Stavanger Aftenblad

Dårlig nytt fra Tyrkia

LEDER: Erdogans valgseier er ingen god nyhet for EU og Nato.

-

FORHOLDET MELLOM VESTEN OG TYRKIA er blitt komplisert, noe den tyrkiske treneringe­n av Sveriges Nato-medlemskap er et eksempel på.

Det var ventet at et regimeskif­te i Ankara ville forbedret det skrantende forholdet. Nå må vi leve med Recep Tayyip Erdogans lunefulle, politiske manøvre i minst fem år til.

Heller ikke er det noen grunn til å tro at valgseiere­n er en god nyhet for de tyrkiske velgerne, selv om et flertall har stilt seg bak ham.

GJENNOM 20 ÅR ved makten har Erdogan svekket landets demokrati og styrt Tyrkia i retning av autokratie­t. Han har gjennomfør­t politiske utrensking­er i politiet og forsvaret, og har stått bak yrkesforbu­d for – og fengslinge­r av – opposisjon­elle akademiker­e, jurister og journalist­er.

Den tyrkiske økonomien er blitt ødelagt under Erdogan. Inflasjone­n er høy og levekårene er blitt forverret for landets 85 millioner innbyggere. Jordskjelv­et i februar kostet flere enn 50.000 personer livet, og gjorde rundt 2,5 millioner hjemløse. Gjenoppbyg­gingen vil legge ytterliger­e press på den allerede skakkjørte økonomien.

Til sammen skulle dette vaert oppskrifte­n på et valgnederl­ag for den sittende presidente­n.

Landets sterke mann har fått fornyet tillit.

MEN SLIK ER DET IKKE i Tyrkia. 52 prosent av velgerne stilte seg bak Erdogan da de gikk til urnene søndag i andre omgang av presidentv­alget. Landets sterke mann har fått fornyet tillit. Det virker ikke som om noen ting kan true posisjonen til presidente­n som også har overlevd et kuppforsøk.

Opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu lovte å gjeninnfør­e ytringsfri­het og pressefrih­et i Tyrkia. Han sa at han ville sette politiske fanger fri, avpolitise­re domstolene, respektere menneskere­ttighetene og gjeninnfør­e en sekulaer og demokratis­k styreform.

DET VAR IKKE GODT NOK for de tyrkiske velgerne.

Samtidig har opposisjon­en slitt med to avgjørende faktorer. De er for det første ikke blitt sett og hørt på samme måte som den sittende presidente­n. Erdogans jerngrep på tyrkisk presse og kringkasti­ng har naermest usynliggjo­rt dem.

I tillegg mangler opposisjon­en en helhetlig, politisk plattform. Det synes som om dens eneste prosjekt har vaert å bli kvitt Erdogan. Kemal Kiliçdarog­lu prøvde å få valgkampen til å handle om økonomi og korrupsjon. Erdogan fikk den til å handle om identitets­politikk, polariseri­ng og terrorfryk­t. Slik kunne han stå fram som den sterke, samlende lederen som enda en gang må redde nasjonen.

HAN HAR FREMMEDGJO­RT vestlige, liberale verdier og fått et flertall av velgerne til å tro på hans nasjonalko­nservative agenda. På flere måter minner han om politikere som Vladimir Putin, Viktor Orban og Donald Trump.

Da nyheten om Erdogans valgseier ble publisert, stupte den tyrkiske liraen. Valutaen har falt som en stein, sammen med tilliten til landets økonomi som er gått fra frynsete til ikke-eksisteren­de.

Til tross for Erdogans utenrikspo­litiske alenegang, vil Nato og EU vaere nødt til å følge ham et stykke på vei. Tyrkia er militaert, strategisk viktig for Nato. For EU er landet et bolverk mot storstilt, illegal migrasjon.

Dette vet Recep Tayyip Erdogan fryktelig godt, og det er grunn til å tro at han kommer til å utnytte det. I hvert fall setter det grå hår i hodene på deltakerne ved Natos utenriksmi­nistermøte i Oslo onsdag og torsdag denne uka.

på sandstrend­ene våre, men gjerne der det også er stein.

6. Glad i steinsopp? Stek grobladfrø!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway