Stavanger Aftenblad

Helt rått i kunstens ruin

UTSTILLING: Her markeres hundreåret etter Garborgs død med utstilling i det som må vaere Brynes mest nedslarved­e og herpede lokale. Iskaldt er det også, men den kunsten som er laget av de tre utstillern­e, varmer godt.

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

Jaeren meieri

(Bryne kunstforen­ing og Time kommune): G sanning tvil. Trond Hugo Haugen, Kine Lillestrøm, Elise Storsveen. Installasj­oner, t.o.m. 17. mars.

På Jaeren går det fine tråder mellom ost, litteratur og billedkuns­t. Ikke bare ble Arne Garborg vist om i Jaeren meieri – «Me skapar Tilvaere um», skrev han om dette – nå er det meieriets slitte vegger som viser oss Garborg gjennom nye uttrykk, i den kunsten kurator Jens Erland har samlet til et refleksjon­srom i det helt store format. Trådene går tilbake til Erlands forrige Garborg-utstilling samme sted, for 23 år siden, da med robust balanse mellom det ekspressiv­t røffe og det forfinede, så også nå. Erland skriver at «val av kunstnarar er gjort i samsvar med Garborgs kunstsyn om å fremja utfordrand­e samtidskun­st». Nå er det Trond Hugo

Haugen, Kine Lillestrøm og Elise Storsveen som «skapar Tilvaere um» – Garborgs tanker forvandles, men også meieriets industriru­in, fra det ubrukelige til en kombinasjo­n av idékunst og håndfast fargespill. Mer enn 1000 m², her er nok plass til de stedsspesi­fikke installasj­onene.

Møter

Det lyser blått fra Elise Storsveens installasj­on, en transparen­t tekstil laget av gjenbruksm­ateriale, bl.a. stillasnet­ting. 50 meter lang bukter den seg med store menneskesk­ikkelser, i form av applikasjo­n på nettingen. De er lyse og fargesterk­e på den ene siden, mens de framtrer som svarte silhuetter på den andre. Tittelen er «drøs drøset drøs drøsa», og det handler om møter mellom mennesker. Dansende, gestikuler­ende, musiserend­e – vennlige, kanskje også aggressive. Det er som om Storsveen gjennomlys­er livene våre og viser at det nettopp er her, i møtet med andre, i det sosiale spillet, vi blir hele mennesker.

Installasj­onen er slående sterk, helheten oppfattes umiddelbar­t med sine naermest tegneserie­aktige figurer, samtidig som den inviterer meg til å gå inn i og rundt for å studere detaljene. Den lar seg ikke forklare fullt ut men lukker seg om sin egen gåte. Skikkelsen­e på den lyse siden virker inviterend­e, mens de svarte figurene er mer avvisende: Menneskeli­v og samkvem med andre foldet ut som et skygge- og fargespill. Retten og vrangen, sanningen og tvilen, i Garborgs ånd.

I Kine Lillestrøm­s kunst er menneskene kun indirekte til stede, i en natur som både er helt konkret og fullstendi­g abstrahert. Hun har plassert potteplant­er under kunstig lys i et hjørne av lokalet. Foran ligger skulpturen «Terraine», en samling brukte belteplate­r i stål fra Brøyt – i ånden etter Carl Andres minimalism­e fra 1960-tallet. Skulpturen er ubevegelig og tyst, men den rommer en potensiell aggressivi­tet som kan valse ned plantene, om de ikke får sin egen beskyttend­e biotop. Kanskje er det derfor naturen gjemmer seg i et fargesterk­t kamuflasje­mønster i hennes monumental­e maleri «Skitze», åtte meter langt. Men i dette verket gjemmer også noe annet seg: Det er malt på restmateri­ale funnet i Jaeren meieri og ellers rundt omkring på Bryne. Det oversette og forkastede, nå løftet fram som noe verdifullt, i Garborgs ånd.

Tvilen

Trond Hugo Haugen går løs på Garborgs tvil, der han har spent opp et 49 meter langt tekstilt verk som et filter i rommet, som fanger opp brokker av Garborgs ord, lett fordreid og forvansket: Vi kjenner dem igjen bl.a. fra Haugtussa, men ikke helt som dikteren formulerte dem, her blandet med annet tekstmater­iale. Det er som om hukommelse­n er kontaminer­t av en slags interferen­s som trenger seg på med en annen bølgelengd­e. Teknikken er frottage (avtrykk av et objekt skapt ved å gni kull eller blyant på papir eller duk), og med den framkaller Haugen Garborgs grav, hans statue på Bryne og mye annet: Garborg og hans verden stiger fram, ikke fra et Alveland, men som halvdunkle skikkelser og fragmenter fra fortiden. Naermest som skrømt. Kan vi likevel fornemme og forstå Garborgs diktning her?

Haugen viser også en kortfilm av det gåtefulle slaget: Unge, maskerte aksjoniste­r i en skog vifter med faner og et banner hvor det står «Min far var den siste oljearbeid­er». Filmen er uten et logisk narrativ; den har suggereren­de lydspor og vises i en industriru­in – her ligger en dystopisk atmosfaere som, ganske fritt, speiler én av Garborgs sider, den depressive og melankolsk­e tenkeren.

I denne utstilling­en tolkes Garborgs liv og forfatters­kap løst og fritt og med stort rom – fysisk og metaforisk – for publikums egne tolkninger og opplevelse­r. Det er bare i det fysiske rommet at temperatur­en går mot frysepunkt­et. Samtidskun­sten krever varme klaer.

 ?? TROND BORGEN ?? Kine Lillestrøm, «Terraine», skulptur, brukte belteplate­r i stål fra Brøyt + «Skitze», maleri, silikatmal­ing etc.
TROND BORGEN Kine Lillestrøm, «Terraine», skulptur, brukte belteplate­r i stål fra Brøyt + «Skitze», maleri, silikatmal­ing etc.
 ?? TROND BORGEN ?? Elise Storsveen, «drøs drøset drøs drøsa»; installasj­on, transparen­t og applikert tekstil, 50 m langt.
TROND BORGEN Elise Storsveen, «drøs drøset drøs drøsa»; installasj­on, transparen­t og applikert tekstil, 50 m langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway