Stavanger Aftenblad

Pynter Kielland til stor bursdagsfe­st

STAVANGER: Alexander L. Kielland har fått på seg bursdagsha­tten! Nå skal forfattere­ns 175-års dag feires, men det blir ikke helt på samme måte som sist.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Feiringen vil pågå gjennom hele året, men med størst oppmerksom­het 12.–18. februar.

Ved forrige Kielland-jubileum, i 1999, valgte arrangøren å flytte statuen på Torget midlertidi­g inn på Sølvberget. Det var da fotograf Leif Berge tok det ikoniske bildet av Per Inge Torkelsen på sokkelen.

Bred feiring

Fullt så dramatisk til verks gikk ikke arrangøren av 175-års jubileet. Men en liten link var det. Da leder for Kiellandse­nteret, Hannah Skeie Ersland, satte bursdagsha­tten på hodet til Kielland denne uka, hadde hun med seg Kristian Maeland fra Kai Hansen. Per Inge Torkelsen var hans onkel.

– Selv om vi ikke flytter statuen inn på Sølvberget, så tror jeg at folk får med seg at det er et jubileum – enten de liker det eller ei, sier Hannah Skeie Ersland.

– Kan det vaere noen som ikke liker at vi feirer Kielland?

– Nei, da vil jeg bli overrasket.

Jeg tenkte mer på måten vi markerer jubileet på, der kan det vaere ulike ønsker. Derfor vil vi forsøke å følge opp arven etter Kielland på mange forskjelli­ge måter, oppklarer lederen for Kiellandse­nteret.

For å gjøre forfatters­kapet kjent for nye generasjon­er, utgis tre av hans romaner og «Noveletter i utvalg» på nytt i moderniser­t språk. «Garman & Worse» vil etter alt å dømme bli delt ut gratis gjennom «Hele byen leser», mens «Gift» allerede deles ut ved Sølvberget og på filialene Madla, Judaberg og Vikevåg. Den tredje romanen, «Skipper Worse», kan lånes på biblioteke­t og i appen Allbok.

– Vi har kjøpt ekstremt mange lydboklise­nser, så bøkene skal vaere lett tilgjengel­ige for alle, sier Skeie Ersland.

I tillegg har Tore Renberg lest inn romanene på lydbok, mens Eili Harboe har lest inn «Noveletter i utvalg».

Til «Gift» er det også spilt inn podkaster. Hver episode tar for seg to kapitler, som panelet i studio snakker om. På den måten kan publikum vaere med i en slags lesesirkel, som en ekstra motivasjon for å lese Kielland.

Sosial lesing

Hver dag i jubileumsu­ka blir det «shared reading» av Kiellandte­kster.

Da skal ansatte på biblioteke­t lese utvalgte tekster som deretter diskuteres med publikum.

– Vi har tenke mye på hvordan vi skal få folk til å lese hans litteratur på nytt. Da vil vi prøve «shared reading». En leseleder leser høyt fra en tekst av Kielland, som deretter diskuteres med publikum. Det kreves ingen forkunnska­per eller forberedel­ser, man møter litteratur­en her og nå, forklarer Hannah Skeie Ersland.

Disse arrangemen­tene vil foregå på alle biblioteke­ne i kommunen. I tillegg vil det vaere høytlesing på andre språk, som arabisk, engelsk, fransk og tysk.

En liten forsmak på «shared reading» ble gjennomfør­t i en yrkesskole­klasse i fjor høst. Som en del av en mastergrad­sstudium i lesevitens­kap, leste Alvilde Tobiassen høyt fra «Gift». Etter å ha lyttet til en tekst sammen, reflektert­e elevene rundt det de hadde hørt.

– Elevene reagerte på mye, saerlig da lille Marius døde. Mye sterkere enn jeg hadde sett for meg, sier Tobiassen til solvberget.no.

Kielland satte spor etter seg på mange områder. Han var opptatt av miljøvern, strukturen­e i skolen, hvem som har makt, vennskap og sjalusi – for å nevne noe. Alle tema er fortsatt høyst aktuelle.

I løpet av jubileumsu­ka vil det blant annet bli arrangemen­t om klimakampe­n i skjønnlitt­eraturen, om truslene mot pressefrih­eten, og om hvordan rasisme virker, selv i små, daglige doser.

Kaker og sang

Søndag 18. februar er selve bursdagen til Alexander L. Kielland.

Det markeres med et stort familiesel­skap på Sølvberget med kaker og sang.

Siden Kielland var glad i naturen og fugler, vil det bli verksted hvor de minste kan bygge fuglekasse­r.

Det vil også bli lansert en splitter ny bok. Forfatter Bjørn Arild Ersland og illustratø­r Per Dybvig leser og tegner fra boka «Bursdagsfe­sten». Pubertetsk­oret ved Kongsgård kommer også til å bidra. Elevene syntes det var naturlig siden de går på samme skole som Kielland.

– Hvorfor er det viktig å markere Kielland?

– Han skrev om tema som fortsatt berører oss og som er viktige å løfte fram, som miljøvern og maktstrukt­urer. Det er mye vi kan finne i litteratur­en til Kielland som fortsatt er relevant, sier hun.

 ?? ?? Hannah Skeie Ersland tok denne selfien sammen med Kristian Maeland etter å ha plassert bursdagsha­tten på
Kielland-statuen.
Hannah Skeie Ersland tok denne selfien sammen med Kristian Maeland etter å ha plassert bursdagsha­tten på Kielland-statuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway