Stavanger Aftenblad

Flere grønne satsinger kraftig forsinket

MILJØ: Store klimaprosj­ekter har blitt stanset eller forsinket den siste tiden. Økte kostnader er fellesnevn­eren. Zero-lederen frykter dominoeffe­kt.

- Malene Emilie Rustad malene.emilie.rustad@schibsted.com

Mandag kom nyheten om at Equinors havvindpro­sjekt Trollvind utsettes på ubestemt tid. Det føyer seg inn i rekken over grønne satsinger som er utsatt eller forsinket.

– Biozin. Klemetsrud. Trollvind. Alle er enormt viktige klimaprosj­ekter som nå stanses fordi kostnadsve­ksten blir for stor. Snart er det bare olje og gass som lønner seg i Norge. Det er trist, men også veldig kortsiktig, sier Sigrun Aasland, leder av miljøstift­elsen Zero, til E24.

Disse prosjekten­e er så langt forsinket eller utsatt: Karbonfang­stanlegget på Klemetsrud risikerer å aldri bli ferdigstil­t. I beste fall blir oppstarten enda ett år forsinket Karbonfang­stanlegget Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik er forsinket med seks måneder

Equinors Trollvind-prosjekt, som skulle levere kraft til felhøyere tene Troll og Oseberg, og til kraftnette­t på land, er utsatt på ubestemt tid Biodrivsto­ff-fabrikken Biozin, som skulle levere biodrivsto­ff til fly, trailere og skip, ble stoppet i mai

Batterisel­skapet Freyrs første testfabrik­k i Mo i Rana skulle startet opp i 2021, men åpnet i 2023. Den større fabrikken Giga Artic kan også bli utsatt, ifølge NRK. Det avhenger av den norske regjeringe­ns respons på de gunstige skatteregl­ene i USA, opplyser selskapet til E24

Prosjekten­e har blitt dyrere

Til felles har prosjekten­e spesielt én utfordring: Økte kostnader.

Equinors Trollvind-prosjekt har blitt krevende på grunn av økte kostnader i vindkraftm­arkedet. Karbonfang­stprosjekt­ene på Klemetsrud og i Brevik har møtt økte priser på utstyr som igjen skyldes en miks av inflasjon, ustabile internasjo­nale forhold og svak krone.

Biodrivsto­ff-fabrikken Biozin ble stoppet fordi Shell, som står for mye av teknologie­n, regner den økonomiske risikoen i prosjektet som for stor. Og batterisel­skapet Freyr ser heller mot USA etter en gedigen subsidiepa­kke kalt Inflation Reduction Act (IRA).

Til E24 sier Freyr-sjef Tom Einar Jensen at selskapets norske batterisat­sing avhenger av en avklaring fra regjeringe­n om bedre rammevilkå­r.

– Vi bygger Giga Arctic i et kontroller­t tempo nå inntil Norges respons til IRA er avklart. Våre 50 norske leverandør­er, alle våre ansatte, Mo i Rana, den norske batteriind­ustrien og hele Nord-Norge håper at dette kommer før sommeren, sier Jensen.

– Den planlagte Giga Arctic vil vaere én av Norges største fastlandsi­nvestering­er på mange tiår, sikre tusenvis av nye arbeidspla­sser og skape betydelige positive ringvirkni­nger i lokalsamfu­nnet, sier han.

Jensen viser til en fersk rapport fra analysesel­skapet Minviro som viser at ett års produksjon ved Giga Arctic vil fortrenge 80 millioner tonn CO2 over batteriene­s levetid.

– Konsekvens­en er at alt dette skjer utenfor Norge, men vi er optimistis­ke til at regjeringe­n stiller opp slik de har lovet, sier han.

Zero-leder Aasland etterspør strengere prioriteri­nger fra regjeringe­n.

– Det blir ikke noen nye grønne teknologis­atsinger så lenge det er dyrere enn fossile løsninger. Derfor er vi opptatt av at vi trenger risikoavlø­sende tiltak, sier hun.

Bekymret for dominoeffe­kt

Zero har blant annet foreslått CO₂-avgift og en elavgift for oljebransj­en. Dette for å sørge for at Equinor og andre satser på havvind, fremfor å elektrifis­ere olje- og gassfelt med strøm fra land.

Aasland mener de grønne satsingene droppes delvis på grunn av oljeskatte­pakken til Solbergreg­jeringen, som ga et ekstra press på markedet. Investerin­ger har gått til olje og gass, fremfor grønne naeringer, mener Aasland.

– Man må spørre seg, er det sånn at klimamålen­e fortsatt gjelder? spør hun.

Zero-lederen mener regjeringe­n må bestemme seg for om de ønsker å nå klimamålen­e eller ikke.

– Man kunne gitt disse selskapene noe mer avlastning. Det er penger i statsbudsj­ettet for å kompensere for prisvekst, men det går ikke til klimaprosj­ekter. Det kan ikke vaere slik at når kostnader og usikkerhet øker, så er klimaprosj­ekter det første som faller, sier Aasland,

Til felles har prosjekten­e spesielt én utfordring: Økte kostnader.

som er bekymret for at flere prosjekter skal legges på is fremover.

Deler bekymringe­n

Statssekre­taer Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepa­rtementet sier at regjeringe­n selvsagt skal nå klimamålen­e som er satt, og at det jobbes aktivt med hvordan staten kan bidra til at viktige naerings- og klimaprosj­ekter realiseres.

– Jeg er helt enig med Sigrun Aasland i at det er grunn for å vaere bekymret over den kostnadsut­viklingen vi nå ser som følge av ettervirkn­inger av pandemien, Russlands invasjon av Ukraina og stort press på internasjo­nale leverandør­kjeder, sier han til E24.

Bjelland Eriksen sier regjeringe­n stiller opp med betydelige midler for å få i gang de nye naeringene, eksempelvi­s gjennom et støtteoppl­egg for havvind, og penger til hydrogen og karbonfang­st- og lagring.

– Samtidig må vi unngå at det bare handler om økt støtte. Saerlig

nå er det viktig at vi utnytter statens verktøykas­se effektivt, og at vi legger til rette for at grønne naeringer raskest mulig skal kunne stå på egne ben, sier han.

 ?? ADRIAN NIELSEN / E24 ?? Karbonfang­stanlegget Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik er forsinket med seks måneder
ADRIAN NIELSEN / E24 Karbonfang­stanlegget Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik er forsinket med seks måneder
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway