Stavanger Aftenblad

Brutal beskjed til Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet fra 600 bedriftsle­dere

NAERINGSPO­LITIKK: Høyre feier all avstand av banen i ny måling blant bedriftsle­dere. Bare 29 av 600 sjefer lener seg på Ap eller Sp i naeringsli­vets viktigste sak.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

rammevilkå­r utpekes som den desidert viktigste politiske saken blant 600 bedriftsle­dere i Rogaland, Vestland, Agder og Stor-Oslo.

Det viser en ny undersøkel­se utført av Kantar TNS på oppdrag fra Sparebank 1 SR-Bank (se fakta) i månedsskif­tet april/mai.

Når den viktigste saken kobles med partier, blir resultatet brutalt – ikke minst for regjerings­partiene.

Henholdsvi­s 2,8 prosent og 2 prosent av de 600 bedriftsle­derne mener Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet vil gi best rammevilkå­r for sine respektive bedrifter. 17 sjefer har pekt på Ap, 12 på Sp.

Frp får andreplass og 5,2 prosent på rammevilkå­r.

Overrasker SR-Bank

Et hav foran alle andre finner vi med hele 54,3 prosent.

– Jeg er overrasket over at høyredomin­ansen er såpass sterk og at Arbeiderpa­rtiet scorer så lavt, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Er dette i størst grad en beskjed til Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) – ikke Kari Nessa Nordtun (Ap) og Sissel Knutsen Hegdal (H)?

– Ja, jeg tror vi må sette disse tallene inn i en større sammenheng. Skattepros­essene på havbruk og kraftprodu­ksjon ble uforutsigb­are. Dette har nok satt spor hos mange bedriftsle­dere som er vant til forutsigba­re, stabile rammevilkå­r i Norge.

– Er det nye at man ikke lenger kan vaere sikker på at de store linjene ligger fast i Norge?

– Ja. Regjeringe­n har prøvd å dempe retorikken og skape et inntrykk av mer forutsigba­rhet, men den kommer ikke bort fra at overrasken­de store skatteendr­inger for viktige bransjer har rokket ved tilliten til det politiske systemet.

– Men det er jo ikke regjerings­partiene som er gått til krig i Ukraina?

– Absolutt ikke, men i tidligere kriser har vi sett tendenser til at folk samler seg rundt styrende partier.

– Men styringsti­llegget kommer vel lettere når du skal øke pengebruke­n – ikke kutte den?

– Jo, på et vis, men det handler jo om måten du styrer skuten på. Tenk hvis ledigheten hadde vaert doblet eller tredoblet. Du kunne ha brukt mer penger da, men det ville nok ha vaert enda mer krevende for folk flest.

– Hvordan skal lokalpolit­ikere forholde seg til disse tallene?

– Godt spørsmål. De må jo på et vis ta tallene på alvor. Ordførerne og ordførerka­ndidatene for Ap og Sp har en jobb å gjøre for å få bedriftene til å tro på at det er de som har de riktige løsningene på rammevilkå­r, infrastruk­tur, samferdsel og så videre, sier Knutsen.

Høyre: – Fantastisk­e tall

– Dette er helt fantastisk­e tall, sier Sissel Knutsen Hegdal, ordførerka­ndidat for Stavanger Høyre.

Hun lar seg motivere og inspirere over at Høyre knuser Ap og Sp så til de grader, men sier hun ikke vil sprette sjampisen.

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg blir enormt ydmyk for tilliten vi blir vist, men jeg blir jo bekymret, for tallene sier jo noe om den alvorlige situasjone­n deler av naeringsli­vet står i, sier hun.

Også tilbakemel­dinger til Stavanger Høyre vitner om at forutForut­sigbare sigbarhet er blitt den viktigste saken blant bedriftene – spesielt etter at statsbudsj­ettet ble lagt fram i fjor høst.

– Regjeringe­n kom med forslag som verken var skikkelig utredet, kalkulert eller hørt. Prosesser har vaert under enhver kritikk. Politisk risiko har steget. Nye innleiereg­ler rammer verft langs kysten, skattetryk­ket er økt med 40–50 milliarder og arbeidsgiv­eravgiften er økt.

– Er dette uttrykk for frustrasjo­n med det nasjonale eller lokale nivået?

– Begge deler. Husk at du kan jobbe både lokalt og nasjonalt samtidig. Jeg har ukentlige møter med mine folk på Stortinget. Vi møtes to ganger i måneden i storbynett­verket. Slik blir vi oppdatert og koordinert på hva som skjer der ute i kommunene, sier hun.

– Så har Arbeiderpa­rtiet i Stavanger tatt til orde for et enda tettere samarbeid med SV i regjering. Det gir grunn til å frykte et enda høyere skattetryk­k for naeringsli­vet fremover.

Måling:

Tar tallene med fatning

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) henviser til gruppelede­r Dag Mossige (Ap).

Han minner om at kommunesty­ret i Stavanger har liten innvirknin­g på nasjonale og internasjo­nale rammevilkå­r for naeringsli­vet lokalt.

– Samtidig har vi gjort masse for å gjøre byen mer attraktiv for naeringsli­vet. Vi har gjort det lettere for arbeidstak­ere, familier og bedrifter å etablere seg her og drive naering i en kommune med et bredt og godt tjenesteti­lbud i alt fra barnehager til kulturliv.

– Noe av det første vi tok tak i, var å spisse naeringsar­beidet og bli mer proaktive i arbeidet med å tiltrekke oss flere arbeidspla­sser og bedrifter, sier Dag Mossige.

Arbeiderpa­rtiets nestkomman­derende i Stavanger forteller om en nasjonal «vegg av støy» fra lakseskatt, kraftskatt, økt arbeidsgiv­eravgift, Sveits og formuer.

– Selv om Høyre til slutt har lagt til grunn mye av det de kritiHøyre

 ?? ??
 ?? ?? Sissel Knutsen Hegdal er ordførerka­ndidat for Stavanger Høyre.
Sissel Knutsen Hegdal er ordførerka­ndidat for Stavanger Høyre.
 ?? ?? Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SRBank.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SRBank.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway