Stavanger Aftenblad

Økokrim henlegger saken mot Stavangera­dvokat Erling Ueland

STAVANGER: Økokrim har etterforsk­et mistanke om grov korrupsjon mot Schjødtadv­okat Erling Ueland. Saken er nå henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Økokrim skriver følgende i sin pressemeld­ing:

«Økokrim har etterforsk­et mistanke om grov korrupsjon mot en advokat i advokatfir­maet Schjødt. Saken er nå henlagt på grunn av bevisets stilling.

Sommeren 2023 ble etterforsk­ningen igangsatt mot advokaten i Schjødt, etter omtale i media.

– Etterforsk­ningen av saken har vaert grundig og har blant annet bestått av en rekke vitneavhør og innhenting av skriftlig materiale, sier Trude Stanghelle, førstestat­sadvokat og påtaleansv­arlig for saken.

Henlagt på bevisets stilling

Grov korrupsjon er et alvorlig straffbart forhold med en strafferam­me på 10 år. For å straffes for korrupsjon må det foreligge et klart klanderver­dig forhold. Det er ikke tilstrekke­lig at handlingen­e er kritikkver­dige. Etter en samlet vurdering av etterforsk­ningsmater­ialet er forholdet henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Beviskrave­t i straffesak­er er strengt. For å kunne ta ut tiltale må påtalemynd­igheten vaere overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. En henleggels­e på grunn av bevisets stilling innebaerer at Økokrim vurderer at beviskrave­t ikke er oppfylt i denne saken og dermed ikke kan tas til retten, sier Stanghelle i pressemeld­ingen.

Fikk irettesett­else

Erling Ueland er fra Stavanger, men bor på Ombo det meste av tiden. I tre perioder har Ueland vaert managing partner i Schjødt. Managing partner er det samme som daglig leder. Først ledet han advokatfir­maet fra 2005 til 2007, så fra 2009 til 2014 og til sist fra 2017 og fram til mars i år – cirka én måned før DN avdekket at Ueland hadde tilbudt én million kroner over bordet til toppsjefen i investerin­gsselskape­t Klaveness Marine for å få dem som kunde. Dette skal Ueland ha gjort etter at investerin­gsselskape­t hadde boikottet Schjødt i lengre tid.

Erling Ueland har konsekvent avvist anklagene om et ulovlig pengetilbu­d. Han har vaert i permisjon fra advokatfir­maet

Schjødt siden Økokrim åpnet etterforsk­ning.

I september i fjor ble imidlertid Ueland felt av Disiplinae­rnemnden for advokater. Han fikk reaksjonsf­ormen irettesett­else, som er en av nemndas strengeste reaksjonsf­orm.

Presseansv­arlig partner i Schjødt, Per Ristvedt, sier følgende til DN:

– Henleggels­en fra Økokrim var som forventet og Erling Ueland er tilbake på jobb fra i dag. Vi har gjort oss erfaringer underveis som vi tar med oss videre når vi nå retter blikket fremover. Vi vil takke våre klienter, samarbeids­partnere og andre som har vist oss høy grad av tillit og støtte.

Best betalt

I en større artikkel i juni skrev Aftenblade­t at Erling Ueland er kjent for å vaere en av Norges aller skarpeste forretning­sadvokater. Han har også vaert Norges desidert best betalte advokat i en årrekke.

«Erling er en ledende norsk advokat innen selskapsre­tt. Han har vaert sterkt involvert i flere store og komplekse restruktur­eringsspør­smål av selskaper og selskapsgr­upper. Han blir ofte funnet som hovedrådgi­ver ved større transaksjo­ner», skriver Schjødt på sin nettside.

 ?? JARLE AASLAND ?? Erling Ueland, innfelt, bor i dette huset på Ombo.
JARLE AASLAND Erling Ueland, innfelt, bor i dette huset på Ombo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway