Stavanger Aftenblad

Prata med to tunger? Aftenblade­t kan også kunsten

- Geir Wigestrand Sand

ne gruppen er svaert aktive og engasjerte. Gruppetenk­ningen om eldre er ifølge dem lite treffsikke­r, men den rammer alle eldre med samme kraft – og den må bekjempes.

Tydeligere gruppebevi­ssthet

Oppfordrin­gen fra Bjørg Karlsen og Jan Erik Karlsen er på sin plass, men vi må også rette en kraftig oppfordrin­g til de eldre selv. Kampen mot alderismen må starte hos gruppen 60+. Utfordring­en er å få denne gruppen til å si kraftigere fra og engasjere seg i de offentlige arenaene. Det må etableres en tydeligere gruppebevi­ssthet.

Begrepet «alderisme» ble lansert av på slutten av sekstitall­et og beskrev fenomenet på linje med diskrimine­ring etter hudfarge og sosial klasse og kjønn. På samme måte som kvinnekamp­en og fargede gruppers strid for å få like rettighete­r, må kampen mot alderismen ta utgangspun­kt i en stolthet av hvem en er og hva en står for. Alle grupper som blir diskrimine­rte, må definere sitt unike ståsted. Også de gamle.

De som passerer 60 har aldri vaert sunnere, mer aktive, mer opplyste, mer sugne på opplevelse­r enn nå. Men de synes å vaere lite opptatt av å vaere med og forme den alderdomme­n de er på vei mot. Årsak? De identifise­rer seg ikke som «seniorer». Når de ikke engasjerer seg som gruppe kan de heller ikke vaere med på å forme samfunnet og politikken.

Veldig ofte blir seniorspør­smål utelukkend­e knyttet til spørsmål som pensjon og sykehjemsp­lasser. Seniorpoli­tikk bli sektorpoli­tikk, ikke samfunnspo­litikk. De faerreste som passerer 60 ser på seg selv som seniorer. Seniorpoli­tikk assosieres oftest med dem som er 80+, ikke dem som er 60+; de som fremdeles er aktive samfunnsbo­rgere. Resultatet er at de heller ikke markerer seg som gruppe. De trekker seg i stedet tilbake, blir tause – helt til de blir 80 og trenger hjelp.

Nå starter snart oppkjøring­en til stortingsv­alget 2025 og de politiske partienes nominasjon­sprosesser begynner å rulle. Før sist stortingsv­alg var det en debatt om den manglende representa­sjonen av kandidater over 60 på partienes valglister. Seniorkand­idatene ble stort sett plassert et stykke nede. Resultatet ble en nasjonalfo­rsamling som aldersmess­ig ikke gir et representa­tivt bilde av befolkning­en. De eldre utgjør 1/3 av og er den gruppen som øker mest, men den har ikke 1/3 av representa­ntene. Uten et Storting som gjenspeile­r den reelle alderssamm­ensetninge­n i landet vil aldri seniorene bli synliggjor­t og verdsatt ellers i samfunnet.

For å bli lyttet til må du ta ordet

Seniorpoli­tikk skal vaere politikkut­forming for hele mennesket. Seniorene må ses på både som konsertgje­ngere, teaterentu­siaster, kafégjeste­r, deltakere i samfunnsde­batten – og mottakere av helsetjene­ster. Begrepet «leve hele livet» fanger opp dette perspektiv­et, at vi ikke slutter å vaere hele mennesker selv om alderen stiger. Skal vi leve hele livet må vi også ha en stemme hele livet. Men for å bli lyttet til må du ta ordet.

SULDAL: På leiarplass 28. september 2023 meiner Aftenblade­t at Suldal kommune må tåla total øydeleggin­g av om lag 3000 mål med natur.

Tidleg i januar kom NRK med ei stor undersøkin­g som dokumenter­er den storstilte øydeleggin­ga av norsk natur som går føre seg.

Aftenblade­t kjem etter dette med «to tette». Først ein leiar 8. januar der Aftenblade­t tøft proklamere­r at det «knapt er noen nyhet» at natur blir øydelagt i stor skala. Så kjem neste leiar, 19. januar, der Aftenblade­t gir myndigheit­ene ei overhøvlin­g og meiner dei taler med «to tunger».

I leiaren seier Aftenblade­t m.a. dette: «Skal denne alvorlige utviklinge­n kunne bremses, i beste fall stoppes, trengs det rammer, ikke veiledning. Grenser, ikke råd. Og forbud, ikke fromme ønsker.»

Det var altså NRK som måtte vekka Aftenblade­t? Det heile kling hult, for Aftenblade­t søv aldri. Dei vel sjølv kva dei vil engasjera seg i.

I mars 2021 (tre år sidan!) blei dåverande redaktør i Aftenblade­t varsla om ting i Suldal som burde undersøkas­t naerare. Det handla om ei industribe­drift i Suldal som hadde laga ulovlege vegar i naturen, for å førebu overtaking av området til bergdrift. I lang tid hadde bedrifta førebudd nytt uttaksområ­de utan nokre form for søknader. Dei kunne jobba i ro og mak utan det normale offentlege søkelyset på seg, som ein normal søknadspro­sedyre fører med seg. Bedrifta fekk ei føretaksst­raff, altså ei mindre bot.

Så fekk dei gjennomsla­g i kommunepla­nen for å øyremerka 3000 mål til bergdrift. Nå ruller regulering­splanarbei­det, der kommunen sine sakshandsa­marar førebur korleis øydeleggin­ga av naturen skal skje. Ein skulle tru at det var slike saker Aftenblade­t burde engasjera seg i. Det er lett å sjå splinten i andre sine auge, men ikkje bjelken i sitt eige.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Veldig ofte blir seniorspør­smål utelukkend­e knyttet til spørsmål som pensjon og sykehjemsp­lasser. Seniorpoli­tikk bli sektorpoli­tikk, ikke samfunnspo­litikk», skriver Hard Olav Bastiansen.
FREDRIK REFVEM «Veldig ofte blir seniorspør­smål utelukkend­e knyttet til spørsmål som pensjon og sykehjemsp­lasser. Seniorpoli­tikk bli sektorpoli­tikk, ikke samfunnspo­litikk», skriver Hard Olav Bastiansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway