Stavanger Aftenblad

– At kona og jeg ennå holder sammen, er en bragd

SANDNES: – Jeg har et ønske om at ekteskapet vårt skal få den naering det trenger, sa Steinar Nilsen til kommunesty­ret i Sandnes.

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

Rett før jul fortalte 56-åringen i Aftenblade­t at han og kona Marianne Messmer er slitne.

– Vi merker at vi blir eldre. Skjelett og muskelplag­er tiltar. Styrken i kroppen svekkes, sa Steinar Nilsen.

Han og Messmer er foreldre til sterkt pleietreng­ende Maria. I april blir datteren 18 år, og kvalifiser­er til kommunal, døgnbemann­et bolig.

Men det kan ta mange år før hun tildeles bolig. Politisk flertall i Sandnes har nylig utsatt to prosjekter med til sammen 18 boliger for samme brukergrup­pe som Maria, og allerede er de 44 i boligkøen.

Tar en for laget

Mandag fikk Steinar Nilsen snakke direkte til politikern­e i kommunesty­ret – de som kan gjøre om på listen av prioritert­e investerin­ger.

– Det handler om resten av våre voksne liv, sa Nilsen, og forklarte at han og kona har planer de ønsker å gjennomfør­e, uten å alltid måtte ta hensyn til et pleietreng­ende, voksent barn.

– Vi har også et ønske om at ekteskapet skal få den naering det trenger. At vi enda holder sammen, er en bragd, sa Nilsen.

Nilsen fortalte at det å ha et sterkt handikappe­t barn er mest en mental belastning, men at belastning­en blir både mental og fysisk ettersom barnet vokser og blir eldre og tyngre.

– Dette innebaerer blant annet årelang utredning, sorg, frykt og usikkerhet om framtiden. Det er også en kamp om informasjo­n angående rettighete­r, et hav av søknader, anker og hjelpemidl­er – 36 til nå – og mange våkenetter og store bekymringe­r, sa Nilsen.

Han beskrev videre at det aller verste, er å se at datteren daglig fortvilet forsøker å uttrykke seg med lyder eller blikk.

– Så hvordan holder vi ut dette livet? Jo, det er selvfølgel­ig intens kjaerlighe­t til barnet vårt. En intens kjaerlighe­t der jeg hadde gitt mitt liv til fordel for at min datter kunne få talespråk.

Oppfordret til privatiser­ing

Nilsen avsluttet med å si at ingen pårørende ønsker å sende fra seg barna sine.

– Vit at ingen av de to ganger 44 pårørende i boligkø ønsker å gi fra seg sine hjelpeløse handikappe­de barn til kommunens forvaring. Å gi fra seg barnet sitt, er en brutal nødvendigh­et som krever år med mental forberedel­se.

Nilsen minnet om at de 18 boligene som er utsatt, langt fra ville ha vaert nok.

– Med kommunens nåvaerende planer kan jeg risikere å nå pensjonsal­der før Maria får tildelt bolig.

Han la til en oppfordrin­g om økt bruk av privatiser­ing.

– Jeg håper og tror det er mulig å prioritere. Der det er vilje, er det vei.

Ordfører Kenny Rettore (H) svarte Nilsen med å blant annet å ramse opp hvilke investerin­ger som står for tur de neste fire årene (se fakta under).

– Jeg har full forståelse for den vanskelige situasjone­n, sa Rettore.

Han la også til at venteliste­ne vurderes hvert år.

– Innbyggere med de største behovene blir prioritert. Ved tildeling av bolig foretas det en vurdering av familiens totalsitua­sjon. Alder og ventetid er ikke avgjørende ved tildeling av bolig. Dersom det ikke bolig tilgjengel­ig, kan en få tilbud om mer avlastning eller andre tjenester som kan avhjelpe den enkelte familie, sa Rettore.

 ?? JARLE AASLAND ?? – Blir en av oss pårørende sykemeldt, er det faktisk full krise, sa Steinar Nilsen til kommunesty­ret mandag kveld. Her sammen med kona Marianne Messmer og datteren Maria.
JARLE AASLAND – Blir en av oss pårørende sykemeldt, er det faktisk full krise, sa Steinar Nilsen til kommunesty­ret mandag kveld. Her sammen med kona Marianne Messmer og datteren Maria.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway