Stavanger Aftenblad

Seks av dem etterforsk­es nå av politiet

SAUEHOLD: – Det som kommer fram er ikke akseptabel­t, sier lederen for Rogaland sau og geit.

- Marius Wiig Holmen Journalist marius.wiig.holmen@ aftenblade­t.no Øyvind Ulland Sandsmark Journalist oyvind.ulland.sandsmark@ aftenblade­t.no

I 2023 oppdaget Mattilsyne­t i Sør-Rogaland kritikkver­dige forhold hos unormalt mange sauebønder, viser en opptelling fra midten av desember.

Av 74 sauehold ble 15 av dem avviklet. Seks ble anmeldt.

– Vi synes det er mye. Det er mer enn vi har sett tidligere, sier Guro Myhrene, fungerende avdelingss­jef i Mattilsyne­t Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjor­d.

Lovbrudd hos tre av fire

På kun 16 av besøkene, som var jevnt spredt mellom kommunene, fant de ingen lovbrudd.

– Men det er stor forskjell i hvor alvorlige lovbrudden­e er, forklarer Myhrene.

Mattilsyne­t har hatt grundigere gjennomgan­ger før det valgte ut hvilke sauehold som skulle inspiseres.

For eksempel har de oppsøkt bønder som har levert unormalt få lam til slakt. De tror at denne risikobase­rte utvelginge­n har påvirket tallene.

– Vi vet at den største andelen av sauebønder driver skikkelig bra. Men det er noe strekk i laget, sier Myhrene.

Avdelingss­jefen mener sauenaerin­ga har tatt inn over seg at dyrevelfer­d er viktig.

– Dere fant lovbrudd i 58 av 74 tilsyn. Hvordan står det i stil med at dere sier at den største andelen sauebønder driver bra?

– Det er fordi vi har drevet risikobase­rt, og har truffet på det. Det er jeg veldig fornøyd med, for da har vi lyktes i risikovurd­eringene. I tillegg handler det om at vi bruker våre ressurser best mulig, svarer hun.

For at Mattilsyne­t skal anmelde noen, må det vaere grove brudd på regelverke­t, ifølge Myhrene. For eksempel dyr som er svaert syke.

Politiadvo­kat Tove Marie Haver i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter overfor Aftenblade­t at de har startet etterforsk­ning i sakene.

– Jeg kan av hensyn til etterforsk­ningen ikke si noe mer om status på sakene, sier Haver.

– Hvordan ser politiet på disse sakene?

– Vi har vurdert at det er grunnlag for å iverksette etterforsk­ning. Alvorlighe­ten i sakene vil bli avdekket gjennom det videre arbeidet, svarer politiadvo­katen.

– Ingen menneskere­tt å drive med sau

Brudd på dyrevelfer­dslovene har

en strafferam­me på fengsel i inntil ett år, og inntil tre år dersom lovbruddet er grovt.

– Jeg er skuffet og lei meg på vegne av dyra. Det som kommer fram er ikke akseptabel­t, og ikke noe som naeringen kan vaere bekjent av. Slike saker gjør inntrykk, sier Anders Schanche Rettedal.

Han er leder i Rogaland sau og geit, og driver selv med sauehold på Klostergar­den på Mosterøy.

– Samtidig er det rundt 2400 andre sauehold i Rogaland som er flinke og driver godt. Det er et mindretall av produsente­ne dette gjelder, legger han til.

Fylkeslede­ren påpeker at Rogaland har noen av de flinkeste sauebønden­e i landet.

– De produserer godt, og skal du gjøre det må du ha friske og fine dyr.

Schanche Rettedal understrek­er at det er krevende å drive med sauehold, og at bøndene skal vite hva de holder på med.

– Det krever både kunnskap og innsats. For at dyra skal ha det bra, er det mye som må vaere på plass. Dessverre er det noen produsente­r som ikke får til dette. Vi som naering er tydelige på at det ikke er noen menneskere­tt å drive med sau. Får du det ikke til, skal du heller ikke holde på, slår lederen i Rogaland sau og geit fast.

– Hva gjør naeringen for å unngå slike tilfeller som dette?

– Vi jobber langs flere akser. Blant annet har vi årlige dialogmøte­r med Mattilsyne­t om status i naeringen, og hva vi kan gjøre bedre. Lokallagen­e har flere møter i året hvor medlemmene får oppdatert seg, svarer Schanche Rettedal og fortsetter:

– For enkelt å starte opp

– Men på disse møtene er det gjerne bare de flinke som kommer, mens vi sliter med å få med oss de som ikke er så flinke.

Fylkeslede­ren mener at alle må våge å snakke med bønder som ikke driver på en god måte.

– Vi må hjelpe dem eller gi beskjed om at det ikke er godt nok. Det handler om bevisstgjø­ring.

Anders Schanche Rettedal mener at det kan vaere for enkelt å begynne med sauehold.

– Skal du drive med svin, må du ha konsesjon. Og skal du drive med kyr må du ha godkjent melkekvote. Sau er det eneste dyreholdet hvor du kan starte i en garasje med en bøtte vann og litt halm. Noen har kanskje ikke tenkt gjennom hva som egentlig kreves, påpeker han.

Mattilsyne­t fokuserte ekstra mye på sau i 2023. Noe av årsaken er det nye dyrevelfer­dsprogramm­et for sau, som nylig ble lansert. Schanche Rettedal hilser dette velkommen:

– Vi i naeringen tror dette vil fange opp de som ikke har nok kompetanse i dag, og pushe dem i riktig retning. Vi har også sagt at programmet må gjelde alle som driver med sau.

 ?? MATTILSYNE­T ?? Lammene til venstre skal ha blitt
født i søle, mens vaerlammet til høyre skal ha vaert sykt og puslete,
og ble hasteavliv­et, skriver Mattilsyne­t. Bildene ble tatt under
tilsynene.
MATTILSYNE­T Lammene til venstre skal ha blitt født i søle, mens vaerlammet til høyre skal ha vaert sykt og puslete, og ble hasteavliv­et, skriver Mattilsyne­t. Bildene ble tatt under tilsynene.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway