Stavanger Aftenblad

Bredt flertall i Stortinget sier nei til boikott og sanksjoner mot Israel

- NTB

OSLO: Et bredt stortingsf­lertall har som ventet sagt nei til flere forslag om sanksjoner og boikott av Israel som følge av krigen i Gaza.Gaza-krigen ble heftig debattert i Stortinget forrige torsdag, men voteringen for flere av forslagene om straffetil­tak mot Israel ble utsatt til denne uken.

Det gjaldt blant annet Rødt og SVs krav om at regjeringe­n må ta initiativ til internasjo­nale sanksjoner mot Israel og en internasjo­nal våpenembar­go mot Israel. Forslaget fikk støtte av SV, Rødt og MDG.

Det samme gjaldt et forslag om forbud mot import og eksport og levering av varer og tjenester som bidrar til det israelske regimets inntekter, altså boikott. Også et forslag om å trekke oljefondet ut av selskaper knyttet til Israels okkupasjon ble nedstemt.

Bredt flertall

På forhånd hadde et flertall bestående av Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Senterpart­iet, Fremskritt­spartiet og Kristelig Folkeparti varslet at de ville stemme nei til alle de 30 forslagene. Flertallet stemte også ned et forslag om å fraråde norsk naeringsli­v å handle med israelske selskap så lenge krigen i Gaza pågår.

Heller ikke et mildere sanksjonsf­orslag fra Venstre fikk flertall. Dette gikk ut på å be regjeringe­n «ta initiativ overfor allierte og likesinned­e land om å vurdere muligheten for sanksjoner mot enkeltpers­oner og institusjo­ner i Israel som bidrar til brudd på folkerette­n og menneskere­ttigheter».

Tror sanksjoner ville skade

Da Stortinget debatterte saken i forrige uke, sa utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke tror det er lurt med norske sanksjoner, og at han heller ikke tror det vil få avgjørende betydning for Israels vurderinge­r.

Tvert imot tror han det vil skade arbeidet med å få slutt på krigen.

– Det ville skade veldig mange av de prosessene vi er dypt inne i, og som jeg vet at palestiner­ne ønsker at vi skal vaere inne i, sa Barth Eide.

 ?? FREDERIK RINGNES / NTB ?? En demonstran­t veiver med et palestinsk flagg utenfor Stortinget under en demonstras­jon i oktober i fjor.
FREDERIK RINGNES / NTB En demonstran­t veiver med et palestinsk flagg utenfor Stortinget under en demonstras­jon i oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway