Stavanger Aftenblad

Det står liv på spill

LEDER: Ordføreren i Suldal har helt rett. Mangelen på vedlikehol­d og oppgraderi­ng av veinettet i Ryfylke er å gamble med liv. Helgen vi har bak oss ble en påminnelse om dette.

-

Mads Drange (Ap) ble ordfører i Suldal kommune etter valget i fjor høst. Med bakgrunn både som brannmann og som forfatter er han med andre ord godt rustet til å uttale seg om samfunnssi­kkerhet og beredskap – og han kan formulere seg på en måte som blir lagt merke til.

Dranges kronikk «Helg i Suldal» er mer enn et hjertesukk. Det er en høyst betimelig påminnelse om hva folk i denne kommunen, og i mange andre distriktsk­ommuner, blir bedt om å finne seg i.

er blant de mest rasutsatte veistrekni­ngene i Norge. I helgen ramlet nok en stein på størrelse med en liten personbil ned, midt i veibanen. Hver gang det regner kraftig, og saerlig i vinterhalv­året, går det større og mindre ras her. I perioder er det daglig. Dette er skoleveien til alle ungdomssko­leelevene i Erfjord og Jelsa. Ungdomssko­len ligger på Sand.

I november 2022 ble skolebusse­n truffet av steinras på Lovraeid, nederst i Rødsliane. Heldigvis ble ingen skadet.

I tillegg kommer den svaert rasutsatte strekninge­n langs Suldalsvat­net og videre opp i Brattlands­dalen. Skulle veiene vaert stengt hver dag det er rasfare, ville de egentlig bare kunne vaere åpne noen uker i året, i godvaer om sommeren.

I november 2022 ble skolebusse­n truffet av steinras på Lovraeid, nederst i Rødsliane. Heldigvis ble ingen skadet.

Faktisk har store deler av veien mellom Sandnes og Røldal nøyaktig samme standard, inkludert den smale veibredden og mangelen på lys i tunnelene, som den hadde den dagen i 1965 da veien ble åpnet for trafikk.

I vår, sannsynlig­vis før påske, legger samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård fram Nasjonal transportp­lan, som er prioriteri­ngslista over hvilke samferdsel­sprosjekte­r som kan realiseres de neste 12 årene. Planen revideres hvert fjerde år.

Vår klare anbefaling til Nygård og til det Stortinget som til slutt skal velge og prioritere, er å begynne å ta bedre vare på det veinettet vi allerede har, før nye gigantpros­jekter (med tilhørende prestisje og snorklippi­ng) får grønt lys.

Energiprod­uksjon, metallindu­stri, havbruk og mineralres­surser skaper store verdier for samfunnet. Men innbyggern­e er ikke så mange. Snaut 4000 innbyggere har Suldal. Sauda har 4500. Hjelmeland bare 2600.

Dette er selvsagt forklaring­en på at de havner bakerst i køen, igjen og igjen. Men det er like selvsagt at den forklaring­en ikke holder mål. De som må ferdes daglig på veiene i Ryfylke, også gjennom den farlige vinteren, har selvfølgel­ig krav på å slippe å gjøre det med hjertet i halsen.

Dette handler først og fremst om prioriteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway