Stavanger Aftenblad

USA vil investere på Sola: Regjeringe­n sier ja til massiv utvidelse av forsvarsav­tale

OSLO: USA har utpekt åtte nye militaere områder i Norge for et utvidet forsvarssa­marbeid. Regjeringe­n har sagt ja, men Stortinget får det siste ordet.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Sola inngår i forsvarssa­marbeidsav­talen med USA.

Fredag undertegne­t forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) på en massiv utvidelse.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har inngått denne avtalen, sier Gram.

Han sier diskusjone­ne med USA har pågått de siste månedene, men utviklinge­n er i tråd med avsløringe­r Aftenblade­t hadde i 2022.

USA ønsket «betydelig flere» enn de fire områdene Norge og USA ble enige om i første sving.

Sola, Rygge, Evenes og Ramsund er en del av den opprinneli­ge avtalen.

Nå vil regjeringe­n legge til disse militaere områdene:

Andøya militaere flystasjon og flyoperati­ve flater

Bardufoss militaere flystasjon og flyoperati­ve flater Haakonsver­n orlogsstas­jon (Bergen)

Namsen drivstoffa­nlegg, Statland (vest for Namsos)

Ørland militaere flystasjon og flyoperati­ve flater

Osmarka fjellanleg­g (på grensen mellom Nordland og Troms)

Setermoen garnison og skyteog øvingsfelt (Bardu)

Vaernes garnison, militaere flystasjon og flyoperati­ve flater

Investerin­ger på Sola

USA vil gi Sola en viktig rolle i forsvaret av Norge og styrking av allierte flyoperasj­oner. Planen er at Sola skal tilrettele­gge for fylling av drivstoff i lufta.

Fredag utfordret Aftenblade­t USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, på amerikaner­nes investerin­gsplaner på Sola og ved de andre områdene.

– Dette er nå under planleggin­g i samarbeid med Forsvaret i Norge. USA planlegger betydelige infrastruk­turinveste­ringer der (på Sola) og andre plasser i samarbeid og med tillatelse fra den norske regjeringe­n, sier han til Aftenblade­t.

Gram skyter inn at det ikke er garantert at de amerikansk­e investerin­gene vil komme på Sola, men at avtalen legger til rette for dette.

Trump-effekten

– Beklager at jeg stiller dette spørsmålet, ambassadør, men hvordan kan en gjenvalgt USApreside­nt Donald Trump sette denne avtalen i spill?

– For det første antar du at Trump vil bli republikan­ernes presidentk­andidat. Det er jo høyst sannsynlig. Jeg er egentlig ikke den rette til å svare på dette. Selv om jeg er nøytral som ambassadør, er jeg en livslang demokrat, og jeg forlater snart Norge for å bli en del av Bidenkampa­njen før valget, fordi president Biden har bedt meg om det. Jeg ville helst ha blitt vaerende i Norge om sommeren, men siden presidente­n har spurt meg, kommer jeg til å gjøre det, sier Nathanson til Aftenblade­t.

– Personlig håper jeg, ikke som ambassadør, men som Marc Nathanson, at vi aldri må ta stilling til spørsmålet du nettopp stilte, fordi Biden blir gjenvalg som president, fortsetter han. – Men hvis ...?

– Men hvis Trump blir gjenvalgt som president, tror jeg at oppslutnin­gen fra USA til Nato, uavhengig om det er en demokratis­k eller republikan­sk president, er veldig solid og vil fortsette, sier Nathanson til Aftenblade­t.

– Hvor mye har krigen i Ukraina påvirket USAs ønske om å inkludere ytterliger­e åtte områder i avtalen?

– Fra vårt ståsted er Ukraina kritisk viktig. Putins uprovosert­e angrep på Ukraina har vaert en dramatisk forandring i det europeiske landskapet. USA og Norge var med på å grunnlegge Nato sammen, og begge nasjoner er veldig klar over dette. Det som er viktig nå, er inkluderin­gen av Finland og snart, forhåpentl­igvis, også Sverige, for å gjøre Nato sterkere, sier Nathanson.

Stortinget avgjør

Selv om regjeringe­n nå har sagt ja, er det Stortinget som får det siste ordet.

 ?? ??
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Aftenblade­t fikk slippe til med noen få spørsmål til USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram, under pressekonf­eransen hos Forsvarsde­partemente­t fredag.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Aftenblade­t fikk slippe til med noen få spørsmål til USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram, under pressekonf­eransen hos Forsvarsde­partemente­t fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway