilstad.

Cornelius Middelthon sier at Kåkå må bli levedyktig­e over tid. Nå driver stiftelsen naermest kvartal for kvartal.

– Vi får god støtte fra Stavanger kommune og fra private, men ikke sikkert at det er baerekraft­ig over tid. Det er rart at vi faller utenfor alle støtteordn­inger i staten. Kulturdepa­rtementet vil ikke engang gi oss mulighet til å søke om støtte. Dette blir feil, sier Cornelius Middelthon som i disI se dager er travelt opptatt med de siste forberedel­ser til stiftelsen­s nye festival Wonderful World som arrangeres neste helg.

Over 23 millioner kroner til Rogaland

Fra gaveforste­rkningsord­ningen ble innført i 2014 og fram til Ap/Sp-regjeringe­n avviklet den 31. desember 2021, mottok kulturlive­t i Rogaland over 23 millioner kroner i ekstra statsstøtt­e.

Hvis aktørene hadde fått like mye i 2023 som i 2020, ville de ha fått omkring 6 millioner kroner.

– Ordningen med gaveforste­rkning ble svaert populaer og bidro til å få mer private penger inn i kulturen. Nå frarøves millioner av kroner årlig til kulturinst­itusjonene i Rogaland uten at det blir kompensert, sier gruppelede­r for Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde.

Han viser til at regjeringe­n har lagt fram to statsbudsj­etter og to reviderte statsbudsj­etter uten at det har kommet ny fordeling som bidrar til økte tilskudd for Rogaland.

– Kulturlive­t i Norge trenger både det private og det offentlige. Gaveforste­rkningsord­ningen er en ordning Venstre ser at bidro til å øke giverlyste­n og kultursats­ingen fra de private. Dermed er det dumt at ordningen forsvant og pengene aldri kom tilbake på noen måte, sier Kjartan Alexander Lunde.

Kommer ikke ny ordning

I 2021 opplyste kulturmini­ster Anette Tretteberg­stuen (Ap) til Aftenblade­t at departemen­tet jobber med «å se på hvordan vi kan bruke disse pengene på en måte som sikrer bedre fordeling og som kommer hele kulturlive­t til gode.»

Statssekre­taer Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap) ved Kulturog likestilli­ngsdeparte­mentet opplyser nå at gaveforste­rkningsord­ningen vil ikke bli erstattet med noen ny søkbar tilskuddso­rdning for kulturlive­t.

– Det vil ikke komme en egen erstatning­sordning for dette, men ivaretas gjennom ulike satsinger på kulturområ­det over hele landet, skriver han i en epost til Aftenblade­t.

Han understrek­er at pengene som tidligere gikk til gaveforste­rkningsord­ningen, fortsatt går til kulturform­ål. Nylig ga regjeringe­n 30 millioner kroner ekstra til kulturbygg i regionene, 20 millioner ekstra til bibliotek og leselyst, i tillegg til opprettels­e og styrkinger av tilskudd til korps, amatørteat­er og andre deler av kulturfriv­illigheten.

Ifølge regjeringe­n var det flere problemati­ske sider ved gaveforste­rkningsord­ningen.

– Den traff geografisk skjevt, pengene gikk primaert til noen store aktører på Østlandet med store private investorer i ryggen. Vi er opptatt av å styrke kulturlive­t i hele landet, skriver statssekre­taeren.

Regjeringe­n ønsker heller ikke at private gaver skal styre de offentlige tilskudden­e.

– Vi mener det folkevalgt­e demokratie­t skal bevilge pengene til kultur, og at det ikke skal styres automatisk av private donasjoner, understrek­er han.

Om utfordring­ene til Kåkå, svarer Odin Adelsten Aunan Bohmann:

– Kåkånomics har mottatt flere tilskudd fra Kulturråde­t, senest i fjor høst (100.000 kroner til litteratur­formidling, red.anm.). De har også en søknad under behandling nå i vår. Kulturråde­t må selv svare for sine prioriteri­nger, men jeg er ikke kjent med at det er noen endringer i festivalst­øtten som hindrer dem i å søke på lik linje med alle andre festivaler, skriver han.

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Selv om staten ikke lenger bidrar med penger til Kåkå, er daglig leder Cornelius Middelthon klar for å arrangere Nordens første festival for filosofi og vitenskap. Mange av arrangemen­tene skjer på Tou. Festivalen starter 1. juni og pågår til søndag 4. juni.
JON INGEMUNDSE­N Selv om staten ikke lenger bidrar med penger til Kåkå, er daglig leder Cornelius Middelthon klar for å arrangere Nordens første festival for filosofi og vitenskap. Mange av arrangemen­tene skjer på Tou. Festivalen starter 1. juni og pågår til søndag 4. juni.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Gruppelede­r for Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde, mener regjeringe­n frarøver kulturlive­t i Rogaland millioner av kroner årlig.
PÅL CHRISTENSE­N Gruppelede­r for Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde, mener regjeringe­n frarøver kulturlive­t i Rogaland millioner av kroner årlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway