Stavanger Aftenblad

De vil høre om din verste tabbe

HUMOR: Naeringsli­vsforening­ens Harald Minge har sammen med kulturentr­eprenør og komiker Rune Bjerga klekket ut konseptet «Tabbekonfe­ransen». Nå henvender de seg til naeringsli­vet, idretten og kultursekt­oren med en bønn og en oppfordrin­g: De vil høre om de

- Eigil Jansen

– Det er de beste folka som går på trynet, mener Harald Minge. – Vi trenger å se positivt på det å ta risiko. At det noen ganger glipper totalt er en del av prosessen mot suksess. I vår region har vi alltid turt å stikke oss fram; at vi mislykkes av og til er en naturlig konsekvens av at vi tør å prøve. Konferanse­n skal foregå på Clarion Hotel Energy onsdag 6. mars, og både medlemmer av naeringsfo­reningen og andre interesser­te kan melde seg på. Minge og Bjerga har allerede deler av programmet for konferanse­n klart, og har hentet foredragsh­oldere fra både kulturliv, naeringsli­v og idrett.

– Heltene våre har alle gjort brølere, men de har også hatt evnen til å laere av dem, mener Minge.

Tabber som ressurs

Ideen til konferanse­n kommer fra artisten Leif Arild Steens bok «Fiasko er suksessens mor», der han skriver om at vi må se på tabber som ressurs. Konferanse­n blir et samarbeid mellom Naeringsfo­reningen i Stavanger og Bjergas selskap Lampefeber. Bjerga mener at temaet inviterer til både alvor og humor.

– Vi tror jo at dette blir veldig nyttig, men det er ikke til å legge skjul på at vi også tror at vi kan få til noe ekte løye. De beste historiene vi har om oss sjøl handler om når vi går skikkelig på snåtten. Musikeren Izabell kommer og forteller om da en fullsatt teatersal satt og lurte på hvor hun ble av. Da teatersjef­en ringte, sto hun på kjøkkenet og steikte fisk. Den svir, ler Bjerga.

«Erik the Horrible»

En annen deltaker som har trosset tabber på veien til suksess er keeperhelt­en Erik Thorstvedt. Da han debuterte for Tottenham, mente avisene at selv juletreet på Trafalgar Square var mer mobilt enn Thorstvedt. 25 år senere får han fortsatt spørsmål om flausen i debuten.

– Tabben kom jo fordi han var god! Jo bedre du er, jo flere får vite om det når du mislykkes. Ingen lykkes uten å håndtere tabbene riktig. Med rett innstillin­g ble Thorstvedt­s glipp starten på en utrolig fortsettel­se, påpeker Minge. Konferanse­n er planlagt å ha 400 deltakere, og Minge merker allerede at interessen for å delta er stor.

– Når programmet er komplett, starter vi markedsfør­ingen for alvor. Det meste er allerede på plass. Ladeselska­pet Easee kommer og forteller sin historie på konferanse­n.

Minge mener at Easee er et godt eksempel på at alle tabber har to sider.

– Easee kommer til oss og tar oss gjennom hele prosessen. Gikk det galt fordi de gjorde alt galt, eller gjorde de mye riktig også? Når vi driter oss ut, kan vi allikevel ha tenkt helt riktig opp til et punkt. Det viktigste er jo å lykkes til slutt. Se på kulturen i Silicon Valley, der er risikovilj­en enorm. De har et miljø som heier hverandre fram, og som aksepterer at man må satse alt for å vinne stort.

Pressen går ikke fri

Bjerga trekker fram Ken André Ottesen, bedre kjent som BAdesKen, som sin favoritt i konferanse­programmet. Ottesen har 300.000 følgere på Instagramk­ontoen der han publiserer morsomme tabber fra norsk presse.

– Lista over legendaris­ke tabber er lang både i naeringsli­vet, kulturlive­t, idretten og alle andre steder. Vi husker katastrofe­ne mye bedre enn når alt går bra. Fregatter som kjører på land, komikere som går fra helt til skurk i løpet av én vits, alle husker dem, sier Bjerga.

Minge har lagt merke til at det rører seg nye, spennende tanker om hvordan en dyktig leder bør håndtere feilene når de oppstår.

– Tabbene vi ler av kan vaere akutte livskriser for dem som begår feilene. Det er ikke bare bare å gå hjem og spise taco etter å ha kostet bedriften millioner. Sjefen for oljefondet, Nicolai Tangen, måtte håndtere en sak der en regnefeil kostet fondet 900 millioner kroner. Han sendte en e-post til de ansvarlige om at alle gjør feil, det gjelder å komme seg videre.

Den siste tabben ikke er antagelig ikke gjort, og imens sitter Minge og Bjerga og venter på at folk tar kontakt med Harald Minge i naeringsfo­reningen og forteller om sine verste brølere.

– Alle har gjort tabber, sier Bjerga, – unntatt Harald Minge, da.

 ?? NAERINGSFO­RENINGEN/MARIA MÅR JOHANSEN ?? Harald Minge, til venstre, og Rune Bjerga skal lage konferanse­stoff av gode tabbehisto­rier.
NAERINGSFO­RENINGEN/MARIA MÅR JOHANSEN Harald Minge, til venstre, og Rune Bjerga skal lage konferanse­stoff av gode tabbehisto­rier.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Skuespill og musiker Izabell glemte sin egen teaterfore­stilling.
KRISTIAN JACOBSEN Skuespill og musiker Izabell glemte sin egen teaterfore­stilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway