Stavanger Aftenblad

Slik leser du tallene

-

re med eget utseende enn siddisen og sandnesgau­ken.

– Jeg tror nok at det er mange som gjør som meg. Slenger en daesj med vann i ansiktet på morgenen, steller seg litt, og så er det gudd.

«Leppestift-effekten» som slår inn

Fab Lounge på Mariero er fylkets største tilbyder av skjønnhet- og velvaere målt i omsetning. Daglig leder Mariann Edland sier til Aftenblade­t at også de ser at folk fortsatt prioritere­r å bruke pengene på utseende.

– Jeg tror det var Jan Thomas som en gang sa at uansett hvor dårlig råd du har, så vil du se bra ut. Det er det noe i.

Og dette litt paradoksal­e utslaget har faktisk et navn, ifølge regionbank­sjef i DNB, Terje Fanebust. Det kalles «leppestift­effekten».

– Kort forklart prioritere­r vi nå

Kortdataen til DNB er knyttet til innehavere­n av kortet sin hjemkommun­e. Det betyr at selv om man kjøper en banan i Stavanger, men har hjemmeadre­sse i Sola, vil utgiften synes i oversikten over Sola.

Tallene til DNB er deretter aggregert og sammenlign­et med

SSB sin nasjonale statistikk. Dette gjøres for at utslag skal vaere signifikan­te, altså gjeldende for hele kommunen og alle som bor der – ikke bare DNB-kunder.

I mindre kommuner vil summene som måles i hver kategori vaere mindre. Det gjør også at utslagene kan bli større. rimeligere luksus i stedet for dyrere luksusvare­r, men får fortsatt en følelse av å unne oss noe ekstra, sier han.

For eksempel kan det hende at du droppet å kjøpe nytt antrekk til nyttårsfes­ten i fjor. I stedet unner du deg en fin leppestift.

– Vi unner oss altså fortsatt fine ting, men ikke like dyrt som før. I 2023 var det en svak nedgang i kortforbru­ket, men det var ingen bråbrems. Det vi kuttet mest på i fjor var varehandel og reiseliv. For flere kan dette erstattes med luksusføle­lsen som sminke, parfyme og frisør kan gi.

Edland tror at velvaere for veldig mange blir en slags trøst i en hverdag mer preget av økonomisk bekymring.

Under koronapand­emien forsvant kundene over natten. Men når de igjen åpnet dørene fikk hun nesten bakoversve­is. Interessen var enorm.

– Da sto kundene utenfor og nesten klorte på dørene med sine oppskrapte negler og vippene på halv tolv, sier hun og ler.

Valgte å stenge på Jaeren

Edland har selv erfart at det ytre tilsynelat­ende blir mindre viktig, desto lenger du kjører sørover langs riksvei 44. I 2020 åpnet hun en klinikk i høyhuset på Bryne. I dag er denne satsingen lagt ned.

– De fleste i større byer har vaert opptatt av å ta vare på seg selv og utseende sitt i lang tid, men på Jaeren har tilbudet vaert mindre. Jaerbuen har derfor vaert mindre eksponert for vår bransje. Det er nok med på å forklare hvorfor interessen har vaert mindre her.

Nå har hun i stedet åpnet et spa på Scandic Hotell Stavanger.

Bedriften, som har blitt kåret til årets hudpleiebe­drift av NHO to år på rad, har vokst jevnt og trutt de siste 15 årene, men opplevde en liten nedgang i omsetning i fjor grunnet inflasjon.

– Men vi har fremdeles en fantastisk vekst, sier hun.

Nye vaner?

Tilbake i Sola er Røyneberg nå klar for å angripe arbeidsdag­en med nyvunnet glød.

– Det var veldig behagelig, smiler han og slenger på seg Tskjorten.

Men ga det mersmak? Kan vi potensielt snakke om et nytt fast tilskudd i hverdagen?

Trolig ikke.

– Jeg tror nok ikke det. Det vare veldig deilig, men det blir nok ingen rutine for min del, sier han og kommer med nok et men:

– Det ble en god start på helgen!

 ?? ?? Tine forklarer pedagogisk hvordan produktene fungerer underveis i behandling­en: – Se for deg et eple som står på benken og blir bruner. Denne skin boosteren stopper den samme prosessen i huden.
Tine forklarer pedagogisk hvordan produktene fungerer underveis i behandling­en: – Se for deg et eple som står på benken og blir bruner. Denne skin boosteren stopper den samme prosessen i huden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway