Stavanger Aftenblad

Kapital i skyggene

LEDER: EU-landet Kypros har blitt både en frihavn for russere og et sentrum for omgåelse av økonomiske sanksjoner mot Russland. Paradoksen­e står i kø.

-

Gunnar Nordslette­n (45) er sønn av Norges tidligere ambassadør til Russland og har vaert bosatt i Russland i rundt 20 år. Han har brukt selskaper, mellommenn og juridiske konstruksj­oner på Kypros, i London og i De britiske Jomfruøyer i forbindels­e med eierskapet sitt i skip som tar oppdrag for russiske olje- og gasselskap­er. I en lengre artikkel fredag har Aftenblade­t påvist dette.

gikk til fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 har både EU og USA, og flere andre land, innført økonomiske sanksjoner mot Russland. Målet er å svekke president Putins inntekter og gjøre det vanskelig for Russland å kjøpe varer og teknologi som landet har bruk for.

Det er derfor av offentlig interesse at en norsk statsborge­r er involvert i transaksjo­ner og operasjone­r som dem Aftenblade­t har skrevet om. Men saken illustrere­r også noe som er et stort problem:

Nemlig at global kapital leter etter muligheter til å unngå offentligh­et, dersom dette gir fordeler. Skattepara­diser er ikke bare attraktive fordi man kan spare penger ved å unngå å betale skatt. De er også attraktive fordi de tilbyr muligheten til å vaere anonym.

Skattepara­diser er ikke bare attraktive fordi man kan spare penger ved å unngå å betale skatt. De er også attraktive fordi de tilbyr muligheten til å vaere anonym.

kalt «Cyprus Confidenti­al», illustrere­r dette. Over tre millioner dokumenter fra seks selskaper ble lekket. Disse dokumenten­e viser blant mye annet hvordan EU-landet Kypros har vaert en slags sentral for virksomhet som dreier seg om å omgå sanksjonen­e og om å skjule og hvitvaske milliarder av kroner på vegne av velstående russere. Noen av dem med tette bånd til landets enehersker Putin.

Lekkasjene fra Kypros føyer seg inn i rekken av tilsvarend­e lekkasjer, blant annet fra Panama, som dokumenter­er det samme. Internasjo­nalt kjente finanshus samarbeide­r med selskaper som spesialise­rer seg på å skjule, hvitvaske og flytte enorme formuer, på vegne av klienter som i noen tilfeller har tjent pengene sine på kriminalit­et. Eller i strid med sanksjonsr­egler. Og som derfor foretrekke­r at ingen vet.

av de velstående russerne som bosatte seg på Kypros begynt å se seg om etter andre steder å oppholde seg. Dubai, for eksempel. Det er et stort marked for destinasjo­ner som lar kapital skjule seg.

Og selvsagt er det mye dobbeltmor­al også. Det er paradoksal­t at handelen med uran fra Russland ikke er omfattet av sanksjonen­e. Men forklaring­en er jo enkel: Vestlige atomkraftv­erk er avhengige av russisk brennstoff.

Og den russiske oljen og gassen som Vesten nå sier nei til, finner i stedet sine kjøpere i Kina og India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway