Stavanger Aftenblad

– Alvorlig og svaert skremmende

FORBUD: Et alvorlig problem for rettssikke­rheten, sier klimaorgan­isasjoner om energimini­ster Terje Aaslands (Ap) fremferd. Staten forholder seg selvsagt til loven, kontrer Aasland.

- Jarl Henning Nilsen jarl.henning.nilsen@aftenblade­t.no

– Jeg håper at Aasland føler seg misforståt­t og at han mente å si noe annet, for jeg fikk helt hakeslipp av de uttalelsen­e. Om han faktisk mener det han sier, så er det både alvorlig og svaert skremmende.

Leder i Greenpeace, Frode Pleym, reagerer sterkt på Aftenblade­ts korte intervju med Terje Aasland under gårsdagens energikonf­eranse i Stavanger i regi av LO.

Her antydet energimini­ster Terje Aasland (Ap) at han ikke forholder seg til at Oslo tingrett har lagt ned forbud mot å fatte nye vedtak som krever en gyldig tillatelse til utbygging og produksjon, i en såkalt midlertidi­g forføyning.

– Det som Aasland enten ikke har skjønt eller med viten og vilje driter i, er at det er straffbart å fatte et vedtak som er i strid med et forbud satt av en norsk domstol. Denne kjennelsen er nettopp et slikt forbud, sier Pleym til Aftenblade­t.

– Et alvorlig demokratis­k problem

Onsdag varslet Energidepa­rtementet at de vil anke Oslo tingrett sin dom som erklaerte tre feltene Breidablik­k, Yggdrasil og Tyrving sine PUD-tillatelse­r som ugyldige.

Derfor går det nå mot en ny rettsrunde mellom Natur og Ungdom og Greenpeace og Energidepa­rtementet i lagmannsre­tten.

Samtidig strides partene om hva som er lovlig i mellomtide­n. Kan staten Norge dure på som før ved de tre oljefelten­e? Eller må de ta en fot i bakken i påvente av en ny rettsavgjø­relse.

Åpenbart sistnevnte, mener Pleym.

– Det er et alvorlig demokratis­k problem og et problem for rettssikke­rheten i Norge dersom en av regjeringe­ns mest sentrale statsråder sier at loven ikke gjelder for alle.

Vil avvente nye vedtak

Aasland har blitt forelagt kritikken mot ham og departemen­tet. Han avviser at forbudet fra Oslo tingrett har tilbakevir­kende kraft, og mener det kun gjelder for nye vedtak.

– Det forholder selvfølgel­ig staten seg til, sier han til Aftenblade­t torsdag.

Den pågående aktivitete­n på Breidablik­k, Yggdrasil og Tyrving fortsetter likevel som før.

– Det følger altså ikke av kjennelsen at pågående aktivitet må stanses, det sier også Oslo tingrett klart og tydelig. Det er derfor ikke på noen måte riktig at staten ikke forholder seg til eller setter seg over kjennelsen, fortsetter han.

Han minner om at staten vil anke saken og at dommen handler om saksbehand­ling – ikke hvorvidt vi skal ha olje- og gassproduk­sjon på norsk sokkel eller ikke.

– Udemokrati­sk og straffbart

– Aasland og departemen­tet kan åpenbart ikke forskjell på en dom og en kjennelse. Forføyning er tvangskraf­tig, selv om dommen ikke er rettskraft­ig, sier Gytis Blaževičiu­s, leder for Natur og Ungdom til Aftenblade­t.

Han mener at Aasland nå bryter loven.

– Det Aasland tar til orde for nå er altså både udemokrati­sk og straffbart. Vi kan ikke ha en statsråd som tror han kan heve seg over loven, fortsetter han.

Jusprofess­or og ekspert på internasjo­nal miljørett ved Universite­tet i Oslo, Christina Voigt, har tidligere uttalt til E24 at dommen endrer forutsetni­ngen for videre aktivitet ved de tre aktuelle oljefelten­e.

– Dommen er klar på at noe må skje dersom staten ønsker å ta de to andre feltene i bruk eller fortsette drift av Breidablik­k etter 2024. Det er ugyldige tillatelse­r som har blitt gitt, sa hun til avisa.

Også leder i MDG, Arild Hermstad, var i harnisk etter Energidepa­rtementets anke.

– Det ville vaert rimelig å forvente at når tillatelse­r til oljeproduk­sjon er gitt ulovlig av regjeringe­n, så stanses produksjon­en. Regjeringe­n virker i denne saken å vaere helt desperat på å utfordre rettssyste­met så langt de kan for å kunne fortsette med en oljeproduk­sjon som skader klimaet samtidig som det bryter loven, sier han.

 ?? EMILIE HOLTET / NTB ?? Det er ikke valgfritt om Aasland og staten vil forholde seg til Oslo tingrett sitt forbud, mener leder i Greenpeace, Frode Pleym.
EMILIE HOLTET / NTB Det er ikke valgfritt om Aasland og staten vil forholde seg til Oslo tingrett sitt forbud, mener leder i Greenpeace, Frode Pleym.
 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? Energimini­ster Terje Aasland (Ap), her under Sandefjord­konferanse­n tidligere i år, hvor staten delte ut 62 nye oljelisens­er. Den største utdelingen på fire år.
HEIKO JUNGE / NTB Energimini­ster Terje Aasland (Ap), her under Sandefjord­konferanse­n tidligere i år, hvor staten delte ut 62 nye oljelisens­er. Den største utdelingen på fire år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway