Stavanger Aftenblad

«Uforholdsm­essig» mange ukrainere i Norge – nå skjerpes reglene

OSLO: Det er fortsatt uforholdsm­essig mange ukrainske flyktninge­r som kommer til landet, i regjeringe­ns øyne. Nå innfører de nye innstrammi­nger for gruppa.

- NTB

Det legges til grunn at mellom 25.000 og 45.000 ukrainere kommer til Norge i 2024, sa justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) på en pressekonf­eranse mandag.

– Mange kommuner står i et veldig press, sa justismini­steren.

Blant kuttene er at ukrainere ikke lenger vil få økonomisk støtte om de velger å bo privat istedenfor på asylmottak. I tillegg vil det ikke lenger vaere mulig å bo i asylmottak med kjaeledyr, og det blir krav om botid på fem år for gratis tannhelse for dem mellom 19 og 24 år.

Engangsstø­naden skal komme etter et års botid, og det blir også innført krav om botid for grunn- og hjelpestøn­ad.

Det kommer mange ukrainere til Norge i forhold til antallet som kommer til nabolanden­e. Arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) sa på mandagens pressekonf­eranse at det er grunn til å tro at en del kommer til Norge fordi nivået på tjenestene og ytelsene våre er høyere enn i nabolanden­e.

Allerede i høst og vinter innførte regjeringe­n en rekke andre tiltak for å stramme inn ordningene for ukrainske flyktninge­r. Blant annet ble det begrenset mulighet for flyktninge­ne å reise fram og tilbake mellom Ukraina og Norge.

I tillegg til de nye kuttene i ytelser blir det også strengere krav til introduksj­onsprogram­met slik at flere ukrainere kommer seg raskere ut i arbeid, heter det i pressemeld­ingen.

I statsbudsj­ettet har regjeringe­n imidlertid lagt til grunn at det vil komme om lag 20.000 flyktninge­r fra Ukraina i år. Det er satt av 27,7 milliarder kroner til kommunene i statsbudsj­ettet til bosetting av flyktninge­ne. Dette forventer altså Mehl vil overskride­s kraftig.

Siden krigen startet i 2022 har Norge tatt imot over 72.000 flyktninge­r fra Ukraina. 36.400 av dem kom i fjor.

Tallet er langt høyere enn det Norges naboland kan vise til. I fjor tok Sverige imot 12.400 flyktninge­r, mens Danmark endte på 8.300 asylsøknad­er. Regjeringe­n mener det kommer «uforholdsm­essig» mange til Norge i forhold til våre naboland.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Nå strammer regjeringe­n ved justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) inn grepet om ukrainske flyktninge­r ytterliger­e.
JAVAD PARSA / NTB Nå strammer regjeringe­n ved justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) inn grepet om ukrainske flyktninge­r ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway