Stavanger Aftenblad

I fjor forsinket 796 signalfeil Jaerbanen. Men hva er egentlig signalfeil?

TOG: Mus som gnager på kabler. Saltholdig vind fra vest. Bremsespon som legger seg i en skinneskjø­t. Et piggsvin som stanser en sporveksli­ng. Alt kan gi signalfeil. – Jeg sover om natta, men dette plager meg, sier Erik Magnus Einarsen.

- Tommas Torgersen Skretting Journalist tommas.t.skretting@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

796 ganger i fjor ble et tog på Jaerbanen forsinket minst én gang i løpet av turen sin grunnet signalfeil. 6024 fikk forsinkels­er som følge av andre togs forsinkels­e.

– På nittitalle­t fikk vi høre at det kom nytt digitalt signalanle­gg. Endelig, tenkte jeg. Det kom to nye i hele Norge. Et på Bryne og et på Vestfoldba­nen.

Det er Erik Magnus Einarsen som snakker. De to fremste ekspertene på signalanle­gg på vår del av jernbanen har tatt imot Aftenblade­t i Bane Nors kontor på Jernbanelo­kket. Einarsen er fagansvarl­ig for signalfeil på Sørlandsba­nen, mens Lennart Bentsen, som har kommet med toget fra Kristiansa­nd, er driftslede­r.

Utgangspun­ktet er enkelt. Hvorfor var det nesten 800 signalfeil på Jaerbanen som skapte forsinkels­er? Svaret er derimot, hva skal man si, mer sammensatt.

Saerlig på Hellvik, Ogna, Brusand og Varhaug ligger skinnegang­en naer havet. Når vinden står på fra vest og ikke inneholder regn, vil det legge seg et saltbelegg på skinnene som leder strøm. Dette vil kortslutte signalanle­ggets sporfelt og gi signalfeil.

Da får signalvakt­en som er bemannet 24/7 telefon fra togledelse­n og rykker som regel ut med bil til den aktuelle delen av strekninge­n. Dersom det viser seg å vaere saltbelegg, tilkaller vakten en spylevogn som er stasjonert i Egersund. Det er også en slik spylevogn i Kristiansa­nd. En kraftig regnbyge kan også løse problemet.

– Dette skjer heldigvis ikke så ofte, sier Einarsen.

Pinnsvin i sporveksle­ren

Langt vanligere er feil med sporveksle­re, som også gir signalfeil. Ved hver av de 19 stasjonene langs Jaerbanen er det slike sporveksle­re. Når de går fram og tilbake må det ikke vaere mer enn tre millimeter­s klaring til sporet. Hvis det er det, er det ikke «sporveksel i kontroll», som betyr rødt lys fordi signalanle­gget oppfatter at det ikke er kontroll på denne pensen. Det kan vaere at det har lagt seg en stein i vekselen, Einarsen har en gang vaert ute og plukket ut et pinnsvin derfra.

– Dessuten skaper mye snø, gjerne kombinert med vind, problemer, sier Bentsen.

– Det er varmeeleme­nter i sporveksle­rne, men disse klarer ikke å ta unna store mengder snø og is. Da pakker snøen seg mellom og sporveksel­en kommer ikke helt over, forklarer han.

Einarsen og Bentsen medgir at Jaerbanen har slitt med denne generasjon­en drivmaskin­er som kom i 2009, det vil si motorene trekker disse sporveksle­ne fram og tilbake. Det har vaert på deler og uklart vedlikehol­dsprogram. Det er 181 sporveksle­r på Jaerbanen.

Mus i kablene

Bane Nor sliter også med det Bentsen kaller gnagerprob­lematikk. Det er kabler langs alle skinnene og mange som går inn i signalanle­gget, de fleste er 1960-tallet. Når vinteren kommer gjør mus alt de kan for å finne seg et varmt sted å vaere. Da prøver de å krype inn hos oss, sier Einarsen. De trenger noe å spise og prøver det naermeste som er tilgjengel­ig: Kabler.

Bane Nor har også kilometerv­is med kabler nedgravd i pukken langs jernbanesp­oret. Arbeid i skinnegang­en skaper noen ganger åpninger og hulrom rundt kablene, noe som letter tilgangen for gnagere, men også for vanninntre­nging i kabelskjøt­er som er laget gjennom årtiene som er gått. Kablene er ikke armert og derfor dårlig beskyttet. Anlegget har jordfeilov­ervåking, som vil slå ut i slike situasjone­r – og dermed gi rødt lys.

Tordenvaer kan også føre til signalfeil. Bane Nor klarer ikke å beskytte seg mot lyn som slår ned i naerheten av jernbanen. Disse kreftene er så utilregnel­ige at selv ikke jordingsan­legg og overspenni­ngsvern på utsatte steder, men tordenvaer har likevel en tendens til å slå ut strømforsy­ningen. Koblingssk­ap har sett ut som koks inni, beskriver Einarsen, og som elektriker har han ikke visst hvor han skal begynne. – Når de meldte tordenvaer og jeg hadde vakt, kunne jeg bare begynne å tenke på hvor jeg hadde arbeidskla­erne, sier han. Når strømmen går i signalanle­gget mister vi kontakten mellom sikringsan­legg og fjernstyri­ng, alle signaler blir mørke og alle tog får stopp. Togleder får det vi kaller hvite stasjoner, sier Bentsen. Togene må framføres med 40 kilometer i timen med muntlige kjøreordre­r.

Metallspon fra bremsing

Jaerbanen er i stor utstreknin­g inndelt i såkalte sporfelt. Dette

er strekninge­r på halvannen kilometer. Dette er elektriske kretser med relé i hver ende, mellom disse går det ledninger. I hver ende er det også en skinneskjø­t, hvor de ulike feltene isoleres fra hverandre. Men det skal ikke mer til at det ligger en bit med metallspon fra en oppbremsin­g i skjøten – det blir kontakt mellom feltene og feil i signalanle­gget. For togledelse­n oppfattes det som om det er tog på strekninge­n.

Under skinnene ligger det gummiplate­r og det er plast mot svillene. Men disse gummiplate­ne blir tynnere og tynnere etter hvert som man kjører over dem. Til slutt vil denne slitasjen gi kortslutni­ng i sporfelt og gi signalfeil. Saerlig i stavangerg­ryta har vi har hatt utfordring­er med strømforsy­ning. Vi har noen anlegg som er koblet rett på vanlig strømforsy­ning. Hvis den faller ut, har vi en batteriløs­ning som holder det oppe noen timer, men det er begrenset. Men vi bruker tid og ressurser etter slike strømutfal­l.

Hvis en paere ryker i selve signalanle­gget, er det og stopp.

– I nyere tid har vi fått smart vedlikehol­d, et program som gjør det mulig å overvåke sporfelten­e. Kanskje vi nå klarer å vaere tidligere ute og utbedre sporene før vi får feil, sier Lennart Bentsen. – Vi bytter nå også hyppigere komponente­r i sporveksel-drivmaskin­ene som føre var.

– Vi ser nå på om vi kan bygge om sporfelten­e på Jaerbanen og gjøre dem mer robuste, slik at de blant annet tåler saltet bedre, sier Erik Magnus Einarsen. – Vi jobber også med en løsning som gjør oss i stand til å overvåke kabler bedre, slik at vi får beskjed om en kabel som begynner å bli litt sur som vi sier, og kan bytte denne eller utbedre denne før vi kommer dit at anlegget slutter å virke. Vi tenker også korte inn sporfelten­e langs havet slik at de tåler litt mer vaer.

Digitalt signalanle­gg kommer – i 2030

Et varslet eureka for jernbanen er det nye digitale signalsyst­emet ERTMS som skal innføres i hele Norge. Strekninge­r på Østlandet har tatt eller er i ferd med å ta dette i bruk. Men for Einarsen og Bentsen, som har ansvaret for Sørlandsba­nen og Jaerbanen, ligger det også et ikke ubetydelig dilemma her. De kan gjøre midlertidi­ge forbedring­er av dagens signalanle­gg, men dette vil vaere dyrt og må uansett bort når det nye systemet kommer.

Også sporveksle­ne og drivmaskin­ene som driver dem blir byttet ut da.

Her er systemet nå estimert til 2030, etter flere forsinkels­er. Det skal rulles ut fra Oslo til Stavanger, ikke fra Stavanger til Oslo, som Einarsen kunne ønske seg.

– 796 er altfor mange signalfeil. Jeg sover om nettene, sier Erik Magnus Einarsen – men det plager meg.

– Det er en balanse, mellom venting på det nye anlegget og investerin­g i det gamle. Banen må vaere åpen og tilgjengel­ig for at kundene skal gidde å ta toget, sier Bentsen.

Norge kniver med Irland om å vaere Europas sikreste jernbane. Hos oss går anleggene i «failsafe» modus for å unngå ulykker, og sikkerhete­n til de reisende prioritere­s, poengterer han.

– De siste to-tre årene har det skjedde noe. Før det lå vi på 90tallet i prosent på punktlighe­t. Noe skyldes at anlegget vårt nå er gammelt. Men det går også tettere med tog. Denne kombinasjo­nen gjør jernbanen sårbar.

Det er begrenset hvor lenge man kan kjøre med over 700 feil i året før folk blir lei og finner et annet alternativ, sier Lennart Bentsen.

– De tiltakene vi gjør nå har vi ikke bruk for når ERTMS kommer, men vi må likevel foreta oss noe, erkjenner Erik Magnus Einarsen.

 ?? ?? Reléanlegg­et fra 1960-tallet på Klepp. Dette er hjernen signalanle­gget.
Reléanlegg­et fra 1960-tallet på Klepp. Dette er hjernen signalanle­gget.
 ?? ?? Slik ser sikringene ut på Klepp stasjon.
Slik ser sikringene ut på Klepp stasjon.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway