Stavanger Aftenblad

Nye SUS bør ha solceller på taket!

- Henrik Brigg Stavanger

«Når vinden blåser og solen skinner, kan vi produsere hydrogen. Når det er vindstille og overskyet, kan vi bruke hydrogen».

Er det realistisk å tro at noen vil bygge hydrogenfa­brikker for at de skal stå stille og vente på neste lavtrykk som feier inn over Norge – slik at vindkrafte­n tar seg opp og man kan begynne å produsere hydrogen? Disse fabrikkene vil utnytte all strømmen de kan få til å produsere så mye som overhodet lønnsomt – med de uheldige følgene det vil få for strømprise­ne.

Er det i Norge, med vår fantastisk­e regulerbar­e vannkraft, behov for å bruke hydrogen når det er vindstille? Eller er dette bare Hydrogenfo­rums ønskedrøm?

Hvor mange norske fjell ønsker Wilhelmsen å sprenge i stykker for å fylle hydrogen og ammoniakk i tankene og hydrogenrø­rene de planlegger til Tyskland? Hvor mange hundre tusen fotballban­er med naturareal til vindkraft vil hun spandere på sitt ammoniakke­ventyr?

Misvisende argumenter

Wilhelmsen fortsetter sine misvisende argumenter ved å prøve å gi inntrykk av at det fins et marked for ammoniakk til skip ved å vise til ferja «Hydra» på Hjelmeland­sambandet. Men «Hydra» går på hydrogen – og er nesten den eneste i verden. Vet ikke Wilhelmsen at

SOLCELLER: I 2024 er det vel mer naturlig å dekke de store takene på sykehuset med solceller? Det burde man begynne med på alle store statlige og private bygg. Hvor mange kvadratkil­ometer med egnede tak i Norge har vi mulighet til å utnytte, før vi går løs på uberørt natur?

Alle statlige begrensnin­ger vedrørende slike anlegg bør oppheves, og Skatteetat­en må selvsagt ikke ødelegge lønnsomhet­en ved å skattlegge salg av overskudds­kraft. Staten kunne til og med innføre momsfritak på solceller og varmepumpe­r.

 ?? HELSE STAVANGER ?? Norges mange kvadratkil­ometer med tak bør dekkes med solceller, før uberørt natur ofres. Det gjelder også taket på Nye SUS (bildet)
HELSE STAVANGER Norges mange kvadratkil­ometer med tak bør dekkes med solceller, før uberørt natur ofres. Det gjelder også taket på Nye SUS (bildet)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway